Цялата истина за енергийната диета

Енергийна диета - най-популярната функционална храна в съвременния пазар на добавки в Русия, но професионалните спортисти го наричат ​​"смесени фуражи". От какво се прави този продукт, какво причинява такава висока цена и защо хората са готови да платят за него, ще научите от тази статия.

Самият термин "функционално хранене" е доста замъглено. На практика това е опит да се симулира обичайното хранене, за да не губите време и енергия при готвене.

Това означава, че вместо пилешко филе и елда, вие разбърквате коктейла с прах от Energy Diet и получавате мазнини / протеини / въглехидрати с витамини.

За разлика от табелката, ЕД банката показва енергийната стойност на една порция. Така че, вие знаете точно колко калории са били изядени.

Въпреки факта, че коктейлите се рекламират като хранене за отслабване, нищо, което не може да допринесе за разграждането на мазнините, в енергийната диета не е така.

Всъщност ED предлага проста схема за изчисляване на калориите. Вие изцяло или частично "трансплантирате" на прахообразни коктейли, следвайте инструкциите и по този начин намалете ежедневните калории. Калориите с храна са по-малко. Има дефицит на калории, а вие губите тегло.

Енергийна диета - състав

Железни кутии са удобни за наемане, лесни за приготвяне. Но да видим какво точно ни се предлага да ядем, вместо елда.

Според официалния сайт на производителя коктейлът Energy Diet включва:

(PP, C, E, A, B5, D3, B6, B1, B2, B9, биотин, В12), млечни белтъчини, соеви протеини, соево масло, белтъчини, инулинова цикория,

Дали това е добра композиция или не?

протеини

протеини гороха и сои – самые дешевые виды концентрированного белка. Производители спортивного питания с опаской используют эти источники аминокислот, так как они не сбалансированы и часто ведут к расстройству пищеварения с метеоризмом.

протеини молока тоже входят в ED, но на банке не указано, какой именно белок используется. Нет маркировки «изолят» или «концентрат», что позволяет предположить — под этим названием скрывается обезжиренное сухое молоко.

Технически е млечен протеин, но на практика не е подходящ за ролята на "функционалното хранене" и още повече за спорта. От друга страна - това е по-добре от протеини от соя и грах, а веднъж в млечните протеини са на първо място - техният дял е най-висок.

въглехидрати

В енергийната диета се обявяват само прости въглехидрати: нишесте, декстроза и малтодекстрин. Производителят ги класифицира бързо и бавно, но всъщност и трите вещества имат висок гликемичен индекс. Малтодекстринът в лабораторни условия показва GI равен на 115 и дори 125.

Това са евтини захариди, които са изгодни за използване в производството.

За да се увеличи наддаването на тегло, те няма да бъдат, ако общата калорична стойност на ден е ниска. Но все още има недостиг на такива захариди и много важен - те превръщат апетита ви в атракция, наречена "Roller Coaster".

След като изпиете коктейл и се напълнете, ще почувствате отново отново глад. Това се дължи на скоковото ниво на инсулин, поради високия гликемичен индекс на въглехидратите.

Инулин цикория

Много полезен компонент на ED коктейли. Инулинът е влакно от корена на цикорията - вид гъба, която преминава през целия стомашно-чревен тракт на човек, напоявайки водата, подобрявайки състоянието на чревната микрофлора. Единственото нещо, което разочарова - количеството инулин в енергийната диета е малко.

Масло сои

Причината за използването на соевото масло е ниската му цена. В същото време не се причинява никаква вреда от соевото масло, така че използването на такъв компонент не причинява порицание.

Роял Jelly

Грешка при превода. На английски език кралицата е "кралица", така че нейното желе се нарича кралски (железен желе). На руски език това е пчелно млечице.

Това е много полезно и е включено в много хранителни добавки. Въпреки това, за да се постигне положителен ефект, той трябва да се приема във висока доза.

Нещо не се сближава

Отделно е необходимо да се отбележи един нюанс. Хранителната стойност на продукта "на готовата порция" е означена със звездичка. Ако разделите общото количество калории на броя на порциите, се оказва, че номерата не съвпадат.

Протеинът и калориите в една порция повече, отколкото трябва, количеството мазнини се увеличава и въглехидратите с него остават същите.

Причината е, че завършената част означава смесване на прахообразен коктейл с мляко с 1,5% съдържание на мазнини. Това означава, че високото съдържание на протеини в енергийната диета се постига чрез добавяне на мляко.

Сравнение с конкурентами

В момента Energy Diet е един от най-скъпите продукти на пазара на добавки и хранителни заместители.

Банка на разтворим омлет ЕД е на официалния сайт на 2300 рубли. Има 15 порции в буркана. По този начин, варени у дома, прахообразен омлет ще ви струва 150 рубли. С цената на естествените яйца в района на 70 рубли на дузина.

Но нека се опитаме да сравним енергийната диета не с яйцата, а с подобен продукт - 100% WHEY GOLD STANDARD разтворим протеинов комплекс от Optimum Nutrition, смятан за един от най-добрите на пазара.

Започваме битката с разтворими коктейли:

Енергийна диета Ванилия 100% суроватъчен златен стандарт
450 г — цена 2200 руб. 900г — цена 2200 руб.
протеини – 167.4 г въглехидрати – 148.5 г Жиры – 40.95 г Клетчатка – 29.25 г Калории – 1692 ккал

протеини – 696 г въглехидрати – 87 г углеводов (из них 30г сахара) Жиры – 29 г Клетчатка – не более 29 г Калории – 3480 ккал

За 450 грама енергийната диета ще платите 2,200 рубли. Това означава, че 900 грама коктейл ще ви струва 4400 рубли.

По този начин енергийната диета е два пъти по-скъпа от висококачествената суроватъчна протеина, където освен протеините, на практика няма мазнини и въглехидрати. В този случай протеинът в 100% WHEY GOLD STANDARD е повече от 4 пъти.

Смята се, че енергийната диета трябва да бъде надплатена, защото имитира пълно хранене с въглехидрати, дори и с обикновени захари.

Можете да си купите протеини, например Gold Standard, и да го разбъркате в смесител с мед, банан, киви, овесено брашно, лъжица фъстъчено масло и да получите здравословен коктейл с висока концентрация на концентриран протеин. Но най-важното е, че ще бъде по-евтино.

Мрежов маркетинг или здравей от 90-те години

През 90-те години на миналия век, след разпадането на Съюза, всички видове "мрежови лидери" наводниха страната ни. Започвайки с козметиката и завършвайки с гиганта Herbalife Nutrition, чиито продавачи ходеха по улиците с значки "Искате да отслабнете, попитайте ме как".

Енергийната диета също работи по схемата за мрежов маркетинг. Всеки партньор може независимо да разпространява продуктите си, определя марж, или може да насочва купувачите директно към производителя, като получава процент от продажбите.

За сравнение стойността на 1 банка за енергийна диета на едро за 2014 г. е била 222 рубли и 54 копейки (съгласно решението по дело №56-14922 / 2014). И те продаваха по това време за 1800 рубли за банката.

Няма нищо незаконно нито в мрежовия маркетинг, нито в търговския обмен. Въпреки това, толкова висок марж и огромен брой независими продавачи, които, за разлика от дребно на дребно, никой не контролира, формира определен стил на продажба на енергийна диета.

ED се придържа към спам в Instagram и социалните мрежи. Те търсят "активни и мотивирани", предлагайки да започнат "бизнес без инвестиции", но всъщност да се присъединят към хармоничните редици на дистрибуторите на продукти.

На уникалните свойства на коктейлите се разказват истории. Дори частта от декстрозата не ги възпрепятства да ги продават като средство за отслабване. В края на краищата тя, според продавачите, "зарежда тялото с енергия".

Трябва да кажа, че звездите на шоу-бизнеса и спорта не са играли последната роля в популяризирането на енергийната диета. Кой само не рекламираше коктейли - Дмитрий Дибров, Лера Куджавцецева, дори Лариса Долин успя да се заеме, макар че преди това успя да отслабва над диетата с кефир.

Но ако телевизионните водещи и художници не могат да разберат какво държат в ръцете си, защо PRO спортистите ще си сътрудничат с ED, изненадващо много. Причината най-вероятно е, че продажбата на протеини и други спортни храни не печели толкова, колкото енергийната диета, особено ако това не е само реклама, а дългосрочно сътрудничество като дистрибутор.

Спортното хранене има определена аудитория, която е доста добре оформена в състава на такива продукти и не е готова да изхвърля пари. Енергийната диета има малко по-различни потребители - тези, които не искат да влизат в нищо и са готови да купят разтворим омлет на цената на морски дарове, ако обещават, че ще успеят да отслабнат.

Мога ли да отслабна от енергийната диета

Енергийна диета - заместител на храната, която стана популярна благодарение на отличните търговци и техните методи за агресивна реклама.

По отношение на състава - това е обикновена смес от евтини протеини и прости въглехидрати.

Да, енергийната диета помага да се контролират калориите, защото всяка част показва енергийната стойност. Въпреки това, нищо не ви предпазва от използването на обичайния протеин вместо от енергийната диета, броите калории при готвене на ястия или поръчайте готови ястия в услугите за доставка на диетична храна, където се брои и калоричното съдържание на храната.

Нарежете калории по какъвто и да е начин. Ако има недостиг на енергия, ще отслабнете.

Прочетете на:

  • Отслабнах върху енергийната диета - отговорите на жертвите
  • Отслабване на коктейли "Кеймбридж Храна"
  • Колко калории имате нужда от един ден, за да отслабнете?
Share:
Comments