Исоп - лечебни свойства и приложение в медицината

Исоп - общо описание

Hyssópus е многогодишна ароматна трева или полу-храст от семейството на чисти глави, понякога разклонени храсти с височина 50-60 см. Дръжката е твърда, листата са линейни продълговати, тъмнозелени, ръбовете са пропуснати. Цветовете зигоморфни, синьо, бели или розови, събрани в апикално съцумени съцветия, израстващи от синусите на листата.

Всяко цвете цъфти за кратко време, след което цъфтят нови. Периодът на цъфтеж е юли-август. Плодовете са ядки, узряват през септември. Исопът се счита за устойчива на зимата и сушата устойчива. Размножава се със семена, резници или разделяне.

Исоп - видове и места на растеж

На някои места това растение се нарича синя хун. Общо около 50 вида исоп се срещат в южната част на Сибир, в Азия, в районите на Кавказ, в средата на Русия. Заводът не е взискателен към почвата, той предпочита степни терени или каменисти склонове и нежни сухи хълмове.

Исоп - лечебни свойства

Тази билка е била използвана в древни времена, но въпреки това той Авицена е предписано в своя трактат, антисептично, противовъзпалително, при лечение на рани, аналгетик, против кашлица и вълнуващи свойства на растението. Традиционната медицина на различни народи прилага своите лечебни свойства за лечение на много заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, ангина, астма, хроничен бронхит, тонзилит катар на дихателните пътища и възпаление на пикочните пътища. Това не е целият списък на болестите, може да добави конюнктивит, ревматизъм, червеи и прекомерно изпотяване.

Изоп - дозировъчни форми

Иссопът не е изключение сред пикантни билки, съдържащи голям процент етерични масла и танини, гликозиди, както и диосмин, хесперидин, смоли, изоспин. За тяхното производство използвайте зелена трева, която е нарязана преди периода на цъфтеж през май - юни. 100 грама пресни листа съдържат най-малко 170 mg аскорбинова киселина. Соквите листа и върховете на клонките с цветя имат бактерицидни свойства. При официалната фитотерапия се използват инфузии, отвари, сиропи, напитки и лосиони от тази билка.

Исоп - рецепти

- Петна от хематоми и натъртвания решават ефективно вътрешния кръвоизлив.

- Ваната с билкова инфузия на исоп е ефективна при лечение на екзема.

- Тинктура от исоп за лечение на белодробни заболявания (астма, бронхит, белодробна туберкулоза): 50 грама иссови билки се изсипват с 0,5 литра водка, поставени на тъмно място и настояват една седмица, изтичане. Вземете 1 супена лъжица преди хранене 3-4 пъти на ден.

- инфузия на исоп: натрошената испанска билка се приготвя като чай, влива се в продължение на 1 час, след като се филтрира и използва за храносмилане, хроничен колит, ревматизъм, анемия и запек.

Иссоп — противопоказания

Строго противопоказано е използването на исоп под каквато и да е форма на бременни жени и страдащи от следните заболявания: епилепсия, хипертония. Във всяка форма, независимо дали е ароматно масло или тинктура, иссопът може да причини спазми при пациентите с тези заболявания.

Това растение е широко използвано под формата на подправки, акутната миризма ще ограничи употребата му и ще облекчи човека от свръхдоза. При готвене се използва в марината за очистване на зеленчуци.

Исоп - факт interesnıe

- Тази трева е спомената за първи път в Библията - евреите я използват като пръскачка, за да поръсят свещена вода. Ритуалът на пречистването с неговото използване е използван в древни времена.

- В Русия тревата се използва за отглеждане в манастири.

- Като подправка се използва в производството на ликьори и плодови напитки.

Коментари

Кой знае, възможно ли е да се лекува исоп с куче с горните показатели на болестта? Александър 09/11/2016 OOOOOOOO !!!! Ииссоп добавям към homebrew ... Настоявам (ако е възможно) една седмица ..... шотландско или ирландско уиски плаче .... Това е моето изобретение - ISSOPE !!!!! Патентовах го !!!! Татяна 04/22/2016 А колко в тази билка е аскорбиновата киселина! Не всяко растение може да се похвали с това количество от този витамин. И много полезна информация е, че тази обща билка помага да се справим с туберкулозата. Алена 04/22/2016 О! Тази билка от прекомерно изпотяване дори помага. Анемията и ревматизмът лекуват. Много добра трева. Наистина, навсякъде, където расте, не обръщате внимание на това, но се оказва, че е толкова полезно. От кашлица, много хора могат да дойдат по-удобно. Саша 04/22/2016 Не е изненадващо, че този исоп расте навсякъде, защото се възпроизвежда по всички възможни начини, като нормална трева. Ние го растат във всяка поляна. Но титлата, аз дори не го познавам. И факта, че това е подправка, която се добавя към ликьорите и т.н. също новини за мен.
Share:
Comments