Урина по време на бременност

Бременността е специален период в живота на жената, който заедно с неоспоримите плюсове има редица "странични ефекти". На първо място, това е токсикоза, която възниква на фона на преструктурирането на тялото, "неприятно" коремче и постоянно посещение на лекарите с цел безкрайни прегледи. И какво трябва да направя? Всяка жена мечтае да носи и ражда силно, здраво бебе! Ето защо е много важно да наблюдавате внимателно хода на бременността.

За тази цел бяха разработени редица изследвания и процедури. Много важна роля сред тях играе най-простото, но не по-малко важно и информативно проучване - анализът на урината, който ви позволява ефективно да оценявате състоянието на бъдещата майка. В урината, като правило, се отразяват много здравословни проблеми, разкриващи кое е възможно да се открие, прекрати и спре болестта във времето, без да се уврежда плода.

Какви тестове на урина се правят по време на бременност

Общият (клиничен) анализ на урината е основният вид изследване, което е от първостепенно значение. Те вземат това, за да определят физичните и химичните свойства на течността - прозрачност, цвят, мирис, плътност, обем и т.н. Не по-малко важно е оценката на такива параметри като белтъчини, захар, ацетон, соли, жлъчни пигменти, бактерии и гъбички, както и определени клетки (червени кръвни клетки, левкоцити, епители) и техните частици.

Общият клиничен анализ на урината се дава на всички бременни жени без изключение. Ако е необходимо, за по-задълбочено проучване назначете:

1. Анализ на урината от Nechiporenko - предназначен за изследване на образуването на елементи за 1 ml урина и изясняване на нивото на левкоцитите, както и на еритроцитите. Проучването е подложено на среден поток от урина.

2. Анализ на урината в Zimnitskii - ви позволява да определите работата на бъбреците чрез концентриране и способността на органите да изолират специфични соли. Урината в Зимницки се предава в рамките на един ден, на всеки три часа, включително нощем.

Тълкуване на урината по време на бременност

По правило индексите при всеки анализ на урината при бременни и обикновени хора са практически еднакви. Лекото увеличение на нивото на левкоцитите се приравнява към нормата (ако няма отклонения в други фигури), наличието на протеин показва гестатоза и сериозно увреждане на бъбречната активност, съдържанието на захар в съдържанието на захар и възпалението в уринарния тракт, което сигнализира за значително увеличение на белите кръвни клетки в урината. Нека разгледаме обаче всички аспекти по-подробно.

Левкоцити в урината по време на бременност

Обикновено нивото на левкоцитите в урината на бременните жени варира:

- общ анализ - в рамките на 6-8 в зрителното поле - според Nechiporenko - не повече от 2000 на 1 ml

Превишаването на горната норма показва възпалително фокусиране в пикочната система (пикочен мехур, бъбреци, пътища). Тъй като левкоцитите изпълняват важна функция за убиване на чуждестранни агенти, естествено е, че ще има много от тях в болезнената област. Малко превишение на нормата - до 10-20 в областта на зрението, най-вероятно е следствие от бавното възпаление или недостатъчно щателна обработка (измиване) на външните гениталии, преди да се вземат тестове.

Левкоцитурия с излишък от левкоцити от 40 или повече по време на бременност е симптом на бъбречно заболяване, който се нуждае от незабавно лечение, за да се избегне развитието на сериозни усложнения при майката и детето.

Протеин в урината по време на бременност

Обикновено здрава жена не трябва да има протеин в урината. Въпреки че модерното чувствително оборудване може да фиксира незначително количество (до 0,1 g / l), но не играе съществена роля. Ако протеинът все още присъства и в големи заглавия, това означава, че едно от застрашаващите заболявания се е развило при бременната жена: пиелонефрит, протеинурия или гестоза (късна токсикоза).

Обикновено в случай на пиелонефрит, увеличаването на протеина се придружава от болка в долната част на гърба, излишък от броя на левкоцитите и бактериите в урината. Лечението е задължително! Колкото по-бързо се започва - толкова по-малко вероятно е да се развият усложнения по отношение на по-нататъшния ход на бременността. Понякога протеинът в урината на бременните майки може да бъде резултат от интензивно физическо натоварване, стрес и стрес.

Бактерии в урината по време на бременност

Наличието на бактерии е доказателство за цистит или бъбречно заболяване. Ако жената не се тревожи за това, това е така наречената асимптомна бактериурия, която въпреки липсата на оплаквания е много опасен знак. Появата на бактерии, заедно с увеличаването на левкоцитите, показва заболяване с инфекциозна природа. За да се постигне очакваното въздействие, лечението е задължително да се засяе флората, което да позволи да се определи вида на бактериите и да се избере оптималната тактика за антибактериално лечение.

Еритроцити в урината по време на бременност

Еритроцитите в урината на бременната не трябва да бъдат! Дори ако имате 1-2 копия, Вашият лекар ще ви изпрати за втори тест или по-подробен преглед. Тези органи могат да се превърнат в придружител както на заболявания на пикочните пътища, така и на гинекологични проблеми. Причините за появата на еритроцитите в урината са много различни, поради което е възможно да се направи оценка на ефекта от това явление върху плода само след като е направена диагнозата.

Глюкоза (захар) в урината по време на бременност

Появата на малко количество захар в урината може да се наблюдава през втората половина на бременността, тъй като тялото на майката съзнателно повишава нивото на глюкозата в кръвта, за да осигури на бебето максималното хранене. Част от глюкозата след филтриране на кръвта в бъбреците остава в урината. Обикновено тези цифри са толкова малки, че не предизвикват подозрение. Въпреки това, ако нивото на захар в урината остава стабилно високо - тогава речта е най-вероятно за преддиабет или захарен диабет. За да се потвърди (отхвърли) диагнозата, е необходимо да дарите кръв за захар и да приемете тест за толерантност към глюкозата.

Киселинност на урината по време на бременност

Киселинната киселинност (рН) на урината зависи от предразположенията към храната. Така че любовта към месото дава киселинна реакция на урината, а любовта към зеленчуците и млечните продукти е алкална реакция. Намаляването на киселинността при бременни жени също може да показва токсикоза или хранително отравяне, които са съпроводени от лошо здраве и загуба на течности (повръщане, диария). Освен това липсата на калий и магнезий в организма често се излива в намалена киселинност на урината.

Цвят и прозрачност на урината по време на бременност

Цвят и прозрачност на урината - това са показателите, с които една жена може да направи независима оценка на състоянието си. Цветът на биологичния флуид, например, трябва да е жълт с различни варианти на нюанси: от светлина до тъмно (но не кафява). Интензитетът на цвета варира в зависимост от фактори като оцветяване на храна (цвекло, къпини, червени плодове), синтетични препарати, както и витаминови комплекси и контрастни вещества.

Що се отнася до прозрачността, тук има само една възможност - в идеалния случай урината винаги е прозрачна! Най-малката облачност показва отклонение от нормата и може да показва наличието на уролитиаза, соли, бактерии, левкоцити, други унифицирани елементи и дори гной. Поради това замъгляването на урината трябва да бъде тревожно и да стане причина да се обадите на специалист, особено в такъв важен и критичен период - бременност.

Коментари

Lytvyn 03/27/2016 Мнението на жените, както винаги, разкри всички тайни, този път за анализа на бременни урина. Всички, които са в позиция, трябва да се запознаят с тази информация :)) Вика 03/27/2016 Гледах в клиниката като съпрузи, които донасят тестове на бременните жени. Когато човек попада в консултация, в женското царство на телетуби, той се чувства ясно на загуба. Странно е да гледате. Valuncik 03/27/2016 Лежах в болницата с подуване и наднормено тегло. Дадох анализа на Зимницки. Оказа се цяла акумулаторна бутилка с урина. Много смешно. Лидия 03/07/2016 Анализът на урината трябва да се извършва с нарастваща редовност. Напоследък открих червени кръвни клетки, изпратени за повторна употреба. Слава Богу, че вторият път всичко се оказа добре. Светлана 03/27/2016 Аз наистина не мисля, че урината тест може да каже толкова много за бременната жена. Сега се чувствам много интелигентен и интелигентен. Много благодаря на автора !!!
Share:
Comments