Защо е черешово дърво, наречено градинска аптека? необичайни

"Blossom Cherry в полицейската градина" - с тези думи започва един мотив, който символизира знаменитостта на дървото сред хората. За полезните свойства на черешата знаем от незапомнени времена, но нека да я опознаем по-добре.

Докато повечето дървета от рода на сливият произхождат от Далечния изток, черешовото дърво се смята за първоначално славянско. Той расте до 10-15 метра височина. Расте на киселинни почви, в дъбови и брезини гори на височина до 600 м над морското равнище. И въпреки факта, че черешовото дърво може да се намери в дивата природа, повечето дървета в парковете и градините се засаждат на ръка, това са култивирани сортове, които се оценяват за техните цветове. Цветята обикновено се появяват през май-юни, събират се до 40 парчета в една четка и имат зашеметяващ вид и бадемов аромат.

След опрашването с различни насекоми те се превръщат в червен плод, размерът на грах, който се узрява през лятото, накрая се превръща в тъмно лилаво-черно. В дивата природа те са много важен източник на храна за птици и много малки бозайници. Те са богати на танин, но въпреки горчивия си вкус се консумират от птици. Плътта се смила и семената остават и се носят от същите птици.

Някои сортове череша са отличен мед. Пролетните цветя осигуряват ранен източник на нектар и цветен прашец за пчелите. Сребърен мед е богат на желязо, цинк, витамини C, E, R.

Зрелите плодове имат сладък, стягащ вкус. Активно използван от човека като лечение. От тях произвеждат компоти, сладко, алкохолни напитки.

Лечебни свойства на череша

В миналото птиче череша се използва за лечение на бъбреците и жлъчните камъни, а когато се разтваря с вино за лечение на кашлица. Също така, черешката вълна се използва като измиване на очите за конюнктивит, а също и за лечение на ангина, бронхит, анемия, студ и различни възпалителни заболявания. Кората е използвана за подобряване на апетита. Изглежда, че почти всички части на дървото са били използвани в миналото за лечение на много различни заболявания.

- Танините, които се намират в плодовете, имат силен стягащ ефект върху храносмилателната система. Тези свойства запазват зрънцата под всякаква форма.

- Пектинът стимулира работата на червата, повишава ефективността. Полезни вещества са по-добре абсорбирани, гниещи бактерии умират. Освен това пектинът предотвратява усвояването на холестерола в кръвта.

- Плодовете и листата съдържат органични киселини (ябълка, лимон), витамин С, етерично масло.

- горчивината в зрънцата укрепва стените на стомаха.

- Phytoncides причиняват силни бактерицидни и противовъзпалителни свойства. Сокът от череша вълна може да се третира с пресни разфасовки, малки гнойни рани. Подпомага възстановяването на тъканите, дезинфекцира. Използва се за респираторни заболявания. На летливи череши от пшеница и чувствителни насекоми като мухи и комари.

- Калият и витамин Р укрепват стените на капилярите.

- Подпомага премахването на токсините от организма, стимулира имунната система.

- Добра урина и диафоретика. Положителен ефект върху бъбреците е калият. В този случай плодовете и отвара от листата са полезни.

- Листата могат да премахнат болката и подуването от натъртвания.

- Няколко горски плода могат да облекчат зъбобол.

- Подпомага премахването на соли на тежки метали от човешкото тяло.

- Също така има мнение, че черешата има контрацептивни свойства.

- Популярно средство за повишаване на потентността.

Богат на органични киселини, черешата е много полезна за установяване на правилния баланс между киселина и база в човешкото тяло.

И също така има добър ефект върху нервната система. Използва се като успокоително, помага да се гаси прекомерната емоционалност, създава тонизиращ ефект.

Cheryomukha е ефективен за много заболявания и дори плаши кърлежите с миризмата си. Факт е, че цветята и листата на растението произвеждат огромно количество летливи продукти, фитонциди, които унищожават патогенните микроби във въздуха и в тялото. Цветята са източник на някои етерични масла и амигдалин - вещество, което в големи количества може да причини отравяне. Не забравяйте да донесете букет от птичи череши в къщата си, да я поставите в красива ваза - опияняващият аромат да "разхожда" около апартамента и да унищожи вредните микроби. Въпреки това, внимавайте сами - фитонкидите на цветовете също могат да предизвикат замайване или алергии.

Противопоказания

Листата и семена съдържат циановодородна киселина, която дава на плодовете си много горчив вкус и въпреки че се използва в сурова форма и в малки количества, е малко вероятно да причини някаква вреда. Твърде много могат да причинят респираторна недостатъчност, а в някои случаи и смърт, въпреки че, когато напълно узреят, те вкусят по-сладко, а ако семената се отстраняват, очевидно плодовете са безопасни за ядене.

Също така, поради амигдалин, не се препоръчва да ядете плодове и всички части на растението на бременни жени и тези, които искат да забременеят.

Заготовка черёмухи

Несъмнено можете да вземете всички части на растението. Кората се събира през пролетта, когато соковете започват да се движат в гората, но все още няма цветя. По това време в кората е най-вече полезни вещества. Когато изваждате кората от жива дървесина, бъдете внимателни - не вземайте много от един. Дървото от това може да страда, тъй като черешката е податлива на бактериални заболявания. Цветята могат да бъдат взети след тяхното отваряне, а листата на върха на техния растеж - през май-юни. Плодовете, естествено, се събират след узряване, около август.

Важно е да се разбере, че само онова, което е извлечено от екологични места, може да се използва като лекарствена суровина.

Цветя, дърво се сушат във въздуха, на сенчесто място. Плодовете се сушат само пресни. Перфектно изсушаване за плодове, но можете да го направите и с фурната (50 ° C).

Срокът на годност на плодовете и кората - 5 години, цветя и листа - 1 година на сухо място.

Други свойства и употреби на говеда

Дървото на черешовото дърво е светло кафяво-червен, добре полирано и се използва за направа на малки предмети, като дървени кутии и дръжки за инструменти.

Плодовете могат да се използват за правене на конфитюри и по едно време те са били използвани за ароматизиране на някои алкохолни напитки. Напълнете бутилката с плодове със захар, напълнете коняка и оставете за няколко месеца (първото, което можете да направите, е да опитате, след това да го използвате в големи количества).

Кората дава червеникаво-кафява боя и се използва за рисуване на рибарски мрежи. От листата се получава зелен цвят, от плода - тъмно сиво или червеникаво-кафяво.

Листата са токсични за всички добитък, особено за козите. От кората е много неприятна миризма, се смята, че поставянето на череша в хамбарите и други домашни сгради може да помогне на гризачите.

Очевидно, череша е друг жив източник на здраве. Листа, дървесина съдържа много полезни вещества за хората, и особено плодове. Те са мощни антиоксиданти, които ги правят неизменна суровина за хората. Трябва обаче да се помни, че в големи количества всяко лекарство, толкова по-универсално, става силна отрова.

Share:
Comments