Топлинен удар: възможно ли е лечение вкъщи? в какви случаи е

Всички хора се радват на лятото, топлина, защото искат да се насладят под дългоочакваното слънце. Но заедно с това такава висока температура не може да се хареса по най-добрия начин, тъй като температурата скача драстично и с дълго време, прекарано на слънце, топлият удар може да се получи много лесно. Всичко за симптомите и лечението на топлинен удар у дома трябва да знае всеки, тъй като смъртността по тази причина е достатъчно висока.

Топлина и слънчево въздействие: са те различни понятия?

На първо място, трябва да кажа каква е разликата между топлинен удар и слънчев удар? В края на краищата, техните симптоми са еднакви, но причините са различни, продължителността на лечението е малко по-различна.

Термичен удар възниква поради прегряване. В този случай тялото започва процеси, при които топлинните загуби намаляват. Това може да се случи не само заради увеличаването на температурата в природата, но и в задушева стая в сауната.

Промяната на топлината е слънчев удар. Това се дължи на прегряване на слънце. По-късно кръвоносните съдове се разширяват, кръвта тече повече към мозъка. След това има болка в главата.

Причини за топлинен удар

Всеки знае, че продължителното излагане на слънчева светлина в разгара на лятото няма да направи. Но има група от хора, които са по-податливи на отрицателно влияние от други. Сред тях са:

- деца;

- страдащи от захарен диабет;

- зависим от алкохола;

- очевидно има кожни проблеми;

- Хора със сърдечни заболявания.

Сред причините за топлинния инсулт могат да бъдат:

- леко изпотяване, което може да се дължи на хронични заболявания;

- прекомерна физическа активност;

- работа при висока температура, например в магазини;

- дефицит на минерални вещества в тялото;

Дехидратация на тялото;

- висока влажност на въздуха;

- алкохолна зависимост;

- носенето на топло, тесни дрехи при горещо време;

- има група лекарства, чието използване е противопоказано през горещия сезон;

- патологично тегло + висока температура както на улицата, така и на закрито;

- сърдечни заболявания и централна нервна система.

- Дълъг престой на пряка слънчева светлина.

Форми и признаци на топлинен удар

Формите на тежестта на топлинния удар са три. В зависимост от формата има определени симптоми.

С лека форма най-често се отбелязва:

- замайване;

— жар;

- леко гадене;

- обща слабост.

Няколко други симптома със средна форма:

- гадене става повръщане;

- главоболието е по-лошо;

Слабост, възможно изтръпване на крайниците;

- леко люлеене по време на движение;

- ускориха пулса и дишането;

- настъпва припадък;

- висока температура, понякога повече от 40 ° С;

- повишено потене;

- суха кожа;

- постоянна жажда.

В тежка форма се наблюдава:

- делириум, зрителни и слухови халюцинации;

- повишаване на температурата до 43 градуса;

- бърз, слаб импулс;

- сърдечния ритъм е заглушен;

- кожата е бледа;

- повишено отделяне на лепкава пот;

- припадък;

- значително намалено количество отделяща се урина;

- болка и потиснатост на мускулите, крайниците;

Тежко повръщане;

- кома;

- Недостиг на въздух;

- безсъние;

- неволно уриниране, дефекация.

Ако помощта за жертвата е била предоставена преждевременно или хоспитализирана късно, тя може да предизвика шок, кома, мозъчен оток и други.

Лечение на топлинен удар у дома

След като човек получи топлинен удар, трябва да извършите някои действия. Сред тях и адрес до лекар, без който, с лека степен на топлинен удар може и да направи.

И така, какви са стъпките, които трябва да предприемете, за да лекувате топлинен удар у дома.

1. Жената трябва да бъде хвърлена на сянка, в стаята покрай околността на пациента, възможно е да включите вентилатора или климатика. Ако е въздух, изпаряването преминава през чист въздух, бързо ще възвърне съзнанието. Ако нито климатикът, нито вентилаторът не са на разположение, дори и вентилаторът на вентилатора или списание ще ви помогне.

Важно! В течение не можете да седнете в този случай, защото тялото вече е отслабено от прегряване, за да можете лесно да хванете студ.

Жертвата на топлинен удар трябва да изпие много течности: студена минерална вода, зелен или черен чай, тъй като процесът на дехидратация може да започне. Ще бъде добре да вземете някакво лекарство за обезводняване. Това може да бъде Regidron.

3. Следващата стъпка е да се отпуснете и да дишате. За да направите това, премахнете плътно облеклото, което предотвратява свободното дишане и циркулира кръвта. Жертвата трябва да бъде положена, така че тялото да може да се отпусне и да не изпитва натиск и натиск.

4. От време на време тялото трябва да се избърсва с хладка вода. Компресът, направен от лайка, помага много. Поставете го на главата. От тъканта е необходимо да се направят ролки, да се навлажнят в хладка вода, да се поставят в ушна, ингвинална, аксиларна, ингвинална гънка.

5. Лук, въпреки неприятната ми миризма, сега също е необходимо. Те трябва да търкат ръцете и краката си, да вдишват този аромат.

6. Диня, праскова, портокал и краставица, както и други сочни водни плодове ще бъдат просто незаменими.

7. Но за лошите навици, без значение колко е трудно, сега трябва да забравим. Така че става дума за упражнения.

8. Ако трябва да се справите със средна или тежка степен, лечението на топлинен удар у дома трябва да включва мерки за предотвратяване спирането на дишането поради поглъщане на бронхиалното повръщане. За тази цел главата е обърната настрани, устата и превръзката са почистени с пръст и превръзка, а езикът е фиксиран. За да остане и по-нататък лицето трябва да е в хоризонтално положение с глава отстрани, малко повдигнати.

9. Периодично трябва да измервате температурата, да действате по тези показатели. Най-точните индикатори за телесната температура могат да бъдат получени, ако са измерени в ректума. В случай, когато надвишава 39 градуса, жертвата на топлинен удар трябва да бъде увита с кърпа, напоена с хладка вода.

10. Кремът с ниско съдържание на мазнини е добро средство за топлинен удар. През деня засегнатото лице трябва да изпие 3 бр. Използването на крем с ниско съдържание на мазнини се спира, когато симптомите напълно изчезнат.

11. В случай на загуба на съзнание, флакон от амоняк може да се донесе на лицето, неговите пари действат в случай на загуба на съзнание като линейка;

12. Лечение на топлинен удар у дома включает в себя диету. Продукты с содержанием углеводов надо исключить, предпочтение отдать богатым клетчаткой и калием.

13. Един час след получаване на топлинен удар и извършване на всички горепосочени процедури, жертвата трябва да вземе хладен душ. Ако слабостта все още не е преминала, възниква виене на свят, е необходимо да я държите в банята.

Продължителността на лечението на топлинен удар у дома зависи от формата му. Ако всички от горните процедури бяха правилно извършени непосредствено след лезията, тялото ще може да се възстанови в рамките на 24 часа. И дори ако жертвата се нуждае от хоспитализация, лечението ще бъде по-ефективно.

Когато жертвата се нуждае от болнично лечение

Понякога без хоспитализация е невъзможно пълно възстановяване. Това е преди всичко случаят, когато се работи с тежки форми, както и когато пострадалото лице е лице с висок риск:

•дети;

• жена на позиция;

• човек на възраст;

• лице със сърдечно-съдови заболявания.

В болница в този случай трябва да кандидатствате бързо. Там, ако има нужда, жертвата се прехвърля в интензивното отделение.

Превантивни мерки

По-добре е да предотвратите възможността да получите топлинен удар, отколкото да се справите с последствията. И това е напълно възможно, ако следвате следните точки:

- По време на интензивна топлина трябва да се намали физическата активност;

- останете навън в средата на деня, за да намалите;

- по време на престоя си на улицата трябва да носите шапка, очила, които предпочитат да дават дрехи на онези, които са изработени от лека естествена тъкан;

- пийте много студена вода, а не студена;

- консумират нискокалорични храни;

- По-добре е напълно да се откажете от алкохола.

Share:
Comments