Lofant - лечебни свойства и приложение в медицината

Lofant - общо описание

Това растение не е много добре известно на миряните и е заобиколено от голям брой слухове и митове. Той е признат с множество чудотворни свойства, понякога го нарича почти панацея за всички болести. Това, разбира се, силно преувеличение, въпреки че някои от лечебните свойства на това растение, разбира се.

Lofanthus (латинска Lophanthus) е многогодишно тревисто растение, което в зависимост от вида може да достигне височина от 1,0 до 1,5 метра. Тя има тетраедрен стъбъл, овални листа с резки по краищата и съцветия под формата на спирала. Само заради характерната си форма, лофантът се отнася до семейството на полиакатите (Agastachys). Това растение се използва не само за производство на лекарства, а също така се оценява като добра медена растителност и често се използва за декоративни цели.

Lofant - видове и места на растеж

Растенията, принадлежащи към вида Lophanthus, са от няколко вида. Най-известни са анасонът (латински Lophanthus anisatus) и тибетският (латинския Louphfantus tibeticus). Последното трябва да получи специално внимание, тъй като в медицината се използва само този вид. Произходът на това растение е свързан с тибетските монаси, които са открили лечебните си свойства преди много стотици години. В момента тибетският лофан може да се намери в части от Китай, Индия, Тибет, Хималаите, в Русия се намира в Далечния Изток и Сибир. В много страни лофантът се култивира изкуствено.

Lofant - лечебни свойства

Терапевтичните свойства на съставите на основата на лупант са различни. Тези лекарства се използват за гастрит, стомашно-чревни нарушения, чернодробни заболявания. Lofant има положителен ефект върху пациентите, страдащи от хипертония, ангина и атеросклероза. Неговата инфузия дава лек седативен ефект, успокоява и облекчава главоболието. Растението може да се използва и за фитотерапевтични процедури, като инхалации, компреси или вани.

В допълнение, Lofant има способността да забави процеса на стареене в организма, като се използва и като тонизиращо и възстановително средство благодарение на изобилието от витамини, фитонциди и биологично активни вещества в него. При външно приложение лафан тонизира кожата и ускорява заздравяването на рани и изгаряния. Но най-ценното свойство на това лекарствено растение е защитата и укрепването на имунната система на тялото, което се постига благодарение на присъствието в състава на антиоксиданти и специални етерични масла, които премахват токсините.

Lofant - дозирани форми

За приготвянето на лекарствени продукти се използват въздушните части на растението (стъбло, листа и съцветие). Листата могат да се използват пресни, според някои източници, помага да се увеличи мъжката сила. Lofant се използва също под формата на инфузия или тинктура на алкохол, добавен към гелове, кремове и маски за лице и коса.

Lofant - рецепти

Вливането на лофан за поглъщане се приготвя, както следва: 2 супени лъжици. лъжици от натрошен суров материал се напълват в термос и се изсипват с 2 чаши преварена вода (400 ml). След три часа инфузията трябва да се филтрира, охлажда и охлажда. Вземете лекарството трябва да бъде 100 ml три пъти дневно преди хранене в продължение на 20-30 минути.

Инфузията за външна употреба се приготвя по същия начин, но количеството на земната луфт трябва да се удвои.

Тинктура на луфа на алкохола се прави от 200 грама суровини, напълнени с 500 мл водка. Настоявайте за един месец, а след това вземете 10-20 капки три пъти дневно преди хранене в продължение на 20-30 минути.

Гел за кожа на базата на лафан е направен от настърган в хоросан зелена маса от млади листа и маслинено или кайсиево масло. За 100 грама листа трябва да вземете 2-3 супени лъжици. лъжица масло и добавете 1 ml оцетна киселина. Гелът се съхранява в хладилника, приложен симптоматично, чрез нанасяне на тънък слой върху засегнатата кожа. Като добавите към него 50 ml малка ела и 50 грама сол, можете да получите добро средство за лечение на стъпални петна по стъпалата на краката.

Лофант - противопоказания

Лекарствата на базата на губещите се понасят добре, нямат специални противопоказания. С повишено внимание и само по предписание на лекаря, лекарството трябва да се използва за хора склонни към хипотония и тромбофлебит. Във всички останали случаи консултирането с лекаря преди приемането също няма да бъде излишно.

Коментари

Алла 04.27.2016 Е, ако това растение се използва в тибетската медицина, аз, разбира се, ще го отнеса по-уважение. В края на краищата, не вярвайте на Тибет, нямам причина)) Може би аз самият ще използвам тази билка например, за да подобря имунитета. Яна 04/04/2016 В нашия регион това растение се намира навсякъде. Дори не съм подозирал, че има толкова широки области на лечение. Прилага се само за косата. И сега ще се опитам за кожата, както го разбирам, и самата структура на кожата, също се подобрява. Тина 04/04/2016 Ами какво? В края на краищата, и така изброи доста широко поле на приложение на това растение. И в различни посоки. Това лечение на черния дроб, бульони за кожата и косата и повишен имунитет. Така че почти всички болести са заловени от това растение. Зарина 04/27/2016 Също така се придържам към тази версия. Ако вече сте знаели за някои чудесни свойства на лопата в древността, тогава това не е безпочвено. Единственото нещо, което сега може да бъде загубено, са редица рецепти и назначения, свързани с това растение. Ксения 04.27.2016 Това растение расте около това растение, както сега знам, наречено Лобант. И имам склонност да се доверя на старите мнения още. Тоест, ако в древността чудотворните свойства бяха приписани на това растение, тогава има основания.
Share:
Comments