Учените: телевизията оказва негативно влияние върху

Американски учени откриха още едно доказателство за отрицателното въздействие на гледането на телевизия върху формирането на детската реч.

Телевизията стана част от нашия живот. Родителите не са ограничили децата си да гледат телевизия дълго време. Телевизорът работи като фон, децата спят, ядат, комуникират с родителите си, понякога дори правят домашни работи.

Изследователите обаче научно доказват, че фоновия шум негативно влияе върху хармоничното развитие на речта на децата.

Експерименталната група включва 49 деца на възраст от една до три години, с които родителите съобщават ежедневно за 5,5 часа. В рамките на две години, докато разследването продължава, родителите комуникират с децата само в присъствието на включената телевизия, която показва програми, насочени към зрителската аудитория.

Установено е, че независимо от продължителността и съдържанието на диалога между родители и деца, такава "придружителка" води до забавяне на речта при децата.

Като се има предвид това, лекарите препоръчват родителите да комуникират и да играят с децата си (най-малко тези, чиято възраст е по-малка от две години), само когато телевизорът е изключен.

Share:
Comments