Фолиева киселина по време на бременност

По време на бременност и подготовка за концепцията за детето е много важно бъдещите родители да не чувстват липсата на полезни витамини и минерали.

Най-често има дисбаланс на фолиева киселина (витамин B9), междувременно този елемент сериозно засяга хода на бременността.

Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК, с нейната помощ се формират плацентата и нервната тръба на плода, кръвните клетки, имунитетът, метаболизмът се появява. Експертите казват, че ежедневното изискване на бременна жена във витамин B9 е 400 μg.

Как е дефицит на фолиева киселина?

Липсата на фолиева киселина невинаги е забележима, но когато концентрацията на витамин В9 в организма стане много ниска, анемията се проявява в лице, изразяващо се в чести припадания, бланширане на кожата, раздразнителност, загуба на апетит, силна загуба на коса. При тежки форми на дефицит на витамин В9, диарията може да се отвори, могат да възникнат проблеми с имунната система, в устната кухина могат да се появят язви.

Липсата на фолиева киселина за бременна жена е изключително опасна, тя може да доведе до смущения в образуването на нервната система и мозъка на детето, както и дефекти в гръбначния стълб. Понякога дефицитът на витамин В9 води до отделяне на плацентата, замразена бременност или спонтанен аборт.

Фолиева киселина при планиране на бременността

Подготовка за концепцията за бебето, бъдещите родители трябва да започнат да приемат витамин B9 3 месеца преди критичния момент. Важно е да се разбере, че фолиевата киселина се изисква не само от тялото на жената, но и от мъжете, тъй като витамин B9 значително увеличава моторната активност на сперматозоидите, поради което има шанс за бързо зачеване.

Дозировката на фолиевата киселина зависи от това колко мъж и жена консумират храни с високо съдържание на витамин В9, дали те злоупотребяват с алкохол, дали има проблеми с работата на стомашно-чревния тракт, дали се приемат хормонални лекарства (алкохол, хормони, нивото на фолиевата киселина в организма).

За здрав човек (при планиране на бременност) дневната доза витамин В9 трябва да бъде 400 mgk. Ако потенциалните родители са изложени на риск, количеството фолиева киселина трябва да се увеличи.

Не се страхувайте от предозиране, разбира се, прекаленото количество витамин В9 в организма не е добре дошло, но за да го постигнете, трябва да станете истински фанатик и да вземете около два таблетки дневно.

Фолиева киселина по време на бременност

Много е важно да приемате фолиева киселина за бременни жени през първия триместър, по това време тялото на бебето е поставено. Това обаче не означава, че след три месеца трябва да спрете да приемате киселина, факт е, че нервната тръба започва да се образува в четвъртия месец, този процес изисква високо съдържание на витамин В9 в тялото на бъдещата майка, така че детето да няма сериозни патологии, умствено развитие и проблеми с гръбначния стълб.

Лекарите казват, че дори и през втората половина на втория триместър, когато се образува нервната тръба, фолиевата киселина не трябва да се спира, но по-късно тя може да се трансформира.

Дозировката на витамин B9 по време на бременност е 400 mcg на ден, като очевидният дефицит се увеличава до 5 mg. Не забравяйте, че във витаминовите комплекси, които лекарите препоръчват да използват бременни жени, вече съдържат дневна доза фолиева киселина.

Витамин B9 е нетоксичен, не се нуждае от специално отстраняване от тялото, процесът се появява спонтанно, но може да се ускори с помощта на силен чай.

Източници на фолиева киселина за бременни жени

В храната се съдържа голямо количество фолиева киселина, така че бременните жени се съветват да отидат специално за такъв продукт. Витамин B9 е богат на зелени зеленчуци, особено листа от салата, лук, брюкселско зеле, зелен грах, спанак, магданоз, аспержи и т.н. Обърнете внимание на такива плодове като авокадо, пъпеш, кайсии, цитрусови плодове. Голямо количество фолиева киселина се открива в черния дроб и бобовите растения, но сиренето, месото и рибата са по-малко релевантни по отношение на запълването на дефицита на витамин В9. Фолиевата киселина има свойството да се разпадне под въздействието на висока температура, така че е по-добре да ядете зеленчуци в сурова форма.

Противопоказания за приемане на фолиева киселина

Витамин В9 не се препоръчва за сериозни алергични реакции и бронхиална астма, ако не спазвате тази препоръка, може да предизвикате животозастрашаващи пристъпи на бронхоспазъм.

Фолиевата киселина активира растежа на раковите клетки, когато се открие онкология, тя трябва да бъде забравена известно време.

Противопоказанието за употребата на витамин B9 е бъбречна недостатъчност и пиелонефрит, проблемът е, че фолиевата киселина се инициира от пролиферацията на епитела на бъбречните тубули.

В някои случаи реакцията на приемане на витамин В9 не е точно адекватна, повръщане, гадене, диария, сън, конвулсии, силна болка в корема, в който случай дозата и нуждата от фолиева киселина се определят от лекаря.

Не предписвайте витамин B9 с анемия с дефицит на B12, тъй като фолиевата киселина неутрализира витамин B12 и влошава състоянието на пациента.

Коментари

Олеся 03/27/2016 Аз пия таблетки фолиева киселина само през първия триместър. Сега се опитвам да ям повече храни, където се съдържа. И в сложните витамини е и това. MiraSokolova 03/27/2016 Статия хареса, прочете в един дъх. Какво е важно, фолиева киселина. Аз ще взема предвид бъдещето. През юни, сватбата, и там и децата близо до :)) Дас 88 03/27/2016 Не знаех, че бъдещият татко също трябва да пие фолиева киселина. Е, от утре ще го нахраним :)) Витамини нашето бебе няма да се намесва. Виола 03/27/2016 Веднага щом разбрах, че съм бременна, веднага купих таблетки с фолиева киселина. Тя играе огромна роля при формирането на всички системи на бебето. Женя 03/27/2016 Прогледна фолиевата киселина по време на планиране на бременността и почти цялата бременност. Моят гинеколог каза, че няма да е по-лошо от нея.
Share:
Comments