Скокове на батут - скочим на здравето! ползата и вредата от

Този вид спортни дейности стават много популярни, навсякъде са открити барабанни центрове, които могат да бъдат посещавани както от деца, така и от възрастни. Много предпочитат да работят в залата с батути, защото са много полезни, ефективни и дават много положителни емоции. Навсякъде се разпространява опитът за инсталиране на батути в домашни симулатори или на места в селски къщи.

Трамп тренировката е отлична алтернатива за тези, които с ужас мислят за ранен старт или открито отегчени във фитнес залата на конвенционалните симулатори. Има много техники с упражнения за мускули и загуба на тегло в процеса на скокове. От 2000 г. насам Международният олимпийски комитет включва скокове на батут за отделен спорт в програмата на Летните олимпийски игри.

Здравните ползи от скачането на батут

Скачането на батут е не по-малко ефективно от упражненията с обръч или скачащо въже. В този случай също са подготвени различни мускулни групи в областта на рамото и таза, в областта на пресата и на краката, мускулите на гърба и шията са подсилени. В същото време, скачането на батут е много по-забавно, отколкото да си играете с кардио и симулатори на силата. По този повод има интересна версия: в древни времена човешките предци лесно скочиха от клон на клон, събираха плодове или търсеха убежище. И децата са били държани от майките си и също се движели с джогинг или скачане, така че скачането носи много радост както на децата, така и на възрастните.

Всички родители знаят как децата обичат да скачат на легла и възглавници или когато са хвърлени в ръцете си. Ето защо, скачането на батут е отлична възможност да вземете детето си дълго време. От това мускулите и лигаментите се развиват по-бързо, мускулно-скелетната система се формира правилно, подобрява се координацията на движенията и фините двигателни умения на крайниците. Е, за всичко това, има мощно освобождаване на енергия, има апетит и бързо заспиване.

Очевидната полза от скачането на батут се наблюдава при всяка възраст:

• активно дишане "разкрива" белите дробове и увеличава издръжливостта;

• Треньорът на вестибуларната апаратура и усещането за равновесие се развива, в скока се задейства вроден рефлекс, който позволява избор на оптимална позиция на тялото;

• ускореното кръвообращение стимулира метаболизма и насърчава загубата на тегло;

• Укрепват се различни мускулни групи, включително онези, които поддържат гръбначния стълб, позата се изправя, помага при предотвратяването на сколиоза, остеохондроза и други заболявания.

Всяка моторна дейност се отразява в състоянието на хормоналния фон, така че отдавна е отбелязано, че редовното упражнение се подобрява в ендокринната система. Така че, скачането на батут помага за подобряване на настроението и облекчаване на стреса. Усещането за скокове и летене допринася за увеличаването на производството на "хормона на щастието" - ендорфин, който причинява на човек прилив на немотивирана радост и положителни емоции.

Обучението на батут се препоръчва за хора с наднормено тегло или хора с отслабено тяло след заболяването по време на рехабилитационния период, тъй като те действат по тялото си по начин, който е по-икономичен. Обичайните некомплицирани скокове не натоварват ставите на коляното и глезена. Всеки може да определи степента на натоварване и продължителността на часовете.

Интересно! Особено скачането на батут е подходящо за тези, които не са работили или не знаят как да започнат обучението. Можете да усетите възможностите на тялото си и да активирате двигателните си навици.

Има много видове батути за спортни центрове и домашна употреба:

• по вид на производство - надуваем и напрегнат;

• по области на ползване - за групови и индивидуални уроци;

• бамбукови комплекси - в комбинация със слайдове, дунапрени за изработване на сложни скокове.

Правила за подготовка за скокове на батут

Преди сесията можете да приемате почти всяка храна, но не по-късно от 1-1,5 часа, в противен случай може да получите неприятни усещания в стомаха. Можете да използвате всяко количество вода или сок, в зависимост от вашето състояние. Изберете удобни спортни дрехи или памучни комплекти, не забравяйте за плътните чорапи или крави, синтетичните продукти могат да се плъзгат по повърхността на батутката.

Е, ако можете да направите предварително подгряване за 5-6 минути, за да подготвите и затоплите мускулите. Започнете с подгряващи стави, изпълнете завои и наклон на главата, тялото и кръговото въртене с ръце и крака. В първите минути на батут, правете леки скокове на място, за да увеличите сърдечната честота и да подготвите сърдечните мускули за по-нататъшно упражнение.

Според експертите, 8-10 минути на батут заменя 3-километровия курс по консумация на енергия. Оптимална схема на престой на батут: няколко подхода до 20 минути. Разбира се, опитните батути се занимават много по-дълго, но това изисква редовно обучение 2-3 пъти седмично. Началните посещения на центровете за батути могат да бъдат буквално от малка възраст (3-4 години), много от които са оборудвани с батути от различни размери, за да организират семеен престой.

По време на интензивното обучение на батут, можете да консумирате 600-800 kcal и да постигнете устойчиви резултати за загуба на тегло. Често тренировката на батут е комбинирана с аеробика, мощност и други видове фитнес. Profi-trampolists скочи от изправено положение, седнал или легнал, групирани по време на полет и извършване на сом. Комплексни, трудни скокове с елементи на гимнастически упражнения се извършват само под ръководството на треньора. Не забравяйте да следвате инструкциите, публикувани в спортното заведение, и основните правила за безопасност.

Увреждане и възможни противопоказания за скок на батут

Адаптацията може да се осъществи по различни начини: някои изпитват замайване, гадене, забавяне на визуалната реакция, тъй като на вестибуларния апарат има необичайно натоварване. В този случай трябва да почивате за няколко минути или дори да отложите класовете за още един ден. Не се опитвайте веднага да овладеете най-големия батут, опитайте се да го направите по-достъпен. По този начин можете да разберете собствените си способности и по-добре да се адаптирате към границите на батут.

Влаковете за батути обикновено не изискват специални проверки и здравни проверки, но е по-добре да се въздържат от скачане, ако вашият натиск се различава от нормалното или ако хроничните заболявания се влошат. Не се ангажирайте в следоперативни или пост-травматични периоди до разрешението на контролиращия лекар.

Списъкът от диагнози, при които е необходимо да се ограничи скокът на батуд или да се прекрати изцяло: хипертония, вегетативно-съдова дистония, бронхиална астма и респираторни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет, тромбофлебит, заболявания на мускулно-скелетната система. Особено предпазливо трябва да се дава на бременни и кърмещи жени, посещавайки батума е противопоказано през второто и третото тримесечие на бременността.

Share:
Comments