Може ли кравето мляко да се дава на деца, ако се пие в чиста

Пийте, деца, мляко, ще бъдете здрави ...

От старата песен, която звучи в съветската карикатура, всеки знае, че млякото е ценен продукт, полезен за тялото на детето.

Все пак не всички знаят, че употребата на мляко от деца има някои нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание, и отговорът на въпроса "Има ли кравето мляко на разположение на децата?" Не е ли еднозначно.

Може ли кравето мляко да се дава на деца до една година?

Когато дойде време да прехвърлим детето в допълнителни храни, някои майки започват да се чудят дали кравето мляко може да бъде дадено на децата и дали да започнат да хранят бебето им. Но решението е очевидно погрешно: млякото има няколко недостатъка, които го правят негодна за консумация от твърде малки деца:

1 Липса на желязо. В млякото практически не присъства и ако го въведете като пълноценна допълваща храна, анемията може да се развие в тялото на бебето. Освен това казеинът (протеин, съдържащ се в излишното мляко) може да действа деструктивно върху чревния тракт на детето, да доведе до улцерация и постоянно вътрешно кървене, което може да предизвика и анемия.

2 Излишък от минерали. Магнезий, хлор, калций, калий, фосфор, натрий, съдържащи се в млякото - голямо натоварване на бъбреците. Организмът на бебето все още не е приспособен да издържа на такива обеми.

3 Липса на въглехидрати, йод, мед, цинк, витамини Е и С, които могат да предизвикат аномалии на развитие.

4 Липса на клетки от имунитет, които се съдържат в човешкото мляко и допринасят за образуването на имунната система на детето.

В допълнение, млякото е силен алерген - може да има обрив, сърбеж, зачервяване, което ще причини неудобства както на бебето, така и на майката.

Ето защо отговорът на въпроса е дали краве мляко за деца до една година е отрицателно. Не можеш. Става дума за истинско краве мляко. Той може да готви овесена каша за едно бебе до една година, добави към чая, но дава мляко чисто мляко - рано. Има адаптирани версии на бебешкото мляко, производителите, които са гарантирани, че не вредят на децата.

Мога ли да дам краве мляко на деца като цяло?

Въпреки това, въпреки факта, че за бебешкото мляко може да се окаже фатално, не е препоръчително да го изключвате от храненето на детето. Тялото на бебето просто не е достатъчно развито - си струва, че детето ще растат, а използването на мляко за него ще спечели някои предимства:

1 Високо съдържание на минерали. Ако тялото на бебето не е в състояние да се справи с него, организмът на по-възрастното дете ще абсорбира абсолютно всичко и ще го използва за бърз растеж.

2 Висока хранителна стойност. Млечни мазнини и калории - ако я пиете малко, например, сутрин, той може да бъде отличен източник на енергия.

В допълнение, млякото помага при киселини, топло мляко с мед ще ви помогне перфектно с настинка или при заспиване. Като цяло, това е най-богатия продукт, който поради високото съдържание на калий и калций се препоръчва на децата и им помага да растат бързо.

Отговорът на въпроса е дали кравето мляко за децата е като цяло положително: не само възможно, но и необходимо.

При какви условия можете да давате краве мляко на деца?

Просто поставете пред детето чаша мляко - всеки, първият - лоша стратегия. За да направите млякото добро, а не да го нараните, трябва да следвате няколко прости съвета:

1 Преди да пиете млякото трябва да се вари. Много неприятни болести (включително такива ужасни като енцефалит и антракс) могат да бъдат предадени чрез млякото на едрия рогат добитък. Угарянето ги убива.

2 Не можете да инжектирате мляко в диетата рязко. Първият път, който ще даде на бебето мляко, не можете да му предложите повече от една чаена лъжичка. Ако детето е алергично към лактоза (което може да не се прояви преди това), голямо количество краве мляко няма да му спечели веднага - може да има обрив, сърбеж, зачервяване, до ларингеалния оток. Ако след първата лъжичка има алергични симптоми, въвеждането на млякото обикновено трябва да се изхвърли. Ако всичко е наред, на другия ден може да дадете на детето си две лъжици.

3 Незамереното мляко не трябва да се дава за първи път. Високата концентрация може да бъде фатална дори за дете без алергии. Ето защо за първи път млякото трябва да се разрежда с топла преварена вода в съотношение 1: 2 и само след няколко седмици, когато тялото на детето се използва, да намали количеството вода до 1: 1

4 Срокът на годност е много важен. Колкото по-дълго разходите за мляко, толкова по-голям е шансът, че ще се окаже неподходящ. Затова винаги проверявайте датата на изтичане на опаковката.

Освен това отговорът на въпроса "Възможно ли е да се дава краве мляко на децата, ако е от пазара" е отрицателен - произходът на такова мляко може да бъде всичко и никой няма да е сигурен, че кравата, от която е била взета, е здрава.

Какво може да се замени с кравето мляко?

Ако детето има алергия, това не означава, че трябва напълно да го лишите от минерали, протеини и мазнини. Това означава, че трябва да търсите други източници - не по-малко питателни и вкусни от краве мляко:

1 Козе мляко, Много по-малко вероятно е да причини алергия и да бъде по-лесно смилаема, но е напълно лишена от фолиева киселина, която е жизнено важна за тялото на детето. За да се запълни тази разлика, въвеждането на козе мляко трябва да се комбинира с въвеждането на риба или бобови растения.

2 Лактоза, Ако въведете лактоза в кравето мляко, тя ще разложи сложните протеини в прости компоненти, като направи част от тялото на бебето да работи и ще го улесни. Можете да си купите добавка в аптеката и да приготвите лактоза в домашни условия.

3 Соевото мляко, Въпреки растителния произход, тя може да задоволи нуждите на тялото. По-малко мазнини от крава, но много по-лесно да се смила и не причинява алергии.

4 Кокосово и бадемово мляко, Всъщност това е просто смес от подови ядки, вода и захар. Въпреки факта, че ядките съдържат огромно количество полезни вещества, специфични мазнини и протеини от тях не могат да бъдат получени. За пълнолетното тяло такова мляко е отличен източник на хранителни вещества, но бебето не е достатъчно. Въпреки това, ако изградите диета, изчисляване на всички полезни вещества, кокосово и бадемово мляко в нея може да се намери.

Важно е да запомните, че отговорът на въпроса "Възможно ли е да се дава мляко за крави на деца?" Никога не е било изречението "мляко на прах". Въпреки съгласието на името и подобен вкус, тя е лишена от повечето полезни вещества и не може да действа като заместител.

Но чудесно за печене и сладкиши.

Share:
Comments