Как да определите възрастта на котето по тегло и зъби.

Въпросите на храненето, грижата и възпитанието на малка котейка са пряко свързани с колко седмици или месеци от косми от рода. Но как да се определи възрастта на котето, ако нито родителите му, нито рожденият му ден са известни? Задачата не е толкова сложна, колкото изглежда. Съществуват редица външни, поведенчески и физиологични признаци, според които приблизителната възраст на новопридобития домашен любимец няма да бъде трудна.

Как да определите възрастта на котенцето по тегло и зъби

Не всички собственици на домашни котки имат възможност и желание да разберат възрастта на домашния любимец по телесното тегло и броя на зъбите в устата. Независимо от това, тези показатели се разглеждат предимно във ветеринарната медицина.

Как се променя теглото на котето от раждането до шест месеца:

- при раждане - от 80 до 120 g;

- 7 дни - 170-280 грама;

- 14 дни - 250-350 грама;

- 1 месец - 400-650 g;

- 1,5 месеца - 550-900 g;

- 2 месеца - 750-1200 g;

- 2,5 месеца - 850-1400 g;

- 3 месеца - 900-1600 g;

- 4 месеца - 1200-1800 g;

- 5 месеца - 2 или повече кг.

Данните са средни. Широките граници се дължат на няколко фактора. Това принадлежи на определена порода (малки, средни, големи котки), условия на задържане, хранене, здраве на животните. Малък набор от теглото на котето-младши се наблюдава дори след като растежът на тялото спира.

Най-трудно, без да има специално образование, определя възрастта на котето в зъбите. Но това са най-точните показатели:

- 2-5 седмици има млечни резци;

- 3-8 седмици нарязани млечни зъби;

- 1,5-2 месеца, и двете челюсти са пълни със зъби.

Промяната на млечните зъби до постоянни при котенца започва на 4-месечна възраст. Първият отпада, а на тяхно място растат резци. До средата на годината котето се променя на постоянни зъби. Последните растат premolars (зъби между зъби и далечни молари) и молари (далечни молари).

Като цяло, котките имат 30 зъба: 4 кучета, 12 резеца, 10 премолари, 4 молари. Ако всички зъби на домашния любимец са постоянни, това означава, че той вече е навършил 7 месеца. При едно здраво едногодишно животно зъбите са цели, бели, чисти.

Как да определите възрастта на котенцето до 1 месец по външни характеристики

В светлината на котенцата изглеждат малки, само 9-12 см дължина. Те не виждат нищо (очите им са затворени), не слушат (ушите им са плътно притиснати до черепа), те не знаят как да пълзят и да се гмурват сами. Телец по отношение на главата - непропорционално малък, без подкосъм. На корема на новородено коте е парче пъпна връв, което изсъхва и изчезва 3-4 дни след раждането. В първите дни от живота котенцата са напълно зависими от майката, тъй като те могат само да сучат мляко, да спят и да се спрат.

На възраст от 1 седмица, ушите се отварят в котенцата, очите постепенно избухват. Тънкият слой става пухкав. Костите на седмичните котенца стават по-силни, така че децата са по-активни. Бебето може да пълзи до 50 см към майката котка.

При котенцето на възраст 12-14 дни очите са напълно отворени. Цветът на ириса е тъмен син. И за да видите детето все още не - визия ще се появи само след 3 дни. Но трохата вече много по-добре чува, реагирайки на звуците, издавани от котката. В тази възраст котенцата вече пълзят добре и дори се опитват да стоят на лапите си.

3 седмици след раждането, зрението и слуха са вече добре развити. Котките реагират не само на действията на майката, но и на околните звуци, движения, предмети. Първите млечни зъби се появяват. Въпреки че е тромава, но децата ходят. С любопитство изучават света извън кутията. Страх от нещо, котешките мускули и арки на гърба му.

Китен, който се превръща в един месец, не само уверено ходи, но се опитва да тича и да скочи. В тази възраст цветът на очите "бебе" започва да се променя. На първо място се появяват малки светлинни петна върху ириса, а след това тъмният сиво-син цвят се променя изцяло до жълто, зелено. Подложката става гъста, цветът и интензивността на цвета на козината се превръщат в по-контрастен.

Как да определите възрастта на котенцето от 1 месец до 1 година

След 6-7 седмици от момента на раждането, котетата от безпомощните пищещи същества се превръщат в очарователно неудобни, любопитни същества. На тази възраст вече текат добре и скачат, играят много и спят по-малко. Очите на един и половина месец котенце са ясни, слуха е добре развит. Пропорциите на тялото и главата са хармонични.

След 2 месеца котето продължава да расте. Краката на детството стават дебели, удължени визуално и стават пропорционални на тялото. Гърдите, изпъкнали от раждането, намаляват. Има все повече и повече бебешки зъби.

Тримесечното коте има всички сетива, които работят перфектно. Той вижда и той чува почти като възрастен, уверено се движи, ориентирайки се в космоса. Цветът на очите е ясен, напълно променен на постоянен. Всички млечни зъби са израснали. Размерът на тялото на котенцата на 3 месеца продължава да се увеличава. В този случай разликата между котките и тюлените става все по-очевидна.

На 4 месеца котенцата започват да пускат млечните си зъби и на тяхно място растат постоянни. Растежът се забавя.

Едно половингодишно коте е тийнейджър с практически образуван организъм. Зъбите на бебето се превръщат напълно в постоянни зъби. Частите на тялото са хармонични един спрямо друг, движенията са пластични и грациозни. Котенцата все още са любопитни и прекалено активни, което дава възраст на децата им.

Как да определите възрастта на котенцето на 7 месеца? На първо място, това е възрастта на пубертета. През този период животното започва да показва характерни поведенчески признаци на интерес в противоположната област, определянето и защитата на собствената си територия. Освен това, през есента или по-близо до зимата, преминава първият молт.

На възраст от 8-9 месеца котенцата се считат за възрастни. Височина на тялото и увеличаване на теглото.

На 10 месеца настъпва пубертета. При котки идва първият естра. Котките активно изискват чифтосване.

В 11-12 месеца детството на котето свършва. Това е възрастен млад животното. Формиране, спиране на височината на тялото. Като цяло, котките растат на 2,5 години.

Share:
Comments