Ролята на изповядването в човешкия живот: защо да се

В по-голямата си част съвременното общество се стреми към материални ценности. Но духовните принципи са важни дори за онези, които не се смятат за вярващи. Почти всички са чували за истинските понятия за християнството, въпреки че не всеки ги наблюдава.

Това е за тайнството на изповедта, току-що чух всичко. Но какво е това, как да се изповядаме правилно, какъв е смисълът на тайнството - много малко знаят. Да, и да разберете истинската същност на тайнството е само една.

Защо да отидете на изповед?

Повечето хора вярват, че свещениците нямат смисъл да разкриват душата. В края на краищата все още има Божия присъда и само Господ може да съди човек и неговите дела. Но от древни времена, православните семейства, от най-малките членове на семейството и завършващи с баби и дядовци, задължително отиват в църквите всяка неделя. Сега това практически не е налице и много малко хора сериозно смятат, че има признание, каква е същността му.

Първото нещо, което трябва да знаете: изповедта е само част от църковната тайнство, тайнството на покаянието пред Господа. Човек искрено говори за всичките си грехове. И ако не лъже себе си или Бога, тогава свещеникът му прощава. Свещениците са тези, които освобождават греховете си от властта и властта, която им е дадена от Бога. Но греховете ще бъдат освободени само ако човекът искрено се покая в тях, а не само ги изброи. Важно е да се знае истинската истинска същност на греха.

Много просто не знаят, че греховете не са само това, което е извършено от човека. Това са и нечисти, грешни мисли, неприлични планове, зли изображения. Ако човек поне психически е замислил нещо неясно и лошо - това също е грях.

Същността на изповедта не е просто да назовеш неприличните си мисли и дела. Ние трябва искрено да се покаем за делото, а също и твърдо реши да не ги ангажираме след това.

Но има хора, които правят много греховни неща всеки ден. И са сигурни, че ще им бъде простено. Но няма да има прошка.

Същността на изповедта е именно да се покайваме искрено, от сърце. И най-важното - в бъдеще да не правите грехове и да изчистите мислите си от мръсотия.

Преди да отидете на изповед, трябва да се подготвите за това. Как да направите това?

Подгответе внимателно. Свещениците казват, че човек се изповядва пред Бога и свещеникът просто присъства като свидетел, който ще потвърди покаянието на този човек в съвършени грехове в Божието съдилище.

Как да изберем своя изповедник? Кой трябва да изповяда?

Най-добре е самият човек да отиде в храма и да поиска от свещеника да стане негов изповедник. Този свещеник не само ще изповяда, ще помогне с съвети, напътствия как да води християнски начин на живот. Често е необходимо да ходите на църква, да слагате свещи и да се молите на Бог. Всеки път, когато посещавате службата, би било хубаво да говорите с ректора на църквата.

Когато човек открие баща си, който ще бъде признат - това е първата важна стъпка. Сега трябва да подготвим изповедта си. Това не е толкова лесно, колкото изглежда. За пръв път е доста трудно дори да кажете силно греховете си. Много хора се притесняват от факта, че един напълно различен човек (баща) трябва да каже своята лична и тайна.

Но всичко е преодолимо. За да избегнете объркване, си струва да напишете на хартия всичко, което възнамерявате да кажете, какво да се покаете на Господ.

Също така трябва да се помни, че е необходимо да се стигне до изповед в тялото напълно пречистена. За да бъдем по-точни, човек трябва да отиде да се изповяда след тормоз (след пост). Ако човек е църковен, т.е. той постоянно пази постовете си, а след това той почти винаги е чист телесно. Но ако човек е далеч от Църквата, то преди да бъде изповед, е необходимо да постят три дни. И това означава да не се яде месо и млечни продукти. Храната през тези три дни трябва да е проста, от растителен произход.

И, разбира се, трябва да се молим. Или чрез молитва или да кажете най-известните молитви.

Като наблюдавате тези прости действия, можете да се подготвите правилно за изповед.

Но колко често трябва да се признае?

В този брой мненията на градовете са различни. Казват, че човек трябва да се изповядва веднъж годишно. Хората в близост до църквата вярват, че колкото повече изповядвате, толкова по-добре. Особено е необходимо да се изповядват по време на поста. На Великденския пост е по-добре да го направите най-малко два пъти. Повечето свещеници все още стигат до извода, че е по-добре да се изповядват веднъж седмично.

Някой ще каже, че веднъж седмично е често. Но дори и светиите изповядват всяка седмица, защото грехът не е само действия, но и мисли.

Човек е свободен да избира колко често да му се изповядва. Ако вярващият наистина е верен, той ще се изповядва всяка седмица. Но ако вярата не е толкова силна - тогава си струва да се изповядвате веднъж месечно.

Например, някои смятат, че свещеникът може да слуша изповед по всяко време. Не е така. В Храмовете се изповядват след сутрешната литургия, след празничната молитва, след вечерната служба. Можете да се съгласите с баща си предварително и да определите конкретен ден на изповед.

Струва си да знаеш, че свещеникът не може да прости на покаяно лице. Това се случва, ако някой признае смъртните грехове или ако изповедта му е невярна.

Има грехове, за които свещеникът няма да даде прошка. Това е убийство, аборт, промяна на вярата. Но те също трябва да се покаят, за да получат частично опрощение.

Техните грехове трябва да бъдат описани конкретно и без подробности, така че бащата да разбира истинската същност на греха.

И децата трябва да бъдат признавани. За това те трябва да бъдат въведени от детството.

Изповедта не е толкова просто. Ако спазвате всички правила, след това се подгответе за тази нужда усърдно и задълбочено. Но изповедта си заслужава. Духовното очистване от всички грехове спасява душата и помага, дава светлината и силата на Бога на всеки грешник.

Share:
Comments