Болести на крушата - снимка, описание и методи на лечение.

Когато има петна върху плодовете и листата на крушата или появата на тъмни петна по кората - трябва да проверите заводът за признаци на гъбични или бактериални заболявания.

Ако на някое от дърветата се появят признаци на заболяване, трябва внимателно да прегледате и да извършите превантивно лечение на другите. Информирайте съседа си в градината, за да инспектирате вашите растения и трябва да извършите лечението. Пръскане растения с химикали, не забравяйте за времето на отстраняване на активното вещество от тъканите, така че да не се използват отровени плодове за храна.

Повечето заболявания се появяват в процеса на жизнената активност на различни гъби, които се развиват добре в топлина и влага. За да ограничат своето развитие, във времето, подсушете короната. Не можете да улавяте круша в лошо проветриво място, за да забавите разпространението на спорите всяка година, да извършвате превантивно лечение, да изкопаете почвата в близост до багажника през есента, да поддържате чистата площ, да изгорите отрязаните клони. Освен това, ако се намери, трябва незабавно да унищожите вредителите, защото те могат да станат носители на болестта.

Парша

Болестта се проявява в резултат на разпространението на определена гъбичка. Тя може да бъде определена от появата на листово острие от кадифени маслени петна отдолу. Плодовете започват да се напукват, да променят формата си, да се покриват с гнило петна.

Забелязвайки признаците на болестта, лекувате растението с смес от Бордо, със силно разпространение на болестта, можете да лекувате дървото с наркотици - «Нитрафен», «Днък», «Скор». Почиствайте короната от сухите и сгъстяващи се клони, оставете въздух в нея, ще се появи разпространението на болестта. Редовно почиствайте и разрушавайте падналите листа и изкопайте земята близо до дървото.

Плодово гниене

Това заболяване се нарича още монилиоза, което се появява в резултат на жизнената активност на гъбичките. Когато дървото е повредено, плодовете изглеждат кафяви петна, на които след това се образуват растения. Някои болни плодове изсъхват на клони, други падат, върхът на разпространението на болестта започва в края на лятото.

Короната на растението трябва да бъде незабавно изтръгната, болните плодове на клоните трябва да бъдат отсечени и е добре да се отстранят остатъците от растения в близост до дървото. С тази болест се бори с "Hom" или с течност Bordeaux, лечението със смес от наркотици - "Zkoberin", "Baikal" и "Healthy Garden", е добра помощ. През пролетта и в края на сезона растенията трябва да бъдат поръсени с варово мляко.

Черна гъбичка

На листата и плодовете има черно покритие, което напомня на сажди. Подходящите условия за развитие на гъбички се създават в края на лятото, върху засегнати от вредители и отслабени дървета. Болестите се появяват за първи път на слаби растения, засегнати от други болести, заразени с вредители или растящи с липса на хранителни вещества. Спорите на гъбичките преживяват зимния период в сухи листа или под кората.

Вредните гъбички могат бързо да бъдат унищожени с помощта на Calypso, съставът "Fitoverm" действа по-мек, това лекарство все още се използва за предотвратяване на болестта, лекарството потиска развитието и възпроизводството на гъбичките.

Мучнистая роса

Гъбично заболяване, в което листата на крушата, сякаш са поръсени с брашно. След кратък период на плоча се появява ръждива сянка, цветята и листата падат върху растението. В началото на пролетта се появява бледо бяло покритие върху пъпките, които цъфтят, и то също се подмладява след известно време. Болни съцветия и листа изсъхват и се разпадат. Силно засегнати от болестта млади леторасти - те изсъхват и са в центъра на разпространението на болестотворни спори.

Крушата от това заболяване ще спаси "Sulfite" или "Fundazol". От популярните рецепти използвайте разтвор на сапун с калцинирана сода или манган. Всички мъртви издънки и сухи трябва веднага да бъдат събрани и пренесени на огън.

Ръб на листата

На листата се появяват жълти петна, постепенно се приемат червеникави цветове. Тази гъбичка се появява, върху иглолистните дървета от тях влиза в градината. Ако откриете признаци на ръждиви круши, разрушете тази болест в ранна пролет, като третирате растенията с течност Бордо в концентрация 1%. През есенния период е задължително да се съберат всички паднали листа и да се изгорят.

За да се запази градината от ръжда е необходимо в началото на пролетта. Лечението с инфузия на пепел или смесица от Бордо помага добре. При силно разпространение на болестта е необходимо многократно да се напръскат дървета с "Baleyton". С появата на първата слана, трябва да се пръска круши и почвата в близост до тях с карбамид (в концентрация от 600-700 грама на кофа вода). Лечението с този системен фунгицид се извършва най-малко 5 пъти в годината, сега няма резистентни към тази болест.

Черният рак

Болестта се развива малко по малко в продължение на няколко години. На клоните и ствола на дървото се набиват пукнатини, с времето те се задълбочават, разширяват се, в близост до тях кафяви петна стават забележими. Дълбоки наранявания на крушата преминават в различни инфекции.

Можете да излекувате растението, ако отстраните повредената част. След това сайтът се третира с меден сулфат и го покрива със смес от кравешки тор и глина. Голяма роля играе пълното и своевременно събиране на листата през есента.

Citosporoz

Това заболяване също се нарича разпад на стебла, може да бъде идентифициран от кафявите сечения на кората на дърветата. Това се случва, когато кора е повреден от замръзване и слънчево изгаряне.

Методите за третиране на дървото са същите като в предишния случай. Освен това е необходимо да се обхванат големи клони и багажници с промиване за зимата и навременното отрязване на изсъхналите части.

Бактериално изгаряне

Опасна болест, която може да бъде определена чрез зачервяване и усукване на листа, които все още остават на клоните. След това започнете да умрете леторастите и багажника. Виновни за това - бактериите, които попадат на крушата с пориви на дъжд и насекоми. След като се появи на един клон, заболяването за кратко време може да се разпространи в цялата круша.

Ако тази болест се открие, засегнатата половинка трябва незабавно да се отстрани, като се вземат 15-20 см здрава тъкан, докато се отрязва нарязаното дърво веднага. Използва се по време на работа на инструмента, след дезинфекциране на работата. След цъфтежа на пъпките, сместа Bordeaux се обработва многократно, растенията се напръскват до 9 пъти през топлия сезон. Разтворът на антибиотиците поръсва дървото и накисва секциите, а в топлото време дървесината се третира многократно със сместа от Бордо.

Преди закупуване на крушите, първо разберете кои заболявания на тази култура са често срещани във вашия район, за да вземете най-устойчивите към сортове заболявания. Навременното правилно предотвратяване и контрол на болестта ще Ви даде възможност надеждно да защитите крушата си и да възстановите нейната способност да се плосък много бързо.

Крушовите плодове са много полезни при бронхит, анемия и панкреатични заболявания, подобряват функционирането на бъбреците, черния дроб и червата. Поради тази причина борбата срещу основните болести на тази култура е много важна.

Share:
Comments