Всичко за извънматочна бременност - признаци, причини,

Всяка жена трябва да знае за опасната патология, която според статистиката е изпреварена от 10-15% от жените - извънматочна бременност. За да се избегнат усложнения, е необходимо да има известни познания за появата и потока. На първо място, трябва да разберете, че настъпването на извънматочна бременност е доста непредсказуемо.

Тази патология е описана в медицинските ръководства от 11-ти век. Доскоро пренебрегваните форми доведоха само до смърт. Днес, с помощта на съвременната хирургия, този проблем се решава много по-лесно. Функционалната медицинска технология позволява извършването на операции и намалява практически до нула рисковете за операциите. Въпреки това, гинеколозите по света съобщават за увеличаване на средните статистически случаи, които са доста трудни за диагностициране.

Какво е извънматочна бременност и как възниква?

При нормална бременност, яйцеклетката, напускаща фалопиевите тръби, е прикрепена към матката, където тя продължава да се развива до раждането. При патологични бременности оплоденото яйце не влиза в матката. Тази обща патология не спира да изненадва лекарите. Оттук не е необходимо да се извлича към тях неправилно прикрепено фетално яйце. Това може да са фалопиеви тръби, яйчници, коремна кухина. Извънматочната тубна бременност е най-често срещана.

Забавянето на яйцата в тръбите показва тяхната недостатъчна проходимост. В рамките на един месец след прикрепването на оплоденото яйце към стената на тръбата, което се е увеличило по размер, може да доведе до разкъсване на тръбата. В този случай вероятността за кървене с навлизане на кръв в коремната кухина е много висока. Животът на една жена от този момент е под заплаха. Ето защо е толкова важно, когато планирате бременност, подлагате на пълна проверка и елиминирате възможни нарушения.

Причини за извънматочна бременност

Защо се случва това явление? Как се отклонява яйцето от "курса" и се намира на място, което не е предназначено за развитие? Всичко е за фалопиевите тръби, чиято проходимост е нарушена в резултат на някакви фактори. Почти винаги това се предхожда от аборти или тежки раждания, прехвърлени или възпалителни заболявания на гениталиите, инфекции. Слъзната мембрана на матката набъбва на места, тръбите губят способността си да се свиват.

Ектопична бременност може да възникне в случай на неадекватно развитие (инфантилизъм). Детските тръби са дълги, тесни и криви, със стеснени лумена. Те не са в състояние да свиват и да изтласкват яйцето напред в матката. На определен етап вирусът започва да се развива във феталното яйце, за да се прикрепи към развитието и да получи постоянно кръвоснабдяване. Ако в определени моменти яйцето не дойде до матката, то е прикрепено към мястото, където е разположено. Тънките и деликатни стени от тръби не се простират като маточни тъкани, така че скоро ще настъпи сълзата им. Това се случва около 4-6 седмици. В резултат на разкъсването, кръвта се влива в коремната кухина, гаденето и силните болки в долната част на корема приличат на битки. Често има загуба на съзнание. Разрушените големи съдове могат да доведат до смърт.

Понякога сценарият се осъществява в различна посока и феталното яйце се пръска в коремната кухина. И с него и определено количество кръв може да има и гадене и зацапване. Тръбата аборт се случва, придружена от силна болка, която след известно време постепенно намалява. Една жена може да се отпусне, мислейки, че всичко свърши. Но все още е рано да се радваме. Във всеки случай е необходимо спешно да се обърнете към специалистите, за да изключите възможното развитие на перитонит - гнойно възпаление на коремната кухина.

Дали тестът показва извънматочна бременност?

Тестът показва извънматочна бременност, както и нормална бременност! Възможно е да се открие разликата само в резултат на ултразвуково изследване. Всяко просто оплодено яйцеклетка в матката няма да може да извърши допълнителни проверки и ще може да диагностицира патологията в най-ранния възможен момент. Вече през втората седмица на бременността отклонението може да бъде диагностицирано чрез поставяне на узи сензор във вагиналната кухина. След това се дава диагностична лапароскопия, даваща най-точни резултати. Друг метод е хормонален кръвен тест. След значително увеличение на нивото на хорионния хормон (hCG) в този момент може да се понижи.

Какви са признаците (симптомите) на извънматочна бременност?

Сред първите признаци - зацапване от влагалището (може да е незначително). Тогава болезнените усещания в долната част на корема се увеличават, тъй като патологията се развива до много силни, понякога и спазми.

Мога ли да определим извънматочната бременност?

Трудно е да се определи точна диагноза за себе си - но можете да подозирате, че не е наред с горните признаци. Ако се добавят обикновени симптоми на бременност (забавени периоди, раздразнителност, токсикоза, нарушаване на вкусовите предпочитания и т.н.), дори леки болки в долната част на корема и най-малкото кърваво изтичане - незабавно ИЗПОЛЗВАНЕ за гинекологичен преглед, за да се изключи патологията.

При най-малкото съмнение за извънматочна бременност, специалистите предлагат мониторинг в болницата. Това не трябва да се изхвърля, тъй като необходимите изследвания за определяне на мястото на имплантиране на ембриона са по-лесни за провеждане в болница. В ранните стадии на откриване лекарите ще могат да го прекъснат по изгодни начини.

Лечение на извънматочна бременност

Существует несколько способов лечения, применяемых на разных стадиях. При най-малкото съмнение за извънматочна бременност, специалистите предлагат мониторинг в болницата. Това не трябва да се изхвърля, тъй като необходимите изследвания за определяне на мястото на имплантиране на ембриона са по-лесни за провеждане в болница. В ранните стадии на откриване лекарите ще могат да го прекъснат по изгодни начини.

Методът Malotravmatichesky (лапароскопия) се предлага в случаите, когато зародишното яйце все още запазва контейнера. Чрез малък разрез, желаният инструмент се вкарва в кожата. Лапароскопското устройство има оптична система, така че всички манипулации и работното поле се показват на монитора на устройството. Това е доста безопасна операция. Околните тъкани и органи не боли, няма риск от сраствания и белези, а на практика няма смъртни случаи. Устройството "изсмуква" феталното яйце, действащо като мини-аборт. Голяма утеха за една жена е, че такава операция предотвратява увреждането на тръбата и след известно време на лечение след това жената отново може да забременее.

Запазване или изтриване на тръбата?

Можете да запишете тръбата, ако разликата все още не е станала, или е незначителна. Когато salpingus е затворена хирургическа операция. След това възстановяването е много по-бързо, по-малко кръв тече, а пациентът е в болницата много по-малко време и самата процедура е по-малко болезнена. Отстраняването на епруветката по време на изследването се нарича салпинцектомия. Тази процедура значително намалява риска от повторно отклонение в лагера на детето.

При някои жени (4-8%) тъканта на бременността остава в кухината на тръбите, така че лекарят може да предложи прилагането на лекарство, което спира растежа на тъканите. Това е метотрексат, лекарство, което понякога се използва като алтернатива на операцията. Той се използва в най-ранните етапи на бременността, докато хормоните на бременността леко се увеличават. Това лекарство води до усвояването на тъканите на бременността от организма. Необходимо е да се инжектират няколко инжекции, след които се появява кървене в рамките на няколко седмици. С ранната диагностика на заболяването и ранната операция, тази процедура може да не е необходима. Най-доброто решение за назначаването на лечението се взема от лекар.

Може ли бременност след извънматочна бременност и какви са нейните характеристики?

След освобождаването от извънматочна бременност се наблюдават мониторинг и тактики "изчакайте и вижте". Ако само една от тръбите е повредена или отстранена, шансовете за нова бременност са доста високи. Те обаче не могат да бъдат намалени поради причината за болестта. Това може да е инфекция или възпаление. Те трябва да бъдат излекувани. С една работна тръба е възможно да забременеете и идеално да носите дете. Приблизително в рамките на 18 месеца, 6 от 10 жени забременяват отново.

Колко време трябва да чакам?

Гинеколозите препоръчват да чакате поне три месеца, преди да опитате отново. След сериозна операция, трябва да изчакате шест месеца, за да излекувате всички белези. След като използвате метотрексат, трябва да изчакате три цикъла, за да се уверите, че лекарството е напълно отстранено от тялото.

Какви са шансовете за повтаряне на извънматочна бременност?

Шансовете за повторение на извънматочна бременност са почти същите като при първото нарушение: 10-15%. Прогнозата е доста неясна, тъй като всичко зависи от специфичния организъм на жената и от обстоятелствата. Почти е невъзможно да се застрахова срещу това. Особено внимание обаче трябва да се обърне на лечението на инфекции, например хламидии, за да се изключат допълнителни увреждания на фалопиевите тръби. Ако се открие нова бременност, по-добре е да се види лекар, колкото е възможно по-скоро, за да изпрати ултразвуково сканиране. Уверете се, че този път ембрионът се развива правилно.

Коментари

Анастасия 12/09/2016 Родих 5 деца. От трета до 20-та седмица не знаех, че съм бременна. Нямаше признаци. Аз кърмих и периодът ми беше. Токсикозата като цяло никога не е била, а също и желанията, както обикновено. Трябва да наблюдаваме, купуваме тестове, ултразвук. Всяка жена има всичко особено. Цялото здраве. Анастасия 12/09/2016 Третото дете ражда без болка, разликата е 11 месеца след второто раждане. Разбрах за бременността на 20-та седмица. Тя кърмила в продължение на 2 месеца, след това млякото било изчезнало, а месеците продължили без неуспех до 20-та седмица. И тя се яде и пия, искаше и можеше - няма признаци на бременност. Моят корем винаги е бил и все още е. Елза 10/26/2016 Моят приятел имаше 2 извънматочна бременност. След това родила момче. Това беше неочаквано за всички! Света 09/13/2016 Не винаги е в случаите на аборти: втората ми бременност се оказала извънматочна (въпреки че за 12 години след първото раждане нямаше нито един аборт). Каква причина, самите лекари не разбраха. Uhl 25.05.2016 Такива статии са просто необходими! Благодаря ви за мнението на жените. Предупреден - означава въоръжен!
Share:
Comments