Най-честите грешки са загуба на тегло. защо не донесат

Разбирането, че при избора на техника за отслабване би било хубаво да се говори с лекар-диетолог, не идва веднага. Обикновено хората идват до това право и необходимо решение, след като вече са провели два или три неуспешни експеримента.

Подобен подход към здравето на хората в най-добрия случай води до неоправдани парични разходи, а в най-лошия - до изостряне на съществуващите или появата на нови заболявания.

В тази връзка, нека се замислим за грешките, които често се допускат, ако се спазват определени ограничения в диетата с цел да се намали теглото.

Грешка 1: нямате списък с валидни продукти

Тази грешка се доказва от много обща обосновка: "Това не ям сега, защото на диета." Този израз е универсален: по този начин можете да се отвърнете от сладкото, месото, брашното, мазнините, солените и т.н.

Много от тези, които се придържат към някаква система за отслабване, не могат ясно да обяснят какво могат да ядат. Недостатъкът на всяка хранителна забрана трябва да бъде ясното познаване на това, което е разрешено. Ето защо, избирайки диета за себе си, трябва да сте добре наясно какво ще формира вашата диета за времето на загуба на тегло.

Още по-добре е да направите списък с тези продукти. Планирането на хранене според ситуацията е късогледство. На практика, такова "отслабване" най-накрая се съгласява със салата с майонеза или парче свински гърди.

Грешка 2: нямате система в диетата

Неговото развитие е следващата стъпка след съставянето на списък с приемливи ястия. Трябва по-точно да определите коя храна ще се състои от закуска, обяд и вечеря, какво точно ще ядете у дома и какво - на работното място.

Всички такива моменти, независимо колко незначителни биха ви изглеждали, трябва да се вземат предвид предварително. Не разчитайте на "може би нещо закуска" или на факта, че можете да получите с бутилка минерална вода.

Този подход ще доведе до факта, че на втория ден няма да искате да "губите тегло". Физиологията по един или друг начин ще надделее над вашите добри стремежи.

Грешка 3: Вашата диета включва големи количества нискокалорични храни

Разбира се, зелена салата със свежа краставица ще ви помогне да отслабнете, но няма да се случи веднага щом очаквате. Факт е, че от огромно количество нискокалорична храна стомахът се простира и започва да изисква нови порции храна.

Това се дължи на факта, че чувството за насищане директно зависи от степента на пълнотата му. Освен това, просто изчисление може да ви покаже, че общата енергийна стойност на всички порции салата, консумирана за един ден, вече надвишава установената граница за калоричното съдържание на диетата.

Грешка 4: Вашата диета е небалансирана

Храната трябва да бъде балансирана по отношение на мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и микроелементи. И ние често пренебрегваме такива тънкости.

Например, ако сте създали хранителен експеримент, който ще продължи 2-3 дни, осигурете резерв, чрез който ще добавите възможния недостиг на определени хранителни компоненти.

В случай, че решите да се придържате към достатъчно диета, например 2-3 седмици, помислете как ограниченията върху храните могат да повлияят на функционирането на отделните системи и да се уверите, че всички ценни вещества влизат в тялото в необходимата сума.

Грешка 5: внезапно начало и край на диетата

Не забравяйте, че когато обикновено се приемат прибързани решения "по всякакъв начин от утре" да седнете на най-стриктната диета?

Често по време или след обилен празник. Условията, при които отначало жестоко "надхвърлихте" тялото и веднага лишихте дори най-необходимото, може да се нарече най-крайната от всички стресови ситуации.

Всяка диета не трябва да започва веднага, но постепенно всеки ден да намалява приема на калории, количеството мазнини и т.н. Връщането към обичайната диета трябва също да бъде постепенно, в противен случай много бързо ще спечелите с такава трудност отстраняването на теглото.

Освен това, това правило ще ви предпази от възможни здравословни проблеми.

Грешка 6: ядеш нередовно

Опитайте се да се придържате към строга система от ястия.

Например, планирате да ядете на всеки 4 или дори 2 часа (това зависи от това коя диета сте избрали).

С частична, но редовна диета, тялото бързо ще се адаптира към новия режим.

Грешка 7: Вие избрахте много строга диета

Неотдавнашни научни данни показват, че твърде тесните диети обикновено предизвикват тялото не само да се върне "изгубеното", но "хванете" ненужно.

Така че германският диетолог Рудолф Ройман проведе експеримент върху себе си. В продължение на няколко месеца изследователят умишлено надвишава норма на ежедневната си диета с 800 kcal.

Отначало масата на тялото му се увеличи малко и след това се стабилизира на определено ниво.

След това Роман реши да провери сами препоръките, които пациентите с мазнини обикновено получават от лекарите: той намали калоричното съдържание на диетата с около три пъти и след това изпита глад за 10 дни.

Експериментаторът рязко загуби тегло и се върна към обичайната хранителна система. И тук ученът чакаше пълна изненада: след 2 седмици той трябваше да отиде в магазина, за да си купи костюм за още 2 размера.

Подобен експеримент се провежда в САЩ с участието на 45 доброволци, които всеки ден надхвърлят калоричното съдържание на диетата си с 1000 kcal. Менюто на отделните субекти беше оценено на почти 10 000 kcal. Както в случая с Ройман, до голяма степен никой от участниците не се възстанови, а някои дори записаха загуба от няколко килограма. След това субектите "поставят" на твърда диета и те губят тегло.

Завръщането към нормалното хранене бе белязано от факта, че всички започнаха да наддават. Този факт се обяснява с факта, че след като прекара известно време в "гладните дажби", човешкото тяло, "преподавано" с горчив опит, започва да действа по-активно в запасите от мастна тъкан.

Освен това, с рязкото намаляване на калоричното съдържание на диетата, метаболитните процеси в тялото се забавят. Когато се връщате към старите хранителни навици, вече промененият механизъм на метаболитните реакции няма време да се адаптира и всички органи продължават да работят в спестяващ режим. Така че е всяко чудо, че след строга диета трябва да бъде бързо увеличаване на теглото?

Грешка 8: Вашата диета обещава "мълниеносен резултат"

Необходимо е да знаете, че когато калоричното съдържание на диетата намалява, организмът неизбежно показва голямо количество вода.

Това обяснява огромния ефект, когато в ранните дни на такава диета вие внезапно губите тегло с 3 кг наведнъж.

Обемът на изгубената течност обаче трябва да бъде възстановен, след като тялото се адаптира към ограничителния режим и забави метаболитните процеси. Ако сте недоволни от липсата на други видими резултати, можете незабавно да се откажете от диетата, а след това увеличаването на теглото ще бъде по-осезаемо.

Грешка 9: решихте да комбинирате няколко начина да отслабнете, като например диетата на Montignac и отделни ястия

Много диети и методи за отслабване противоречат помежду си в забраната на определени храни. Следователно, опитът да ги комбинирате ще добави само към неяснотите и съмненията, които неизбежно няма да повлияят на резултатите по най-добрия начин.

Грешка 10: твърде много сте намалили количеството протеини в храната

При такива условия диетата не може да бъде ефективна. В този случай тялото съхранява мазнините, но не ги изразходва. Едновременно с това, мускулната маса се топи. Но метаболизмът директно зависи от него.

Така се заключава, че метаболизмът ще бъде по-висок, ако консумирате достатъчно протеинови продукти - риба, постно месо. Калоричното съдържание на диетата наистина е по-добре намалено, но не за сметка на протеините.

Съвети за намаляване на теглото

Безпристрастната статистика потвърждава следния факт: всеки втори човек се проваля, когато седи на диета. Ако теглото ви продължава да бъде проблем, тогава има причини за това.

На първо място, да се отървете от навика на бързо преглъщане на храна. Като цяло, лекарите препоръчват да бъде напълно дъвчено: с това най-напред помагаме на собственото ни храносмилане.

В допълнение, чувството за ситост идва толкова скоро. За да научите как да приемате правилно храната, можете да направите следното. Когато седнате на масата, първо отхапете парче, раздърпайте го за известно време, след това сложете вилицата и вземете няколко глътки вода. Така че продължете да ядете. Бъдете сигурни колко минути ще имате за такова хранене и продължете да се придържате към същото темпо в храната.

на второ място, не забравяйте за влакна. В хлебни изделия, толкова възлюбени от мнозина, това не е достатъчно. В същото време, влакното, което се съдържа в плодовете и зеленчуците и почти без хранителна стойност, може да "презареди" храносмилането, да балансира степента на инсулин и захар в кръвта и да даде усещане за пълно насищане. Опитайте се да обогатите вашата диета с растителни влакна, тогава няма да имате проблеми не само с изпразването на червата, но и с метаболизма. Яжте зърнени култури от цели зърна, ядки, мюсли и боб.

На трето място, опитайте се да не бъдете съблазни от бързо проявения ефект на диетата. Ако вече сте успели да изгубите няколко килограма и да помислите, че сега вие и морето сте дълбоко под коляното, не се изключва разбирането. Мислите за факта, че вече не сте заплашени от натрупване на тегло или че сте в състояние бързо да се справите с такъв проблем, може да предизвика неконтролируемо преяждане. Хвърляне на диета, преди да стабилизирате теглото, е неразумно. Спомнете си колко усилия сте похарчили, за да постигнете желания резултат, и се съберете заедно. Разбира се, ако сте загубили достатъчно тегло, трябва да преразгледате нивото на спортните товари и диетата. Това трябва да бъде насочено или към по-нататъшно намаляване на теглото, или към определяне на постигнатото.

четвърти, връщането към предишната диета след диета трябва да доведе до известни промени. Струва си да се преразгледа отношението към колбасни продукти и полуготови продукти. По някаква причина се смята, че например лекарската наденица е напълно диетичен продукт и дори насърчава загуба на тегло, не е нищо, че има такова име. Въпреки това, тя съдържа около 30% наситени животински мазнини, така че, вероятно, ще бъде правилно напълно да спрете да купувате такива продукти.

Share:
Comments