Трясък расте: когато новородено започва да държи главата си.

Когато младите родители за първи път останат сами с новороденото, възникват много въпроси.

Един от тях - когато новороденото започва да държи главата си?

Това не е случайно, тъй като майката непрекъснато трябва да взема бебето на ръце, за да се храни, да се успокои и да се къпе.

Слабите мускули на врата не могат да държат главата, а мама трябва да бъде много внимателна.

Защо майките се притесняват, когато новородено започва да държи главата си

Възбудата на младите родители е разбираема. Да, веднага след раждането, главата на бебето прилича на пъпка на слаб дръжък: без опора той се спуска във всички посоки. Но това е напълно нормално и се притеснявате за всичко.

На първо място, нервността на майката незабавно се предава на трохата, а той се превръща от ангел в капризен.

на второ място, всяко човешко бебе има определена растяща схема: физическа, нервна, психомоторна, емоционална. Следователно, ще трябва да изчакаме, преди да гордост да покажем света на уверено държащата глава на червения младеж.

Но за да вземете бебе в ръцете си през първите дни и седмици от живота си, трябва наистина много внимателно. Нежна глава трябва да се държи с длан, за да се предпази от нараняване. Преди беззащитното дете да се научи да държи главата си сама, възрастните са отговорни за здравето му.

Факт е, че с рязко отклонение на главата в една или друга посока, шийните прешлени могат да бъдат сериозно повредени. Детето не може да контролира мускулите и поради това не може да задържи главата за сметка на тяхната сила. Поради това, "главоренето" на главата е неприемливо. Докато потупвате бебе или правите хигиена, хранене или постелки, майката трябва леко да поддържа главата. Остри отклонения, дрънчалки са неприемливи.

Но не всичко е толкова страшно: инстинктите при кърмачетата са много силни и всеки възрастен в началото на живота може да завижда на "границата на безопасност". И това е още една причина да не се притеснявате, особено когато новороденото започва да държи главата. Всичко навреме. Адаптационните механизми вече действат, в противен случай бебето просто няма да може да преодолее трудния път от корема на майката до светлината на Бога.

Обратите внимание: Ако новороденото е изложено на стомаха няколко дни след раждането, той ще обърне главата си рефлексивно. Тя работи чудесен инстинкт на самосъхранение, благодарение на което умният организъм на самата троха знае какво да направи, за да няма механично задушаване. Така че не се притеснявайте, но се радвайте да следвате прекрасната ежедневна промяна на бебето.

Между другото, ако бебето е прекалено рано "моля", майката, като държи главата си в изправено положение, всъщност е повод да се обърне спешно към педиатричен невролог. По този начин може да се наблюдава повишено вътречерепно налягане, което причинява тежък дискомфорт на новороденото и изисква неврологично лечение.

Какво се случва през първите два месеца от живота на новороденото?

В първите дни на живота, движенията на новороденото са изградени върху рефлекси. Всички майки знаят: ако докоснеш бузата на бебето, той веднага обръща главата си в тази посока и ако сложиш пръст в малката длан на пръста си, незабавно я хване с всичките си пръсти. Опитвайки се да вдигнем новороденото за първи път от живота си в положение, в което се намирате, държейки дръжките, ще завърши с накланяне на главата. В ранните дни детето не знае как да държи главата си или да се обърне. Той почти непрестанно спи (до 20 часа на ден), като се събужда от време на време да яде. Кога новороденото започва да държи главата си?

Отнема известно време, за да направите съзнателни движения или да се научите да контролирате мускулите. Психофизическото развитие на всяко дете поотделно, но като цяло, през трите седмици от живота, бебето, разположено на корема, ще направи все по-уверени опити да се надигне, за да вдигне главата си. Буквално за няколко секунди той ще работи за него.

След един месец новороденото кладенец добавя тегло и вече знае как да запази главата си във вертикално положение за известно време. Холдингът продължава буквално 5-10 секунди, но това вече е сериозен напредък.

До един месец и половина, бебето ще може да държи главата си упорито, да лежи на корема си и да гледа нагоре под ъгъл от 45 градуса. Задръжте в такава трудна ситуация, бебето ще може да отнеме около минута. Рано е да чакаме, докато новороденото започне да държи главата по-свободно и за по-дълго време.

От втория месец на живот мускулите на новороденото растат толкова силни, че могат да държат главата си, без да се преобърнат за минута. Ако на стомаха му се налее дрямка на два месеца, той лесно ще обърне главата си към гласа на възрастен, ще се издигне на дръжките и ще държи главата и гърдите си. През този период новороденото вече разпознава близките чрез глас, реагира с удоволствие на ярки предмети, опитвайки се да ги грабне и задържа.

От девет седмици въпросът за това кога новородено започва да държи главата си вече не е толкова тревожно за родителите му. Повечето деца, които са преминали двумесечната граница, вече знаят как да поддържат главата си на едно ниво с тялото, без да се преобръщат. Вярно е, че мускулите на врата и гърба все още са много слаби и бързо се уморяват. Застраховката на възрастен след минута "свободна навигация" е задължителна.

Кога ще започне новороденото да държи главата си уверено?

След три месеца живот бебето вече е добре управлявано с ръце, крака, тяло и глава. Подготвените деца, с които майки се занимават с физическо възпитание, вече се научават да се обръщат отстрани. Те наблюдават с интерес събитията около тях, издърпват пръстите си и всички предмети, които успяват да вземат. Детето се нуждае от комуникация и той е щастлив да "разговаря" с родителите си.

На три месеца възрастно новородено в ръцете на възрастен човек може да задържи главата си изправено за известно време, в продължение на пет минути. Можете да направите истинско пътуване с него, което ще предизвика буря на ентусиазъм. Важно е да не забравяме сигурността.

Ако сложите трохата на корема си, тя ще се опита да се вдигне на ръцете ви. И ако го дръпнете от дръжките от плътната позиция на гърба, главата няма да се пробие, но остава на същата ос с тялото. Дългосрочното пребиваване в тази позиция за бебето е трудно, но за ежедневно обучение, подобен възход ще бъде прав.

Кога новороденото започва да държи главата уверено? От четири месеца продължителността на задържането на главата стана по-дълга. Детето лесно вдига главата, дори лежи на гърба си. До петия месец страховете на майка й са напълно разсеяни и тя помага на бебето повече като навик, отколкото сериозно да се страхува от травма.

След шест месеца не можеш да се страхуваш напълно за състоянието на шийните прешлени и опънати мускули. Физически, детето в тази възраст става силно и вече е подобно на учебника карапуза. Половингодишно дете не само уверено държи главата си, но и с интерес го превръща. Детето се завърта и накланя глава в различни посоки, оглежда се, чува звука, който го интересува или търси играчка.

Кога струва да се притеснявате, че новороденото няма главата?

Новородено бебе се разглежда в родилния дом от педиатър. Опитен лекар веднага ще забележи всички характеристики на развитието на трохи. Ако майката е нащрек, след като тя бъде освободена от болницата, тя може да отиде при местния педиатричен лекар. Включително случая, когато новороденото започва да държи главата си.

Ако детето не е в състояние да задържи главата си от четири до пет месеца, то трябва спешно да се покаже на невролога. Причините могат да бъдат следните:

• бебето е родено преждевременно и просто изостава в развитието си. Тялото ще се възстанови с течение на времето, не се случва нищо ужасно;

• Бебето няма достатъчно хранителни вещества и затова сериозно изостава в развитието си. Необходимо е да се преразгледа диетата на новороденото, като се вземе предвид възможното постоянно недохранване;

• при раждане бебето е получило травма;

• новороденото е диагностицирано с мускулна пареза на врата, слаб мускулен тонус или тортиколис;

• детето страда от неврологична патология;

• Мама не се занимава с кърменето, не се разпространява на корема.

След прегледа неврологът ще предпише терапия. Обикновено това е комбинация от терапевтичен масаж, лечение на наркотици и специална гимнастика. Масажът за дете може да бъде истинско спасение от много неврологични проблеми. Но можете да се доверите само на опитни масажисти, които работят с бебета. Може да отнеме 2-3 курса, за да се отървете напълно от патологията.

Не се страхувайте от наркотиците. Лекарят ги назначава да не "излекуват" детето, а да помагат на тялото му да се адаптира, да облекчи симптомите на дискомфорт и да възстанови мускулната активност.

Що се отнася до терапевтичната гимнастика, майка й може да се справи. Лекарят ще даде схема на класове, а след това всичко в ръцете на майка ми.

Как да научим новородено да държи главата си?

За да се помогне на новороденото от първите дни от живота да се развие правилно, родителите трябва да овладеят някои прости правила за ежедневна грижа. Приготвената майка няма да се налага да препъва, когато новороденото започва да държи главата, защото всички процеси на физическо развитие ще съответстват на възрастта.

• Необходимо е да се разпространява храненето между новороденото и стомаха от третата седмица от живота. Това не само е много полезно за нормалното функциониране на червата, но също така кара бебето да напряга гърба и шията, опитвайки се да се повдигне рефлексивно. Обучено дете ще държи главата си добре от два до три месеца.

Бебетата се нуждаят от ежедневен масаж и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Любовните удари се успокояват, триенето на мускулите ги прави по-еластични и силни. Масажът развива здравина, укрепва здравето като цяло и по-специално нервната система. Една масажна схема може да се намери във всяка книга за новородено.

• Отлично укрепва мускулния скелет на къпане. Новороденото може да си купи специален кръг, който да държи главата над водата. Плаващо, детето не само ще получи огромно удоволствие, но и ще укрепи мускулите. Освен това, плуването гарантира бебе (и по този начин кърмачка) дълго почивка.

• От два месеца е много полезно да носите трохичката на ръцете в изправено положение. Разбира се, не забравяйте да държите главата си с ръце. Това също е отлично и безопасно обучение на мускулите на врата.

• Друга много полезна поза е хоризонталната позиция на тялото върху ръката на корема на майката. Другата ръка трябва да държи врата и главата, за да се избегнат дрънчалки и да поддържат правилната поза.

Помнете най-важното: детето със сигурност ще започне да държи главата си и се тревожи за това не си заслужава. Всички бебета се развиват по различен начин. Но ако през полугодието мускулите на шията останат слаби, е необходимо да се консултирате с лекар.

Share:
Comments