Температура в детето: как да се интерпретира и какво да се

Увеличаването на температурата в малките деца дава на родителите много тревожни преживявания. За разлика от възрастен, който ясно определя състоянието му, едно малко дете се държи по различен начин в болестта. Ситуацията се усложнява от факта, че треската при децата не винаги е придружена от други симптоми и не е лесно да се определи заболяването. Причините за повишаването на температурата могат да бъдат няколко.

Топлина + допълнителни симптоми. Разстроен стомах, повръщане или студени симптоми - хрема, кашлица, както и повишаване на температурата означава началото на болестта. В този случай трябва да се обадите на лекар, за да направите диагноза и да предпишете незабавно лечение. Много по-трудно е да се разбере какво се случва с детето, когато няма очевидни допълнителни симптоми, но топлината присъства.

Вродено сърдечно заболяване (CHD). Бебетата, които имат вродено сърдечно заболяване, се спускат внезапно с повишаване на температурата. Тя се свързва с лоша терморегулация. Такива деца по-често търпят аклиматизация, чувствителни към промените в температурата на околната среда и страдат от много по-лоша топлина. Те могат да бъдат подпомогнати чрез втвърдяване, а най-малките и най-слабите бебета ще трябва да бъдат защитени от рязкото изменение на климата.

Прегряване. Често външната причина е виновникът на родителската тревожност. Децата прегряват по-бързо от възрастните и високите температури не са по-малко опасни от хипотермията. В никакъв случай не можете да оставите инвалидната количка на слънце без надзор от дълго време - трябва периодично да проверявате дали люлката се загрява. При признаци на прегряване е необходимо точно да извадите от детето излишните слоеве на дрехите, за да го носите на по-хладно място. За да избегнете сериозни последствия, в горещ период трябва да се уверите, че детето получава обилна напитка.

Инфекция. Бебето не може да се оплаче и да разкаже какво го притеснява. Ако не можете да определите причината за температурата, внимателно проверете повърхността на тялото му. Ранговете, малките гнояси и кожните лезии могат да предизвикат температура поради възпалителни процеси. Редиците трябва да се лекуват и да се консултират със специалист, като се отчита повишаването на температурата.

Зъби. При някои бебета зъбите са тежки, усложнени от силна болка и висока температура. Въпреки това, топлината не може да бъде отписана само на "зъбите", през този период имунитетът на детето е отслабен и е възможно катарално или вирусно заболяване.

Чуждестранно тяло. При по-големите деца температурата може да се превърне в знак за наличието на чуждо тяло в тялото - малките изследователи обичат да изследват собствените си дупки, да ги използват като хранилище за най-неподходящите предмети. Най-често мъничките, грахът, плодовете и зърнените култури попадат в носа и в ухото на детето. Ако други причини за треска не са потвърдени, уведомете Вашия лекар за подозренията ви.

Алергия. Това неприятно заболяване е лошо, което може да се прояви по всяко време и тези, които не са показали по-рано признаци на алергия. Един от симптомите на алергична реакция е повишаване на температурата. Потвърдете, че диагнозата ще помогне на често срещаните алергични спътници - кожен обрив (копривна треска), сенна хрема (алергична реакция, причинена от цветен прашец), кашляне или кихане. Ако алергенът е открит, незабавно го отстранете и му дайте антихистамин. Такива действия незабавно ще помогнат за понижаване на температурата.

Нервна възбудимост. Някои деца дават такава реакция на стресови ситуации. Но, за разлика от възрастните, стресът на малките деца се третира много по-широко и може да бъде причинен от умора, продължителен плач, отделяне от майка, умора и дори радостна свръхекспирация. Решаване на проблема ще помогне да промените ситуацията в спокойна, релаксираща хладна баня и да заспите.

Кога е температурата опасна?

Не можете да се паникьосвате, ако температурният габарит е спрял на 37 - 37.5. Ако температурата продължава да нараства, спешно трябва да се обадите на линейка. Опасна топлина за деца със сериозни проблеми с централната нервна система и нарушаване на сърдечната и мозъчната активност.

Фебрилни конвулсии

При деца под 6-годишна възраст, треска може да предизвика фебрилни гърчове. Ето защо температурата над 38 градуса се смята за опасна. Ако се появят фебрилни гърчове, които траят по-малко от 15 минути, антипиретичното средство е достатъчно и лекарствата, използвани за общо лечение, продължават. Ако атаката продължи по-дълго, е необходимо приемането на антиконвулсанти.

Важно! Детските болести са опасни поради бързината на тяхното развитие и напредък. Много бързото влошаване на здравето може да се случи само за един ден, докато появата на болестта при много бебета се случи неусетно. Ето защо, в случай на тревожни симптоми, само специалист трябва да диагностицира и предпише лечението.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments