Талията е много лоша: причини и какво да правите. когато

Болките усещания в долната част на гърба са познати на много хора, ако не на всички: тъп дърпане или пулсираща болка, увредена двигателна активност.

Понякога интензивността им е толкова голяма, че човек не може да седи, да се изправи, нито да прави движения без външна помощ.

Болката в долната част на гърба "на плоско място" не възниква, може да бъде относително безобидна неврологични патологии (като ишиас, когато кръста "издуха") и може би сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Независимо да разберем проблема, да намерим неговото "коренче" и начините на решението неспокойни. Какво трябва да знае пациентът?

Талията е много лоша: причини и какво да правите. Какви са източниците на проблема?

Интензивната болка в гърба може да бъде свързана с заболявания на различни системи и органи: мускулно-скелетна, отделителна и т.н. Във всички случаи болката ще бъде един от първите симптоми.

Ако вярвате в медицинската статистика, най-често гърбът е наранен поради проблеми с мускулно-скелетната система (в този случай въпросът "какво да правим?" Е особено уместно: патологията на гръбначния стълб и неговите структури често водят до притискане на нервните корени и непоносими болки). Списъкът на възможните причини е както следва:

Остеохондроза на лумбосакралния гръбначен стълб, Остеохондрозата е "професионална" болест на работниците в офиса, но в същото време засяга хора, работещи с ръчен труд. патология същност се крие в недохранването на прешлените и гръбначните дискове. В резултат на дегенеративни процеси започнете: прешлен свива бавно диска губи своята еластичност и започва да се деформира. Тези разрушителни процеси са придружени от възпаление и прищипване на нервните корени. Болка в остеохондроза, рисуване, изгаряне. Те се характеризират с висока интензивност. Местоположението на лезията може да бъде подуто, малко зачервено.

херния. херния дисков сопровождаются полным или частичным выпиранием межпозвоночного диска. Диск может выпирать наружу, в таком случае симптоматика становится смазанной (и более походит на симптоматику остеохондроза). Однако если диск выпирает в позвоночный канал, проблема становится куда более отчетливой: боли принимают крайне интенсивный характер, иррадиируют от ягодицы по задней поверхности ноги вплоть до стопы, наблюдаются нарушения чувствительности (вплоть до полной ее потери). Возможно развитие парезов или параличей. Это очень опасная патология, представляющая опасность для здоровья пациента. Инвалидизация наступает не так часто, поскольку существуют методики лечения грыж, однако, качество жизни снижается существенно.

Воспаление седалищного нерва, Известен също като ишиас. Тя може да бъде първична (ако е "издухана") и вторична (поради нарушение на седалищния нерв с херния и др.). Седиалният нерв е най-големият нерв в организма. Следователно, при най-слабо влияние върху него се включва огромен брой нервни окончания, което води до развитие на синдром на силна болка.

Непосредствената причина за болка се обозначава с термините "лумбаго" и / или "радикулопатия". Това не са независими диагнози, а само признаци на причината за болката: компресиране на корените на нервите, изместване на прешлените и т.н.

Ако леглото боли много, причините в този случай са очевидни за самия пациент, но не е лесно дори лекарят да отговори на въпроса "какво да правя?" Лечението на аномалии на мускулно-скелетната система, процесът е сложен и отнема много време и болезненият синдром се отстранява сериозно.

Често болката в долната част на гърба е придружена от заболявания на вътрешните органи:

Бъбречни колики, Това се случва често. Уролитиазата, пиелонефритът и т.н. са съпроводени с интензивна болка в долната част на гърба. Локализацията не е очевидна.

хемороиди, В този случай болката се отразява.

Панкреатит, В някои случаи се характеризира с херпес зостер.

Други причини са изключително редки:

Интестинални тумори, Болката може да се върне обратно, но по-често с онкологията на червата болката или не е въобще, или те са локализирани в коремната област.

Лезии на матката, Полипи, тумори, възпалителни лезии на матката могат да причинят болки в гърба.

Талия е много болезнен: причините и какво да правите. диагностика

Опитвате се да определите причината за болката сами като да спекулирате с кафето. Без специални проучвания това няма да е възможно. Присвояването на диагнозата за себе си ще доведе до загуба на ценно време. Ето защо, при продължителна болка се препоръчва да се консултирате с специалист. Кой ще помогне в такъв труден въпрос?

• Хирург.

• Терапевт.

• Ортопед - специализира в заболявания на опорно-двигателния апарат.

• Невролог. Заедно с ортопед, той третира горните патологии: болестта засяга не само мускулно-скелетната система, но също така води до развитие на неврологични симптоми.

• Неврохирург. Спиналните неврохирургисти се занимават с практически въпроси за елиминиране на патологиите на гръбначния стълб.

• Нефролог. Ако се открият проблеми с бъбреците, струва си да се обърнете към нефролог.

• Уролог. Заедно с нефролог, той третира патологиите на отделителната система. Често специалистите нефролог и уролог се комбинират в един човек.

• Гинеколог.

Списъкът е страхотен. Но толкова голям брой лекари не трябва да се плашат. Преди всичко трябва да се консултирате с терапевт. Той ще проведе първоначален преглед, ще даде указания за анализ. Въз основа на резултатите може да се направят предположения и пациентът да бъде насочен към специализиран специалист.

Диагностичната стратегия за болки в гърба обикновено е стандартна:

• Устно разпитване. Също така се нарича анамнеза. Практикува се от всички лекари да направят първична клинична картина.

• Инспекция. Визуална оценка на засегнатия район. При много заболявания талията е подута, която може да бъде открита по време на изследването и дава основание да се приеме патологията на гръбначния стълб.

• Палпация. Използва се за оценка на състоянието на гръбначния стълб, околните мускули (с хипертония на мускулите). В допълнение, палпацията се използва за оценка състоянието на бъбреците (въпреки че техниката на такова палпиране е сложна).

• Функционални тестове. От дефиницията за мобилност на гръбначния стълб, крайниците, чувствителността на краката, рефлекса на сухожилията и т.н. Те се извършват от невролог по време на рутинно изследване (известният неврологичен чук е познат на всички).

• Радиография. Радиографията се използва за оценка на състоянието на прешлените.

• ЯМР / КТ. Най-информативните изследвания. Възможно е да се получат подробни изображения на всички структури на гръбначния стълб.

• Ултразвук. Ултразвукът се използва за оценка на състоянието на вътрешните органи.

• Лабораторни тестове: общ кръвен анализ, анализ на урината, биохимия на кръвта.

Талията е много лоша: причини и какво да правите. Първа помощ

Първата помощ за интензивна болка в долната част на гърба се свежда до временно облекчаване на болковия синдром. Невъзможно е самостоятелният проблем да бъде разрешен самостоятелно, е необходима медицинска помощ. Следователно, трябва да се пристъпи към едно просто правило: след като болката бъде отстранена, е необходимо да планирате посещение при лекаря.

Как можете да си помогнете:

• Болката се причинява от възпаление, така че нека вземем противовъзпалително лекарство: Ketorol, Naiza, Ibprofen. Не трябва обаче да се злоупотребява.

• В комбинация с противовъзпалително еднократно аналгетик се препоръчва: Baralgin, Analgin и др.

• Спазмолитични. Ако има причини да се допусне болка, причинена от патологии на вътрешните органи, най-добрият вариант е да се вземе антиспазмичен ефект. But-spa, Duspatalin, Drotaverin и други.

В никакъв случай не трябва да прилагате лед на възпалено място или да се опитате да го затоплите. Това може да доведе до непредвидими последици, опасни както за здравето, така и за живота. Ако след предприетите мерки болката не намалее и / или не се увеличи, не можете да отложите молбата за медицинска помощ, трябва да се свържете с клиниката или да се обадите сами на линейка.

Много ниска болка в гърба: причини и лечение

Лечението на патологии, които причиняват болки в гърба, е сложно и отнема много време. Комплексът от мерки включва както консервативна терапия (приемане на лекарства, физиотерапия, тренировъчна терапия), така и възможна хирургическа интервенция.

Съвременното лечение на болки в гърба отдавна е изчезнало от просто премахване на дискомфорта. Важно е да се третира не проявите, а тяхната причина. Пример за подобен интегриран подход е добавянето на НСПВС с невротропни витамини (В1, В6, В12). Витамините от групата В не само помагат да се елиминира болният синдром по-бързо, отколкото при приемане само на НСПВС (напр. Диклофенак натрий), но също така имат благоприятен ефект върху физиологичните процеси в нервните влакна , стимулира храненето и възстановява структурата на нервната тъкан.

Така, оптималната допълнение към NSAID ще Neyromultivit инжектируем състав, съдържащ три витамини В1, В6, В12 в терапевтични дози. Използването на невротропни витамини във високи терапевтични дози позволява да се определи аналгетичния ефект, възстановяването на нервните влакна, като е възможно да се постигне дългосрочна ремисия на болка. Започнете лекарствено лечение с ежедневни инжекции в продължение на 5-10 дни, след това се прехвърлят поддръжка въвеждане на 2-3 инжекции седмично за две до три седмици.

Също така в комплекса или поотделно се използват следните групи лекарства:

• Противовоспалительных.

• Аналгетици.

• Хондропротектори (подпомагащи възстановяването на хрущялната тъкан).

Понякога болката може да бъде толкова силна, че не може да бъде премахната. В този случай те прибягват до блокади с новокаин или лидокаин.

Когато заболяванията на вътрешните органи са предписвани срещу спазми.

Физиолечение разнообразно, Специфичните имена на процедурите се определят от лекаря-физиотерапевт въз основа на заболяването и неговата тежест. Физиотерапията е предписана за патологични състояния на гръбначния стълб, но само когато е изтекъл остър период. LFK е необходима като рехабилитационна мярка, но по време на лечението тя е строго противопоказана.

За хирургично лечение прибягваше в изключителни случаи, Операцията може да бъде както "традиционна" (за отстраняване на херния, неоплазми), така и минимално инвазивна (с пункция и лазер, ендоскоп и др.). Към оперативното лечение се прибягва до последна инстанция. Това е важно, което трябва да имате предвид, когато говорите с лекар. В руската медицинска практика некомпетентните лекари препоръчват хирургично лечение на пръв поглед на пациент с херния. Това е неправилно в корена. Тази препоръка е свързана с желанието да се "отърве" от пациента и говори за ниската квалификация на лекаря.

Когато кръста е много лошо и причината е определена, отговорът на въпроса "какво да правим?" Е разбираемо - за лечение. Продължителността на лечението зависи от патологията. Остеохондрозата и хернията се лекуват дълго време, от 3 месеца до година и дори повече. Продължителността на лечението за други заболявания е по-малка.

По този начин болката в гърба не поощрява добре за пациента: в най-добрия случай те са свързани с възпаление на мускулите или седалищния нерв, в най-лошия с патологиите на мускулно-скелетната система. Невъзможно е самостоятелно да се определи източника на проблема и още повече да се елиминира. Трябва да се види лекар. За щастие, лечението на повечето заболявания вече е изработено, така че с честен дял от отговорност и постоянство от страна на пациента, ще бъде възможно да се забрави за проблема съвсем скоро.

Share:
Comments