Рахит при деца

Какво е рахит?

Рахит е заболяване, което засяга бебета и малки деца поради нарушена костна формация и липса на минерализация, причинена от дефицит на калций през периода, когато тялото на детето расте най-интензивно.

Рахит при деца - причини

Причината за това заболяване е липсата на витамин D, който е необходим, за да се абсорбира калция от червата и да се разпредели правилно в тялото, да участва в развитието на костната тъкан, работата на централната нервна система и други органи.

По принцип децата на възраст под три години са изложени на нея (по-късно рахитите са много редки). Най-често северните хора са изправени пред тази болест, които живеят в условия на липса на слънчева светлина. Въпреки това, поради дефицит на витамин D в организма, децата във всеки климат могат да страдат, обикновено в резултат на липса на слънчева ултравиолетова радиация или поради лошо усвояване на витамин D от червата, например поради дисбиоза.

Производството на витамин D се получава от кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Също така, тя е богата на някои продукти, например, тя се среща в рибеното масло, жълтъка, млечните продукти. Дефицитът на витамин D в организма оказва негативно влияние върху абсорбцията на калций в червата и неговото съдържание в кръвта.

За да се коригира тази ситуация в тялото на детето, активността на жлезите се активира, което допринася за повишаване на съдържанието на калций и фосфор в кръвта. Това се дължи обаче на факта, че тези елементи са измити от костите, което води до появата на рахит.

Рахит при деца - симптоми

Болестта се развива на няколко етапа. На първо място, тя се проявява в загубата на апетит, изпотяване на дланите, краката и главата под космите, безпокойство и нарушения на съня. Такива симптоми при дете под една година са повод да се консултирате с лекар, който ще направи точна диагноза и ще даде подходящи препоръки.

Ако родителите не се интересуват от състоянието на бебето на този етап и не получат необходимото лечение, след няколко седмици ще започне развитието на следващия етап, което специалистите получиха като период на височина.

На този етап от заболяването костите на детето вече започват да се деформират, формата на черепа се променя, което се състои в сплескване на ноктите, удължаване на черепа и появяване на фронтални туберкули. Също така, гърдите се притискат навътре, развитието на таза се нарушава. Невъзможно е болестта да се пренесе на този етап, тъй като в бъдеще такива деца се възстановяват от дълго време и са по-податливи на различни хронични заболявания.

Рахит у детей - лечение

Лечението трябва да се извърши възможно най-рано, тъй като деформациите на скелета, които възникват при неговото влияние в зряла възраст, се проявяват в нарушение на позата, промени в гръдния кош и костите на долните крайници. Жените поради рахитите, родени в детството, страдат от свиване на малкия таз, което може да доведе до необходимост от цезарово сечение.

Мерките за лечение се определят от степента и тежестта на заболяването. Специфичното лечение се извършва с препарати от витамин D. За успешното лечение е от изключително значение стойността на рационалното хранене, достатъчен престой на чист въздух, провеждането на масажи и терапевтична гимнастика, слънчеви бани, солни и иглолистни бани, витаминна терапия и други възстановителни мерки. Въпреки това е невъзможно да се комбинират слънчевите бани с приемането на витамин D.

Предотвратяване на рахит при деца

Много е важно да се предотврати заболяването при новородените, което преди всичко е достатъчният престой на детето на свеж въздух по време на дневна светлина и кърменето на бебето с навременното адекватно въвеждане на допълнителни храни.

Коментари

Андрей Прокофиевич 12/26/2016 Мерките за предотвратяване на деца, родени в края на есента или зимата, са особено важни. Напишете Minisan витамин d3 - това са традиционните методи за превенция и лечение на рахит.
Share:
Comments