Повишен билирубин при новородено: какво да правите. защо има

Човешкото тяло е сложна биохимична система. Всичко в него е в постоянно движение и се променя. Но по един или друг начин процесите на тялото винаги са в динамично равновесие. Особено право каза за човек, който наскоро се появи. Бременността, раждането и всичко, свързано с тях, все още са покрити с ореол на суеверни загадки. Междувременно новородените майки са загрижени за здравето на детето си.

Един от възможните въпроси, зададени от родителите, е свързан с повишения билирубин при новороденото.

Трябва да се отбележи, че при всички новородени, билирубинът е повишен и не винаги е причина за някаква патология.

За да разберете проблема, първо трябва да разберете какво представлява билирубинът и след това да определите какво причинява това при новородени.

Какво представлява билирубинът и винаги ли е повдигнат в новородено, за да говори за проблеми?

Билирубин е специално вещество, пигментът на жлъчката, който се образува в резултат на разцепването на протеиновите вещества. Концентрацията на този пигмент в кръвта отразява работата на черния дроб. Увеличаването на нивото на билирубина обаче не винаги показва патология при новородени. Целият въпрос е, че докато детето е в утробата на майката, нероденият не може да диша самостоятелно. Клетъчното дишане в пренаталния период става чрез кръвта. След раждането излишният хемоглобин започва да се изхвърля от черния дроб и в резултат се получава излишък на билирубин. Това състояние трае от няколко седмици до няколко месеца. Ако билирубинът не намалява, това е основанието за подозрение за наличието на определени заболявания.

Това обаче не е аксиома. Билирубинът може да се изведе още по-бавно, ако има един от следните фактори:

• Преждевременност. При недоносени деца, билирубинът намалява по-бавно и често се изисква медицинско обслужване, за да се намали.

• Наличие на настинка в майката на детето по време на пренаталния период.

• Майката има анамнеза за диабет.

• Хипоксия (липса на кислород) при дете.

• Асфиксия по време на раждане.

В тези случаи се развива така наречената физиологична жълтеница, когато пигмент-билирубинът се пренася с кръв към очите, кожата и т.н.

Причините за повишаване на билирубина при новородени. Симптоми на заболявания

Има много заболявания, които са причините за повишен билирубин при новородени. В този случай говорим за патологично увеличение на пигментното вещество в кръвта. Една от най-вероятните причини за патологично увеличение на дадено вещество е всякакъв вид чернодробни заболявания. Според медицинската статистика, всяко шесто новородено страда от инфекциозни увреждания на черния дроб. От представения списък вероятността за чернодробна патология е най-висока. Симптомите на това състояние са много очевидни:

• синдром на болката. Въз основа на данните за по-големи деца, може да се каже, че болката е рисуване, болка, скучна. Локализирайте в дясната страна. Детето не може да говори, но поведението му е характерно: често притиска краката си към стомаха, е капризен, плаче, може да държи ръката си натиснат от дясната страна.

• Пожълтяване на склерата и кожата. Тя може да бъде причинена не само от физиологичната, но и от патологичната жълтеница. За да направите диагноза, трябва да обърнете внимание на други симптоми.

• Повишен размер на черния дроб. Тя се определя от палпацията.

• Нестабилен стол. Най-често става дума за диария или редуване на диария и запек.

• Промяна на цвета и характера на табуретката. При чернодробни заболявания, изпражненията стават подобни на глина в консистенция и нямат цвят (бяло обезцветено изпражнение).

Ако тези симптоми са налице, рискът от това патологията на черния дроб: това може да бъде инфекциозна етиология, паразитен произход и т.н. Разберете това само като лекар след диагнозата.

Следващата болест, водеща до повишаване на билирубина - механична жълтеница, Това се случва в резултат на блокиране на жлъчните пътища в резултат на стеноза на стените или в резултат на запушване от камъни. В този случай симптомите са много подобни на симптомите на инфекциозно увреждане на черния дроб. Разграничаването им без инструментална диагностика е просто невъзможно.

Цироза на черния дроб. Тя е изключително рядка при децата. Въпреки това, той продължава по-злобно.

Обструкция на червата може да причини висока концентрация на билирубин. При децата често се среща (около 3% от кърмачетата страдат от препятствие).

Основният симптом на чревната обструкция на ранен етап е синдром на болка. Детето притиска краката си към стомаха, непрекъснато плаче. На ранен етап е лесно да объркате обструкцията с банален чревен колики. Ясна картина става само по-късно, когато са свързани други признаци на препятствие:

• Замяна на запек и диария. В крайна сметка се образува постоянна запек.

• Подуване, газове поради невъзможността за нормално изтичане на газ.

• В напреднали случаи, повръщане с примеси от кръв и изпражнения.

Възможна е и хронична форма, в която случай състоянието умело "имитира" обичайния запек.

Болести, свързани с хормонални нарушения: от хипофизната недостатъчност до захарния диабет. В ранна възраст за идентифициране на конкретна болест не е толкова просто.

Вътрешно кървене с различна интензивност може да причини повишен билирубин при новородено.

Следващата причина се крие в автоимунните процеси, при които се разрушават клетките на еритроцитите.

В допълнение, някои временни патологични състояния могат да бъдат предизвикани от използването на медикаменти, използвани за ускоряване на раждането в майката.

Наиболее информативны первые 4 дня с момента рождения. Если кал обесцвечивается — это явный признак патологията на черния дроб и/или желчного пузыря.

Диагностика с повишен билирубин при новородено

Диагностичните мерки с повишен билирубин започват с посещение при лекаря. Първият, на когото детето трябва да бъде показано, е педиатър. Той ще проведе първичен изпит и ще даде необходимата насока на специализиран специалист - лекар-гастроентеролог или хематолог.

При първоначалния преглед лекарят поставя въпроси относно оплакванията. Родителите трябва точно и ясно да посочват какви оплаквания се наблюдават в детето и как се проявяват. Освен това специалист по гастроентеролог провежда физически преглед - палпира засегнатия орган (черен дроб, черва). Вече на този етап е възможно да се подозира патологията. Следващият етап е лабораторните изследвания. Сред тях:

• Общ кръвен тест. Предписва се да се определи левкоцитозата, да се увеличи ESR. Тези показатели дават основание да се подозира възпалителен процес.

• Кръвен тест за билирубин. За оценка на индикатора е възложен специализиран анализ.

По-нататък прибягвайте до инструментално изследване:

• Извършва се ултразвук на черния дроб и храносмилателния тракт. Това проучване дава възможност за визуална оценка на състоянието на храносмилателната система.

• MRI / CT, се предписва в екстремни случаи, например, с подозрения за запушване на жлъчните пътища и др. Обикновено достатъчно ултразвук.

Въз основа на тези показатели лекарят диагностицира и предписва подходящо лечение.

Повишен билирубин при новородено, какво трябва да направя? лечение

В случай на физиологичен характер на повишаването на билирубина, отговорът на въпроса какво да правим с повишен билирубин при новородено лежи на повърхността. Не ми трябва нищо. При продължителен процес се предписва облъчване с ултравиолетова лампа, за да се ускори. В случаите, когато причината е нарушението на черния дроб, предписаните холеретични лекарства в минималната доза, както и хепатопротекторите. В никакъв случай не трябва да давате на детето си наркотици, без да се консултирате с специалист. Това е страхотно.

В екстремни случаи (с чревна обструкция, с обструкция на жлъчните пътища) се предписва спешна хирургична намеса. Но, за щастие, подобни ситуации са рядкост в медицинската практика.

Увеличаването на билирубин при новородени може да бъде както естествено, така и патологично. Един опитен лекар може да ги разграничи въз основа на данните от диагностичните мерки.

Share:
Comments