Най-популярните антиоксиданти в козметиката

Антиоксидантите са вещества, които могат да защитят нашето тяло от свободните радикали, които ни засягат отвътре, принуждавайки всяка клетка да остарее и може да причини различни заболявания, включително рак.

Антиоксидантите навлизат в тялото с храна, благодарение на развитието на козметичната индустрия, антиоксидантите вече могат да бъдат намерени в козметиката. Много им приписват магическите свойства на подмладяването ни, но това все още не е доказано. Често антиоксидантите се използват, за да не се окислява козметиката.

Поради факта, че молекулите на антиоксидантите са доста големи, те всъщност не могат да проникнат в порите в кожата и следователно не могат да го подмладят отвън, веществата трябва да влязат в тялото отвътре.

Независимо от това, колко научно доказано е, че антиоксидантите в козметиката имат противовъзпалителен ефект, те могат да помогнат при лекуването и защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи, създавайки невидима бариера пред вредните лъчи. Най-подходящата антиоксидантна козметика са след бръснене, слънцезащитни продукти и различни омекотяващи лосиони и мехлеми след пилинг.

Най-използваните антиоксиданти

Количеството антиоксиданти е много високо, но има малък брой от тези, които най-често се използват в козметиката. За тях сега и ще поговорим.

  • Аскорбикът (или витамин С) е общ елемент в козметиката, той се разтваря във вода. Той се използва не само за подмладяване на кожата (витаминът забавя процеса на стареене), но и за предпазване от ултравиолетово излъчване и за подобряване или стимулиране на производството на колаген, който отговаря за еластичността на кожата.
  • Витамин Е (или а-токоферол) - се разтваря в мастна среда. Този витамин се нарича витамин от младостта и често се добавя към подмладяващата козметика.
  • Каротинът или ретинолът има свойството да се разтваря в мазнините. Те пестят кожата от пилинг и сухота, помагат при излекуване на рани и предпазват епидермиса от ултравиолетова радиация.
  • Растителните полифеноли или фитоестрогени - имат не само подмладяващ ефект, но също така помагат на клетките да задържат течност, което влияе на състоянието на кожата към по-добро.
  • Супероксид дисмутаза - може да неутрализира активните форми на кислород.
  • Коензим Q - обикновено този антиоксидант се използва в козметиката против стареене, тъй като предотвратява по-ранното стареене и зарежда енергията на митохондриите.
  • Витамин F обикновено се използва в козметиката, което е показано за избледняване, раздразнена и суха кожа. Тя е в състояние да осигури почистващ ефект, да запази влагата в епидермиса и да засили защитните функции на кожата.
  • Витамин В5 или пантенол - има противовъзпалителни свойства, се използва в слънцезащитни продукти, както и в козметични кремове, лосиони и тоници, които се грижат за увредената и раздразнена кожа.
  • Селен - забележително премахва дразненето и овлажнява кожата. Често се използва в състава на термалната вода.

Текст: Ксения Александровна

Share:
Comments