Как да пием уиски. тогава да имаш уиски. всички възможности

Всеки от нас поне веднъж чуваше за такава силна алкохолна напитка като уиски.

Тази напитка е направена от натурални зърнени храни, вода и мая.

Днес тя се радва на голяма популярност по целия свят, включително в нашата страна.

Тази статия ще бъде процедурата за правилното използване на тази голяма напитка.

Уиски - какво е това?

Уискито е алкохолна напитка, чиято сила като правило е от 40 до 50%. Името на напитката буквално може да се преведе като живот, даващ вода. Уискито е питие на сериозен, уверен човек.

Тази напитка се получава чрез дестилиране на ферментиралата мъст от зърното. След достигане на зрялост, напитката е смесена, т.е. водата и алкохолът се намесват (в някои случаи се използват вино или аромати). Цветът на напитката варира от лекия мед до ярък кестен.

Уискито е любима напитка и е много популярна не само сред сериозните и известни мъже, като например измисления най-добър шпионин на всички времена Джеймс Бонд или известния британски писател Уолтър Скот. Той също е обичан от жените, най-известният фен на уискито е женската дама на Великобритания Маргарет Тачър.

Родини на тази голяма напитка са Ирландия и Шотландия, те са и най-големите производители и износители на уиски в света.

Как да пием уиски: опции

Традиции на Шотландия

В Шотландия тази напитка обикновено се консумира с вода. Често уискита се сервира с чаша обикновена вода, в някои случаи сода. Това означава, че всеки смесва уискито по свое усмотрение. Най-често водата отнема половината или една трета от обема на напитката. Все пак, ако става дума за скъпи марки, като например Jim Beam, дори в родината на напитката е за предпочитане да се използва в чиста форма.

Препоръките на Сомелиер

Сомелиерите от цял ​​свят препоръчват да се пие напитката чиста, без добавки. Освен това се препоръчва да пиете уиски няколко часа след хранене и да не използвате закуски, тъй като това може да ви предпази от наслада от аромата и вкуса на тази благородна напитка.

Този съвет обаче е приложим на първо място за скъпите сортове шотландско уиски. За напитки, произведени в Америка, Канада и други сортове, се допуска използването на други съставки и леки закуски. Причината е, че тези страни използват царевичните гроздове при приготвянето на напитката, което придава на уискито специфичен вкус и може да бъде убит със сок или кола. Но за да разграничим тези вкусове, трябва да разберем добре уискито, това е възможно само за истинските гастрономи.

Как да използвате уиски с кола

Към днешна дата уискито с кола е много популярно почти навсякъде, тази мода е достигнала до нашата страна. В тази форма уискито се сервира в заведенията за пиене в Русия и въпреки че този коктейл се подготвя, всеки разбира колко много хора го знаят правилно.

За такъв коктейл няма да струват скъпи и качествени напитки, най-подходящо е използването на уиски със смес от максимум три години. В зависимост от силата, колата и уискито се смесват съответно в съотношение 1 към 1 или 2 към 1. Но не забравяйте, че колкото по-малко съотношение на уиски ще бъде в коктейла, толкова по-слаб е вкусът и ароматът на тази най-ценна напитка.

Джак Даниелс

Джак Даниелс — это сорт виски, производимый в Америке. Его отличительной чертой является насыщенный аромат и мягкий вкус с легким оттенком дыма. В большинстве своем данный сорт рекомендовано употреблять в чистом виде либо в виде коктейлей с яблочным или лимонным соком и льдом.

Бял кон

Бял кон — это купажированный виски из Шотландии, имеет терпкий, сладковатый привкус и яркий аромат. Данный сорт в нашей стране пользуется большой популярностью, но как он правильно употребляется, знают далеко не все.

В Шотландия вземете напитка бял кон, разреден в обикновена или газирана вода, в Европа най-често се използва с лед. Истинските гастрономи съветват да не прекъсвате мекия и невероятен вкус на този сорт с други напитки, да го използвате бавно, да се наслаждавате на богат аромат на букет и великолепен аромат.

Jameson

Джеймсън е най-популярното уиски от Ирландия, която има повече от 200 години история и е призната за една от най-добрите напитки в света. Приготвя се от най-добрия малцов ечемик, е тройно дестилиран и отлежава най-малко 6 години в бъчви от шери. Има удивителен вкус и аромат, който не се препоръчва да бъде прекъснат от кола или вода.

Джеймсън е уиски за истински ценители, така че просто трябва да се наливат 50 г напитка в стайна температура и малко глътка, докато бавно се наслаждавате на невероятния си кехлибарен вкус в чудесна компания. Така че пийте в Ирландия и по целия свят.

червен етикет

червен етикет — это наиболее доступный сорт шотландского купажированного виски, который и нашей стране имеет большую популярность. Готовится он из 35 сортов виски и имеет выдержку от трех до пяти лет, что придает ему жесткость и терпкость. Новичкам специалисты советуют употреблять его с колой, льдом или любым соком, чтобы не испортить впечатление от этого напитка.

Що се отнася до по-изисканите и елитни сортове "Сини, Златни и Зелени", но невероятният им вкус е по-добре да не се прекъсват.

За да имаш лека закуска: уиски

Дайте недвусмислен отговор: каква закуска ще дойде на уиски, не е така, защото на всеки от сортовете на напитката е прикрепен вид лека закуска. Нека да разберем каква лека закуска е по-добра за този или този вид напитка.

1. К сортам напитка, имеющим фруктовый и терпкий вкус или дымный привкус, прекрасно подходит красное мясо, говяжий язык, фуа-гра, гусиная или утиная печень. К такой закуске лучше всего подходят сорта виски из Шотландии: Бял кон, William Grant’s, the Family и другие.

2. Сьомгата и други пушени риби са идеално пригодени за такива сортове като Glen Grand, Teacher's, Famous Grouse Blend.

3. Сортове уиски с необичаен билков аромат, като Jameson, Glenmorangie, Ballantines и Finest, са напълно съчетани с морски дарове.

4. Сорта, отличающиеся терпкостью и дымным, торфяным привкусом, такие как червен етикет, Dewar’s White Label и Famouse Grouse великолепно сочетаются с мясом, в частности, бараниной и говядиной.

В допълнение към всички горепосочени видове закуски, вкусът на уиски може да се комбинира с парче пъпеш. Не се препоръчва да комбинирате напитката с цитрусови плодове, като лимон, портокал и мандарина, тъй като те могат да разчупят благородния вкус на уиски.

Всички горепосочени видове закуски се отнасят преди всичко до традициите на пиене в Европа. Що се отнася до Съединените щати, те са малко по-различни в оригиналността по техен избор. Те са склонни да комбинират уиски с различни плодове и десерти, но на първо място имат горчив шоколад, който може да подобри уникалния вкус на тази изискана напитка.

Това е всичко, от което се нуждаете, за да научите как да пиете уиски. Но не забравяйте, че уискито е силен алкохол и трябва да го използвате умерено.

Share:
Comments