Кръвната група на детето е таблицата. определете кръвната

Предметът на особената гордост на папата, заедно с откриването в бебето на малко копие от собствения му нос, е наличието на новородено в подобна кръвна група. Може би се надява на нищо и тя ще бъде майка ми? Какво определя кръвната група на детето, което е показано от не съвсем ясни символи? Обмислете всички тези въпроси в тази статия и по-долу можете да изчислите кръвната група на вашето дете на специална таблица.

Малко история

Бъдещият лауреат на престижната Нобелова награда, австрийският изследовател Карл Ландщайнер, направи интересен експеримент. Като взе кръв от няколко от своите съмишленици, включително и себе си, той го разделя на течен компонент, серум и червени кръвни телца - еритроцити. Смесвайки шест проби в различни варианти, учените открили, че в серума някои еритроцити се разпределят равномерно, докато други са залепени заедно и след това се утаяват на дъното. В хода на експериментите учените са идентифицирали три различни групи човешка кръв, които те означават с буквите A, B и O. Четвъртата, открита шест години по-късно от д-р Ya.Yansky, най-вероятно просто липсваше от участниците в експеримента.

Чешкият изследовател предложи да обозначи кръвните групи по различен начин, римски цифри, а през 1928 г. се прие символизма, който се използва сега - 0 (I), A (II), B (III) и AB (IV). Доказано е, че не цялата кръв на донора е подходяща за пациента, когато се налага да се преливат, но само подходящата група. В чест на най-голямото откритие на Landsteiner, което помогна за спасяването на живота на милиони хора, Международният ден на донора се отбелязва на рождения му ден - 14 юни.

Каква е кръвта

Разделянето на кръвта в групи се основава на наличието на специфични антигени на еритроцитите А и В и е както следва:

- I (0) - в кръвта няма антигени;

- II (А) - наличие лишь антигена А;

- III (АВ) - присутствие антигена В;

- IV (AB) - и двете са А и В на повърхността на еритроцитите.

Антигените са надеждни бодигардове на повърхността на червените кръвни клетки. Когато вирусът нахлуе, те незабавно започват активно да развиват антитела, които надеждно се придържат към него и имобилизират.

От какво зависи кръвната група на детето?

Навременното определяне на кръвната група на дете е изключително важно. В края на краищата, ако е необходимо, трансфузията му може да бъде направена само от подобен вид животворна влага. Това е изключително важно за малките деца, затова кръвта се взема за анализ вече в болницата. Определете какво ще бъде кръвната група на детето, любопитни родители могат дори преди раждането на троха. Години на изследвания генетиците са показали, че този показател, както и много други характеристики, е наследен от мама и татко. Грегор Мендел, който е смятан за основател на генетиката и прочут със своите експерименти с грах в средата на 19-ти век, формулирани законите, според които кръвна група на детето наследява родителя (ясно можете да я видите в специална таблица с кръвната група на детето). Накратко изглежда така:

- бащата и майката притежават една и съща кръвна група I (0) - антигени А и Б от наследниците ще отсъстват;

- при родителите комбинацията от групи I (0) и II (A) или I (0) и III (AB) - кръвната група на детето е подобна на родителската;

- при съпрузи IV (AB) - възможни са опции, кръвната група на детето е различна, с изключение на I (0);

- ако родителите на бебето имат II (A) и III (AV) - трудно е да се предвиди, че децата са еднакво възможни за всяка кръвна група.

Детска кръвна маса

Интересно! Собствениците на I (0) се считат за ловци и хищници, II (А) - фермери, вегетарианци и любители на различни плодове, третата група кръв сред номадите и любителите на хляба, но собствениците на IV са напълно способни да станат вампири за уникален паяк и съвместимост.

Фактор на резус и кръвна група на детето

На мембраните на еритроцитите по-голямата част от населението на света има липопротеин, специален протеин, това е мистериозният Rh фактор, който се обозначава с латинските букви Rh. Неговото присъствие се потвърждава при приблизително 85% от световното население, поради което тяхната кръв се нарича Rh-позитивна. При отсъствието на протеини, защо кръвта не става по-добра или по-лоша, те казват, че човек има отрицателен Rh. Буквите Rh се използват със символите "+" или "-". Ако потенциалните родители на бебето нямат протеин, дългоочакваното дете няма да се появи, без значение какъв тип кръв на детето.

Наличието на + Rh при двамата родители гарантира появата му на наследници в 4/5 от всички случаи, въпреки че остава 1/5 относно възможността да има -Rh. Но ако бащата има бебе -Rh и майката + Rh или обратно, трохите вероятно са както наличието, така и липсата на липопротеин. По този начин Rh факторът, както и кръвната група на детето, зависи от фактора на наследствеността.

Съвместимост на потенциалните родители с кръв

Създаването на семейство и сънуването на първороден, бъдещите родители понякога не знаят, че успехът на зачеването, здравето на бъдещото бебе и благосъстоянието на периода на бременност директно зависят от тяхната съвместимост в кръвната група и Rh фактора. В идеалния случай се желае същото Rh, независимо от наличието или отсъствието на протеин. С различни видове Rh фактор са възможни двусмислени варианти на развитие на събитията:

1. Майка има + RH, баща е -RH. В този случай понякога трябва да чакате дълго време за желаната бременност и след това да сте готови за евентуални трудности. Често за носенето на детето, майката трябва да остане в болницата дълго време, а Rh факторът и кръвната група, наследени от бащата, могат да причинят проблеми със здравето на бебето.

2. Отрицателното RH в майката и положително в бащата, както е описано по-подробно по-долу, понякога може да доведе до смърт на плода и спонтанен аборт.

Резус конфликт

Повечето неприятности се случват, когато майката има -Rh, а бащата има + Rh. В 75% от случаите фетусът ще има положителен бащин Rh фактор, който ще предизвика активно съпротивление на майчината имунна система. Възприемайки червените кръвни клетки на бебето като чужденец, той ще се стреми да унищожи активно произведените антитела. На свой ред, тялото на бебето, което губи червени кръвни клетки, развива нови, докато далакът и черният дроб се увеличават значително. Постепенно има кислородно гладуване, увреждане на мозъка, дори е възможно смъртта на неродено бебе. Докато чакате първото дете, реалната опасност все още не е толкова голяма, че конфликтът, свързан с Rh, който причинява сериозни проблеми, може да не възникне, но при всяка следваща бременност рискът се увеличава.

В тази ситуация бъдещата майка трябва да бъде под постоянния надзор на лекарите. При консултациите с жените тя ще трябва непрекъснато да дарява кръв за количеството антитела, враждебни към червените кръвни клетки на бебето. Веднага след раждането се определят кръвната група на бебето и неговият Rh фактор. Ако трохичката има + Rh, тогава мама спешно инжектира антирегулиращ имуноглобулин, който ще избегне неприятности, ако искате да раждате друго дете. По същия начин, ако първата бременност завърши с аборт или изкуствено прекъсване. Този новаторски метод на лекаря започна да се прилага едва в края на миналия век.

Кръвна група - възможно ли е несъвместимост?

Не само Rh фактор играе решаваща роля в успешното зачеване и раждане на силно бебе. Също толкова важна е съвместимостта на бъдещите родители в кръвната група, както показва таблицата по-долу убедително. Той ви позволява да видите, че конфликтът може да възникне в следните случаи:

- I (0) и отрицателния Rh фактор в майката определят възможността за конфликт с протеините от втората група А, третата група В и положителния резус;

- II (A) с отрицателна RH - конфликтът е възможен с протеините на положителния резус, третата и четвъртата група В;

- III (AB) и отрицателен резус могат да се окажат в конфликт с протеините от четвъртата група А, втората група А и положителния Rhesus протеин;

- IV (AB) - най-безконфликтна група, проблеми могат да възникнат само при -RH при майка и + RH при татко.

Ако майката, например, I (0) и кръвната група на детето се наследи от бащата и се различава от майката, тялото на бременната ще започне да произвежда антитела срещу него - antiA и antiV. По време на първото посещение на женската консултация става ясно, че е необходим кръвен тест. В крайна сметка в този случай можете предварително да определите от майката с първата група наличието на имунни антитела и да предотвратите възможното развитие на хемолитична болест при новородени от кръвна група.

Внимание! Ако има подозрение за развитие на хемолитична болест, не се плашете от редовните кръвни тестове на нивото на антителата! Оптималното време за нормална доставка в този случай е 35-37 седмици.

Много експерти са убедени, че ако кръвната група на бащата е по-висока от майчината, бебето ще се роди здраво и здраво. Конфликтите, които се дължат на несъответствие в кръвната група, не са необичайни, но те не са толкова опасни и глобални, колкото при несъвместимостта на Rh-аксесоарите. Навременните изпити, редовните посещения при консултация с жената и послушното изпълнение на всички препоръки на лекаря безопасно зачеват, издържат и раждат здраво бебе.

Share:
Comments