Полезна и вкусна зимна сладост е мед от елда. какво е

От дълго време хората оценяват и обичат продукта, който произвежда пчелите, вкуса и лечебните свойства.

Помислете за основните характеристики на меда на елда, неговия състав, полезни и вредни качества. И, разбира се, използването на мед в различни области.

За меда от елда

Един от най-полезни е мед от елда, произведени от нектара на елда цветя. Пчелен нектар от цветни медови цветя и го преработва в мед. Получава нектара на елда в корема на пчелната пчела. Когато коремът е пълен, пчелата се връща в кошера. По време на полета част от влагата се отстранява от нектара. Той се абсорбира в тялото на пчелите, през стените на медната вентрикула. И нектарът е обогатен с ензими, които произвеждат слюнчените жлези на насекоми. Пчелата разтоварва нектара в пчелни пилета. И по-нататъшното развитие се осъществява в кошера. Пчелите носят нектар от клетка на клетка по-високо. Отстранете водата. Когато медът от елда има не повече от 20% влага, пчелите я уплътняват (покрийте с капак на восък). Този мед се счита за узрял и може да се съхранява в продължение на много години, без да се разваля. Желателно е да се вземе мед от пчелите.

Изтегленият мед от елда има тъмен цвят, подобен на цвета на варяния силен чай. Цветът на меда има тъмен цвят, дължащ се на оцветяващи вещества, наречени антоцианини, танини и меланоидини. Тонът може леко да варира от червеникав до жълтеникав. Това зависи от елдата, с която се събира нектар.

Ароматът на меда от елда е уникален. Има вкус на вкус, малко усещане в гърлото. Фенове на този тип мед никога няма да вкусят този вкус с вкуса на друг мед. Ароматът на меда е много ярък. Характерна миризма се дава на ароматните вещества, които се съдържат в него: алкохоли, алдехиди, кетони, органични киселини - само около 200. По принцип свежият мед от елда има изразена миризма, но с течение на времето ароматът се отслабва, а ароматните вещества се изпаряват от меда.

Медът от ечемично месо е с вискозна консистенция, може да се сравни със захарен сироп по плътност. Зрелият меден елда седи (кристализира) достатъчно бързо. Това е естествен процес. Кристалите в меда могат да бъдат големи и малки, зависи от съдържанието на глюкоза в продукта. Колкото повече глюкоза толкова по-големи са кристалите. Глюкозата образува кристали от ембриони и започва да се натрупва със захари. По този начин растат кристали. Излишъкът, несвързан с кристалите на глюкозата, се превръща в кристални звезди. Характерна механизъм на клетката за грубо-зърнест мед, като мед от елда. В резултат на клетката цветът на меда се променя до по-светъл цвят. Става приблизително тъмно жълт, светло кафяв или кафяв

Елда хляб и мед растение. В Русия тази култура се развива в Трансбайкалия, Южен Сибир, Далечния Изток. Но най-добре расте в района на Волга и в Урал, в южната част на Русия. Медът на елда е много ценен. Пчеларите ловуват за този вид мед, защото винаги се търси от потребителя.

Как да разпознаете обработката на меда на елда

Важен въпрос! С модерния темп на живот е трудно да се проследи качеството на продуктите. Но какво е по-важно от здравето? Как да не направим грешка при избора на мед от елда? Какво трябва да знаете, когато го купувате?

Разбира се, качеството и експертизата на продукта се проверяват от специални организации. Такива като "Обществен потребителски експертен опит", "Роспотбръснард" и др. Но има начини, по които можете да проверите качеството на меда от елда у дома.

Най-простите рецепти за проверка на меда от елда:

• Проверка за падеж. Вискозитетът на меда трябва да е достатъчен, за да не изтича от лъжицата, когато е силно завъртян. И можете да напишете една лъжичка мед и да я излеете обратно в купата, а не с дебела струя. Узрелият мед ще образува слайд, бавно се разпространява. Например, каревре, бяла акация и липа по този начин не могат да бъдат проверени, те имат течна консистенция. Важно е да проверите при температура от 20 градуса. плюс минус 5 градуса. При високи температури целият мед, включително елдата, ще тече, ще се втечнява.

• Проверете за нечистота на креда. Необходимо е да се разтвори мед от елда във вода в съотношение 1: 2. Ако водата стане мътна, тогава в меда няма примеси. Ако утайката падне, можете да капете две капки оцет 70%, ако седиментната пяна, а след това в меда има креда.

• За съдържанието на брашно или нишесте. В елда мед капка йод, няколко капки. Ако в този момент стане синьо, то тогава има нечистота в него.

• Естественият мед от елда е засаден до края на септември. Те не седят по това време, за разлика от елда, храст и акация.

• Добър и по-добър начин е да се определи диастазата. Дистаза е ензим, съдържащ се в меда. Този метод ще ви помогне да определите дали има диастаза в продукта. За тестване се нуждаете от разтвор на 1% нишесте, йод. В разтвор на мед във вода в съотношение 1: 2, добавете малко нишесте, поставете за един час във водна баня. Извадете от топлина, охладете. Поставете две капки йод. Ако получената смес стане синя, тогава меда на елда не е естествена. Синият цвят показва, че няма диастоза в меда. Този метод е добър за тестване на нашия тип мед. Тъй като варовият, слънчогледовият, акациевият, детелинният мед е много ниско ниво на диастаза. Това означава, че този мед не може да бъде проверен за качество.

• И накрая вкусна проверка. Проверка на хляба. Цялата къща, разбира се, има хляб. Необходимо е да разкъсате меда върху хляба и да изчакате известно време. От страната, където е разпространен медът, хлябът ще остане застоял. Ако медът не е естествен, хлябът може да остане мек.

Предимства на меда от елда

Основните и необходими елементи на нашето хранене са протеини, мазнини и въглехидрати. В тази форма на мед те са съответно 0.5 g, 0 g, 76.8 g. Съдържанието на калории е 309 kcal на 100 гр. Нека сравняваме калоричното съдържание с другия мед. Слънчогледов мед 320 kcal на 100 грама, май мед 330 ккал на 100 мг. Момичета, които следват фигура, която уважава диетата, не забравяйте, различен мед - различни калории. Успех!

Използването на мед от елда в присъствието на полезни витамини, минерали, ензими и аминокиселини в него.

Витамини в mg на 100 g: витамин С 65, рибофлавин 0.28-0.6, никотинова киселина, пантотенова киселина 0.51-1, витамин В 0.4 mg, фолиева киселина, фолиева киселина, хранителна стойност 0.03, фолиева киселина DFE, холин, бетаин 0.0007, пиридицин 0.01.

Минерали в mg на 100 g продукт: калций 14, желязо 800, магнезий 3, фосфор 100, калий 36, натрий 10, цинк 94, мед 59, манган 34, селен, флуор, сяра 1, кобалт 0.3, йод 2 mg ,

Ферменты: инвертаза, амилаза, липаза, диастаза, каталаза, кислая фосфатаза.

Аминокислоты: триптофан, треонин, изолейцин, лейцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, валин, аргинин, гистидин, аланин, аспарагиновая кислота, глутаминовая кислота, глицин, пролин, серин.

Медът на елда също съдържа бактерицидни вещества и биогенни стимуланти. Всички тези компоненти помагат на тялото да не се разболее, да поддържа жизненост, да ускорява метаболизма и дори да увеличава продължителността на живота. Бактерицидният ефект се дължи на присъствието в меда на елда на фитонциди, притежаващи бактерицидни свойства, и ензими, участващи в окислителни реакции с освобождаването на активен кислород, който действа антибактериално.

Приложение на меда от елда

• Медът от елда е подходящ за приготвяне на лицеви маски за лицето и косата. Подобрява състоянието на кожата, външния й вид и косата е копринена и гланцирана. Влиянието върху косата е много силен мед от елда. Поради съдържанието на повече желязо, отколкото в другия мед. Желязото засяга хемоглобина. Последното влияе върху транспорта на кислород. В резултат на това, космените крушки захранват кислорода по-интензивно, стават по-силни и по-силни.

• Медът от елда се използва за масаж. Медният масаж ефективно почиства кожата и я прави гладка и гладка. Тъй като медът съдържа витамини от група В, които нашата кожа липсва толкова много. Също така прилагайте мед за масаж срещу целулита. Тези козметични процедури позволяват на една жена да изглежда по-млада и по-привлекателна.

• Медът се използва за готвене за приготвяне на маринати за месни ястия, както и за приготвяне на десерти. Маринати, както знаете, трябва да имат приятен вкус и мирис. Това е мед от елда, който има много светъл вкус и приятен силен аромат. Може да се добави към напитките, за да даде пикантна сладост.

• Медът от елда се използва и за лечение на сърдечни и кръвоносни съдове, опорно-двигателния апарат, студени и респираторни заболявания, стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, нервната система, урологичните заболявания, възпалението на пикочно-половата система, заболяванията на очите и ушите.

Увреждане на меда от елда

• Медът от елда съдържа много глюкоза и по-малко фруктоза. Поради това не е разрешено да ядат хора, страдащи от диабет. Това ще доведе до влошаване на заболяването, тъй като глюкозата, съдържаща се в меда от елда, бързо се абсорбира и навлиза в кръвта. Тук вредата от меда на елда е очевидна. Ограничено можете да ядете мед с много фруктоза. Този мед принадлежи на акациев мед и дори на вар.

• Алергиите към меда от елда могат да бъдат протеин, включен в състава (протеинов глобулин, албумин, проламин). Тя се различава от протеините в други цветове, защото е направена от елда цветя. И в резултат на това, алергиите към друг мед не могат да бъдат.

Да, мед от елда, като много друга храна, няма много зло. Но ползата от този продукт е много, много важна. По принцип ползите от меда от елда са очевидни.

Share:
Comments