Какво е по-трудно: да имаш едно дете, две, три или пет?

Коя от жените не знае чувство на объркване и дори паника, когато се върнете у дома след тържествено освобождаване от болницата. Първите удоволствия на роднините са намалели, поздравления са получени и са били обмислени подаръци. Продължиха трудовите дни на новата майка. И какво да направите, вие не знаете. Не е ясно дори как да задържите тази малка бучка, за да не го пуснете и да не го наранявате. На теория, според книгите, всичко е ясно, но сега, когато трябва да приложите придобитите знания на практика, прегръща вълнението.

Приятелката ми, когато роди първородния си, ме уплаши: - Той се разтресе! Какво трябва да направя? "Да, и аз, помня, не знаех как да държа добре бебето. По това време майка ми живее с нас за един месец, което помага да се къпе, възпирам, бейби рока. И аз исках тя да остане по-дълго. Първото дете е като експеримент. На него можете да се научи да бъде майка, всички разберат първи път: как да се реагира на плачещи и неговите капризи, като го слагам да спи с него, или само в една ясла, или смес от кърмене, постоянно да се занимават с тях, опитвайки се да се повиши дете-чудо или предоставят цялата природа. Само дете, подарете си всичко това, без останалите, повече време да му се даде, по-голям брой различни класове и групи ходи. Разбира се, ако майката е склонна да се посвети на детето. И това се случва, че една жена дава бебето си на възпитанието на баба си или детегледачката, не е особено заинтересована от детайлите.

Познавах една девойка, която преди три месеца буквално даде своя син на молдовска бавачка. Нани от сутрин до вечер беше с детето: На сутринта дойде, когато той се събуди (майка ми спеше в друга стая), го хранят, ходи с него на разходка, след разходка прочетете бележка от майка на инструкциите (една жена по това време са били изразходвани за работа), вечерта го сложи в леглото. Дори когато сестрата щеше да се прибере у дома на почивка, бизнес дама каза: "Ето едно пълномощно за детето, да го вземете със себе си и карам където искате." Не е изненадващо, че когато бебето говори, сестрата се наричаше "майка" ... Но смея да се надявам, че такива "майки" са по-скоро изключение от правилата.

Детето расте, всичко постепенно навлиза в неговата пътечка, ставате по-уверени в способностите си, като цяло разбирате толкова трудно "майчинство" на науката. Тогава жената, след като е мислила трезво, решава за себе си колко много иска да има деца, коригирайки плана, планиран преди първата бременност. Някой решава да остане на едно дете, някой иска две, три, пет ...

С едно дете е лесно да се справи - той е един и поне двама възрастни. Колкото повече деца - толкова повече проблеми. Толкова много хора мислят, но какво наистина? Нека се опитаме да го разберем. Единствените деца често израстват разглезени и влюбени, до голяма степен се отдават и позволяват много. В края на краищата, има много възрастни наоколо, и той е такъв дете, как да не дават подаръци?! В едно познато семейство такова разглезено момиче израства. Ако нещо не й попречи, тя крещене оглушително, тя започва да е истерична, дори и понякога получава нервно повръщане. Разбира се, родителите се опитват да я образоват, да я наказват, дори да я изпъват, но в крайна сметка тя все още я постига.

Мама Анна 31 години, дъщеря Настра 4 години:Не знам с какво да сравнявам. Понякога е трудно, всичко е наред. Но тя винаги изисква внимание към себе си: необходимо е да се играе с нея, да се забавлява, да бъде винаги близо. Тя само може да гледа карикатури сама. Постоянно има различни желания, които трябва да бъдат изпълнени незабавно, иначе - истерика.

Мама Олга 26 години, дъщерята на Лиза 3,5 години:Имаме големи проблеми с нея сега. Тя има ПРОТЕСТ! Затова е по-трудно от всякога. Тя прави всичко, от което се нуждае и как иска, не вижда родителите си, тя не чува, тя спи за 2 часа. Още по-скоро ... пълен ..... С оглед на това, че и аз на работа ляво, за мен е напълно не сладък. Искам деца, разбира се, но морално не съм готов, пих твърде много кръв. Ще мисля преди три години.

Мама Олга 37 години, син на Дания 11 години:Струва ми се, че с едно дете е по-трудно. Той и възрастен. Той няма пример за поведението на други деца, той всъщност вижда само възрастни. Той се отегчава сам, а възрастните го изтръгват. Ако две деца могат да си намерят работа за себе си, то за едно е необходимо да се измисли нещо за възрастни. Теоретично бих искал повече деца, но спирам да работя на работа и страх от раждане. Първата бременност беше много трудна за мен, лекарите постоянно се уплашиха от различни ужасни болести. Много е трудно да се преодолее този страх.

Майка Олеся 28 години, син на Саша 9 години:Трудно, вероятно, за детето. Не мога да му дам толкова време, колкото бих искал. В събота и неделя искам да спя по-дълго, да си почивам и той ме пита да си играя с него ... Е, няма време да го закараме в чашите, а секциите са различни. Искам да го разработя в допълнение към училището, но това не работи. Бих искал и едно дете, но все още не съм срещнал почтен човек, няма да раждам. И все пак желанието за преследване на кариерата спира, а с дете отсъстваш от трудовия живот в продължение на 2-3 години.

Да, майките с едно дете имат много причини и често уважение, за които не бързат да започнат второ дете. Но все повече жени стават жени, които искат и раждат второ дете. С второто дете майка ми вече знае всичко и ако възрастовата разлика не е много голяма, тя все още си спомня добре, тя е уверена в себе си и в способностите си. По-голямото дете има брат или сестра, вече не е скучно. Отговорността към по-младия го повдига в собствените си очи. В крайна сметка се появява съучастник, с когото не е толкова ужасно да се изправи срещу света на възрастните и който може да разкаже всичките си тайни. Ако разликата между децата е много малка, по-малко от 3 години, майка ми, разбира се, отначало е доста трудно. В края на краищата, по-възрастният беше само бебе вчера, а днес той веднага става голям. Съответните изисквания му се правят. Той иска да се придържа към майка си, да седне на колене, да чете книжка с нея. Но трябва да се примирим с факта, че времето на майка си е посветено на новороденото.

Това е много труден период както за майката, така и за по-възрастното дете. Важно е една жена да се грижи за по-младото дете, да не пропуска стареца, да се опита да му даде достатъчно време. В този случай трябва да потърсите помощ от папата, за да поеме комуникацията с едно от децата. Но трудният период минава бързо. Когато по-младият расте малко, децата могат да играят заедно, да се карат и да се грижат, да плачат и да се смеят. Те не се отегчават един с друг. След това майката може да си почива и да си върши собствен бизнес.

Майка Лили 32 години, деца Анджелина 12 години, Вева 7 години:И за мен, че с едно, че с две, аз не виждам разликата. Децата ми са много спокойни. Искам ли още деца? Neeeeee !!! Това е всичко! Просто не искам тези памперси, риахонки, порцели и др. Имам две братя и сестри, един за трима и друг за 2. Ще играя с тях веднъж седмично и достатъчно за мен.

Мама Анна 31 г., деца Славик 4,5 години, Таиза 1,6 години:Аз с двама е още по-лесно, отколкото с едно. Те вече се занимават един с друг, играят и аз не получавам. Славка работи за мен: "Мамо, дай стикери за лепило!" Казах му: ". Върви с Tasya Poquelin" Изпълнява Tasia с кубовете. И аз: "Иди и построи кула със Славик". Красота! Съпругът ми иска много деца, и бих спрял. Просто искам да направя е, като спокойно пазаруване povybirat момента модни дрехи без излишни движения, а не като сега работи под kanyuchine гладен вик и други недоволни мърморейки трета (съпруг, разбира се). Моята приятелка, която има деца в детски градини, училища, казва: Направих маникюр, отидете на басейн, ходене по магазините, нова прическа направи ... И аз съм все още в пелени на седи вкъщи и да отида на фризьор на всеки четири месеца. Искам да имам за себе си, за да живеят, да бъде не само мама и татко, и съпруг и съпруга.

Мама Дина 30 години, деца Олешка 3 години, Вика 1.6 години:С втората е по-лесно, отколкото с първата, но с две по-трудни, отколкото с една. Всеки се нуждае от внимание към себе си, на разходка разпръсна в различни посоки, няма да последвате. Ако можете дори да прикачите един към баба си, за да отидете някъде, тогава двама от тях трябва да се носят през цялото време с тях. Не искам повече деца, поне не сега. Може би ще се замисля след няколко години.

Мама Оксана 32 години, деца на Кир 4 години, Полина 2 години:Колкото повече, толкова по-трудно е, защото всеки се нуждае от внимание и двойно по-голяма наслада и капризи. И разходите за поддържане на децата нарастват пропорционално на техния брой. Между другото, скоро очакваме добавка. Ние не планирахме, просто се случи ...

Мама Наташа 33 години, деца Артур 5 години, Ева 3 години:Когато се родих Артър, мислех, че едно дете - е трудно. Когато се роди Ева, мислех, че ще се обеси. И миналата година, когато баба ми взе моя син за лятото, осъзнах, че с едно дете е по-трудно, отколкото с две. Ева не знаеше къде да се остави и заедно могат да играят. Не мисля, че става финансово много по-трудно. Дъщерята, например, ходи до 2 години в дрехите на брат си. Е, какво, че всичко е синьо, но какво спестява. Сега, разбира се, тя има всичко свое, а аз също искам деца. Това би било близнаци, ще бъде много щастлив. Обичам голямо семейство. Искам да осигуря щастлива старост.

Мама Марита 43 години, Арсен 20 години, Карен 18 години, Ashot 12 години:Всичко, разбира се, зависи от природата на детето, но за мен беше по-лесно с три, в смисъл, че те играеха заедно като един отбор, започнаха нещо. Съперничеството беше, но по добър начин. По-старите, опитвайки се да спечелят услугата на по-младите, се опитаха да бъдат по-добре, да влязат в спорта, да научат, да постигнат нещо. Когато две - няма такова съперничество, те просто се консолидират. Но трите се стимулират един друг за повече. На трето, най-младият в тази ситуация е най-удобен: просто си избира кого да предпочита, но самият той научава много от по-големите си братя. Беше по-трудно физически, в смисъл, че първите две имах подред, а третата с шестгодишна почивка. Вече дойде на формата, забравих много, и отново се потопи в пелена-raspayonki е трудно. Мисля, че ще бъде по-лесно в ред. Но съжалявам, че не съм родила четвъртата. И искам моите момчета да имат минимум три деца.

Мама Наталия34 години, деца Лиса 13 години, Таня, Катя, Валя 10 години:С четири е определено по-лесно, отколкото с едно дете. Всички играят заедно, заети помежду си. И сложността? Основното е как организирате рутината и графика си. Аз вярвам, че е по-лесно, в смисъл, че тримата са били един режим: всички ще починем, всички те имат всички разходка. И тези, които имат една и съща възраст, например, е по-трудно, защото те имат различни режима: един вече иска да спи, а другият все още ходи, третият иска да яде ... Опитах се да се придържате към установения ред, че всички граници. Дори година и половина бяха изключени досадни фактори под формата на роднини и приятели. Баби и дядовци е трябвало да се справи през отворената врата, за да гледате. И какво трябва да направя? Най-голямата дъщеря не е ревнив, просто не знам кой да е ревнив от трите.

Мама Алена 32 години, деца Иван 9 години, Богдан 7 години, Степа 1.10 години:Когато много деца престанат да бъдат кокошка по тях, няма хиперпи. Но, разбира се, е по-трудно с три, отколкото с едно. Подхранването, ходенето, сънят в леглото не е проблем. Но когато започват да комуникират със себе си, те не винаги могат да споделят нещо, по-възрастните се бият завинаги, Степан вечно ги възпрепятства. И с всичко това те тичат към мен, не могат да разберат себе си. Ако самите те не са общували помежду си, би било много по-лесно. Повече деца не искат. Разбира се, ако това се случи, тогава какво да правите, но не планирам конкретно. Страхувам се, че няма да имам никакви нерви.

Мама Наталия 45 години, деца Екатерина 23 години, Олга 17 години, Федор 10 години, Мария 7 години, Евдокия 4 години:Когато чакате третото дете, те все още се усмихват изненадани. Четвъртият или дори петият вече е предизвикателство за обществото. Много хора изглеждат като ненормални, обръщат пръстите си по слепоочията си. Бабите и дядовците също се стремят. В крайна сметка не можем да кажем, че първите три внучета ще обичат, но останалата част от нас не се нуждаем. Това изобщо се отдалечава ...

Вчера имахме сребърна сватба. О, не ми харесват големите празници! В края на краищата искам всичко да е като на хората и да се опита да постави една маса на такава орда, това е повече от гости. Имахме друга опция "светлина" - отбелязва в страната, така че най-малко не трябва да почисти апартамента и мият чиниите. Като цяло, струва ми се, че с едно дете е по-трудно. Не физически, това е различно. Когато родителите или лицата, полагащи грижи на детето много, или дават баби и дядовци, но след това майка ми е просто по-голяма сестра на детето си. Имам силна хиперпекс над децата, предполагам, че ако тя висеше над едно дете, това щеше да бъде! И така, тази хипер-книга се разпространява равномерно на всички. По-големите деца първоначално са ме питали: "Не ме обичаш по-малко, когато бебето ще бъде?" Отговорих: "Когато бебето се роди, се ражда заедно с него и любовта си към него. Имам любовта си към всеки от вас и не е по-малко от останалите. "

Когато най-голямата дъщеря беше още много млада, забременях, но под натиска на роднини (детето все още е малко, ще бъде трудно и все още в същия дух), извърших грях. След това се тревожеше много. И всяко следващо дете за мен беше, не позволявай умилостивение, а корекция. Мислех, че ще стане по-лесно, но това не стана по-лесно, тази болка все още е с мен ...

Във финансово отношение винаги сме живели и живеем от заплати до заплати. По принцип: ще има един ден, ще има храна. По правило парите винаги са на разположение за нуждите, които са необходими в момента. Нека децата ми да не ходят всеки уикенд в киното, но редовно посещаваме театъра. Може би те нямат достатъчно забавление и може би нямат нужда от тях. По-големите деца разбират, че няма да бъдат изплащани проучвания, така че изтръгват всичко от себе си. Най-голямата дъщеря, например, влезе и успешно завърши Московския държавен университет, вторият в клас 11, също се опитва да учи добре.

Имам три деца сами и много често се питат: как да се справя с всички? Всичко, разбира се, се случва: тъжно и весело, и се смее на сълзи и плаче с умора, а вие се ядосвате и се премествате ... Когато изведнъж всички започват да изискват нещо, да плъзгат всички до себе си, човек иска да избяга някъде и да се скрие. Но сутрин може да получите още малко сън: по-големите братя ще се грижат за малката сестра.

Нашите приятели дойдоха с много добра антистресова терапия. Когато те са напълно непоносими с двете си деца, те ни спомнят - добре, имаме само две, а те са трима! - и веднага става по-лесно. Забелязах и тази техника и понякога мисля за онези майки, които имат четири или дори пет деца. Така че е проверено - антистресовата терапия работи!

Дори едно дете налага на родителите огромна отговорност и напълно променя целия начин на живот. Но, както казват те, децата са цветята на нашия живот. Някой предпочита само едно цвете в луксозен саксия, цени го и го пази, опитвайки се да го предпази от всички вредители и някой има силата, търпението и любовта достатъчно за цял броеница ...

След като срещнах бивш съученик на улицата. Сега тя е интересна, добре поддържана, стилна млада жена, кандидатка на икономически науки, която скоро ще се защити при професора, работещ в университета. Завистливо се възхищавах на успехите й, въздъхвайки, че самата тя е принудена да седне у дома с малки деца. Тя ме погледна внимателно и след това каза: "Знаете ли, бих дал всичките си знания и постижения, само за да разменям места с вас". Отначало бях много изненадан от думите й, но тогава осъзнах: И аз не бих искал да разменям места с когото и да било за добро в света!

Share:
Comments