Диета аткинса

Въпреки факта, че системата на д-р Аткинс се смята за класическа диетология, лекарите съветват да я възприемат повече като правилен ъгъл, като привлекателност за ограничаване на консумацията на въглехидратна храна, в полза на протеиновите продукти, а не като директен наръчник за действие.

robert_atkins Д-р Робърт Аткинс поставя за фотографи

Основният принцип на диетата с високи нива на мазнини и високо съдържание на протеини на американския диетолог Робърт Аткинс е да ограничи употребата на въглехидрати. Диетата на Аткинс забранява сладкиши, брашно, зърнени продукти и нишестени зеленчуци. Въглехидратите се допускат само "добро", т.е. съдържащи се в зеленчуците, плодовете и гъбите.

Диетата се състои от 3 етапа. При първата стимулираща фаза, която обикновено продължава 2-3 седмици, е необходимо да се ограничи количеството на въглехидратите в храната на 14-20 грама на ден. През това време тялото трябва да се възстанови и да свикне с нов начин на живот. На този етап се наблюдава най-значителната загуба на тегло - средно от 2 до 6 кг.

Между другото, 14-20 грама въглехидрати - това е изключително малък. Вижте таблицата с съдържанието на въглехидрати в продуктите на нашия уебсайт.

Във втората фаза можете леко да увеличите количеството на въглехидратите във вашата диета до 30 - 100 грама на ден. Тази фаза може да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, докато се установи желаното тегло.

Последната фаза е подкрепяща, необходимо е да се гарантира, че загубата на тегло не се връща. Постепенно можете да увеличите количеството въглехидрати, но да наблюдавате теглото и обема си.

Диетата на д-р Аткинс, подобно на диетата на Кремъл, може да бъде класифицирана като толкова популярна днес, протеинова или не-въглехидратна диета. Какво обърква лекарите? Фактът е, че д-р Аткинс разрешава и дори настоява за използването на голямо количество мазнини. Много масло (разбира се, без хляб), тлъсто сирене, свинско месо и дори мазнини. Лекарят препоръчва готвенето на кокошката с кожата. Диетологът не се притеснява, че това може значително да повиши нивото на холестерола, което може да доведе до запушване на кръвоносните съдове и атеросклероза.

Освен това диетата на д-р Аткинс с недостатъчния му прием на въглехидрати предотвратява развитието на серотонин - хормон, който отговаря за доброто настроение. Хората, които прекарват много време в диетата на Аткинс, стават груби, раздразнителни и имат остри промени в настроението.

През 2004 г. в американските медии се появи сензационно откровение: д-р Аткинс, който направи милиони да продаде книгите си и умря в резултат на злополука, страда от тежка форма на затлъстяване, въпреки че последните 36 години от живота му стриктно спазват известната диета, носеща името му. Въвеждането на голям брой мазнини в протеиновата диета от своя страна беше грешка.

Share:
Comments