Какво дете трябва да може да направи след 4 години.

Изглежда, че съвсем наскоро щастливите родители донесоха вкъщи малък топъл парцел и се опитваха да хванат първата усмивка на спокойно кърмещо лице. И сега - в продължение на четири години, и карапатът решително отблъсква ръцете на мама, гордо заявявайки: "Аз самият!"

И наистина, той вече знае много неща и се наслаждава с удоволствие неизвестните действия досега. Ето само някои приоритети - леко изместени - изключително мобилни напоследък, сега той предпочита работни места, които изискват внимание и постоянство. Дали това е добро и какво би могло детето да може да направи след 4 години - нека се опитаме да го разберем заедно.

Физическо развитие на детето след 4 години

Бързо овладява света около него, карапуз подобрява уменията и способностите си. Той вече лесно прави действията, които все още не са налице:

- слиза и издига стълбите, редувайки се в правилния ред на краката;

- истерично темпо на върха, без загуба на равновесие;

- твърдо стои на единия крак за 10-15 секунди;

- скача над наличните препятствия;

- совалки и скача на малка надморска височина;

- уверено завърта педалите на триколката си;

- играе с приятели в топката, лесно ги управлява с два крака, хвърля и успешно улавя.

Сега е най-доброто време да напишеш бебето в спортната секция - редовните класове ще помогнат да се изгубиш ненужната енергия, ще дисциплинираш и образоваш характера. При детето е по-добре да обсъждате тази тема, да изберете достъпен и атрактивен спорт за него. Ако това не е възможно, е желателно да се създадат условия за него да практикува физическо възпитание у дома - да оборудва спортна стена, да закупи гимнастическо оборудване за детска работа.

На четиригодишна възраст е изключително важно да свикнем с детето на сутрешните упражнения, което ще ни помогне да поддържаме правилната поза и да развиваме подвижността на двигателя. Обикновени упражнения - седящи, наклонени, скокове - дават много удоволствие на детето и му осигуряват енергия за целия ден.

Език и комуникация - какво детето трябва да може да направи след 4 години

Говоренето с четиригодишно бебе е пълно удоволствие. Той вече изрече всички писма и повтаря непознати думи с удоволствие. Вярно е, че не винаги разбирането на тяхното значение.

Внимание! Скъпи бащи и майки, ако не искате да се рушат пред приятели или случайни пътници, изключете нецензурни думи от лексикона!

Речникът на растящото дете постоянно и бързо расте. Ако детето се обръща достатъчно внимание, разговаря с него, чете интересни книги и разказва истории, умственото развитие на детето се активира значително след 4 години. След като достигне тази възраст, детето вече може да направи много:

- Логично и без затруднения отговарят на прости въпроси;

изразява емоции и чувства;

- композира песни, които ентусиазирано пее;

- използва в речта си по-дълги и сложни изречения;

- познава няколко цвята и три основни форми на предмети;

- проявява интерес към писмата и тяхното писане;

- се определя в интервали от време, разбира какво е сутрин и вечер, утре и днес, зима и лято;

- изпълнява данните по реда на майката по приоритет. Например, премахване на играчките, почистване на зъбите и лягане.

Освен това, едно дете на 4 години трябва да бъде в състояние да се справи самостоятелно с процеса на обличане, събличане, внимателно яде и да пие, да се използва една салфетка и носна кърпа, да си миете зъбите и изплакнете устата си след хранене. След четири години детето може да си спомни името и фамилията, адреса, имената на родителите. Изследвания в областта на математиката и познаване на азбуката ще доведе до значителен напредък в тази възрастова любознателен дете схваща нови знания в движение. Не се притеснявайте, това е твърде рано, просто гледам с удоволствие как бебето се bukovki или се опитва да намери мечки.

Как да направим развитието на детето след 4 години най-успешно

Дете, посещаващо предучилищна възраст, получава пълни умения - физически и речеви, емоционални, социални. Това обаче е категорично недостатъчно. Родителите трябва да се свързват с грижата колкото е възможно по-близо, за да допринесат много по-значително за развитието на детето. Получените знания и умения трябва да бъдат продължени и фиксирани у дома, като изразяват одобрение за успеха на младежа.

В случая на домашно образование ролята на майки и татковци е още по-важна. Родителите трябва ясно да разбират какво детето би трябвало да може да направи в рамките на 4 години и да се опита да изпълни признати критерии. За да направите това, е необходимо да се запознаете с методическата литература, да изберете детето, подходящо за възрастови книги и оцветяващи книги, независимо дали развивате комплекс от сутрешни упражнения. Но най-важното нещо е да не се правят заплашителни заповеди и постоянни учения като приоритет в възпитанието на бебето, трябва само да тласкате невежите в правилната посока, внимателно да им оказвате помощ и да се хвалите за успех. Спокойните любезни отношения, любезното насърчаване и одобрението на подкрепата ще дадат отлични резултати и ще бъдете изненадани от бързия и ефективен темп на развитие на детето след 4 години.

Взаимоотношения с останалите - това, което детето трябва да може да направи след 4 години

Малко вероятно е да има такива родители, които не се радват на забавни игри и близка комуникация с детето си. Въпреки това, след четири години детето не е достатъчно, той трябва да има приятели, за да се чувстват равнопоставени между равните. Красиви детски тайни, игри за техните деца, напълно уникални, сценарии, първите конфликти и помирението - всичко това са абсолютно необходими етапи на навлизане в обществото.

Връзката с възрастни около бебето също се променя - детето обича да се чувства велико и независимо. Разклатете каретата с по-малкия й брат, помогнете на майка си да носи тежка чанта (държи се на писалката, бебето вярва в нейната безценна помощ и благодарността на майка ми няма да бъде излишна), вземете празна чаша от напитката на госта в кухнята.

Дете на 4 години трябва да може:

- поздравява и изказва благодарност за дара;

- да можете да контролирате емоциите си;

- да изрази съчувствие и подкрепа;

- не само да задават въпроси, но и да могат да отговорят на поставените му въпроси;

- Споделете играчките;

- спазва приетите правила в детската градина и у дома.

На тази възраст децата са склонни да имитират, повтарят действията, които харесват, така че родителите трябва да следят внимателно действията си. Особено се отнася до работа с опасни предмети.

Причини за безпокойство - какво да търсите

Активно и достатъчно развито дете в 4-годишна възраст трябва да може да направи доста и често внимателни майки са измъчвани от въпроса - дали бебето е достатъчно развито, дали е в крак с развитието в сравнение с връстниците? За да разсее или потвърди съмненията ще помогне на знаците, появата на които трябва да се обърне внимание. Смята се, че четиригодишна възраст изостава в развитието си, ако:

- отказва да играе с връстниците си;

- не иска да общува с други хора;

- не може да се раздели с родителите си и да остане в детската градина или с бавачката;

- не знае как да яде, да мие, да мие ръцете си, да измие зъбите, да се облече и да вземе обувки;

- не може да си спомни името и фамилията по никакъв начин;

- нарисувайте линия с молив или изградете кула от дузина кубчета - невъзможна задача за бебето;

- категорично отказва да извърши действия, които преди една година не предизвикаха протести и трудности.

Ако повечето от изброените признаци са приложими за вашето бебе, не го приемайте като глупост, консултирайте се с лекар. Той ще провери валидността на възникналите страхове и, ако е необходимо, ще предпише подходящо лечение.

Развитието на всяко бебе е индивидуален и уникален процес, не можем да очакваме точно същите успехи и постижения от всички деца на определена възраст. Има обаче критерии, при които опитен специалист ще определи качествено дали бебето се развива правилно и не се нуждае от помощ и подкрепа.

Share:
Comments