Детето често е болно: защо и какво да правим?

Здравословно бебе е голямо щастие, а майките, които са изправени пред чести болести на детето си, знаят това най-добре. Пълният комплект за оказване на първа помощ винаги е готов, в диагнозата и методите на лечение, майката разбира, както и окръжния педиатър, а животът се превръща в борба с течения и вечно наблюдение: не е ли светло яке, шапката се е подхлъзнала и шалът затваря врата.

Има ли определение за болно дете често?

За да определите дали детето ви е в категорията "често болно", можете да проверите със становището на домашните педиатри:

 • Деца под една година - от 4 заболявания на година и повече;
 • Деца от 1 до 3 години - от 6 заболявания на година и повече;
 • Децата предучилищна възраст - от 5 заболявания на година и повече.

Индикатор за отслабен имунитет е и продължителността на заболяването, например ARI и ARVI, които не преминават в продължение на 2 седмици, показва, че детето често е болно. Но трябва да направим изменение на факта, че децата, които посещават градини и по-младите ученици, ще имат по-висока честота на заболявания, отколкото тези, които са вкъщи.

причини

Подкопаването на здравето и имунитета на детето може да доведе до много фактори. Списъкът с причините, поради които бебето е болно по-често и по-тежко от другите деца, е страхотно:

 • Недоношенность.
 • Интраутеринна инфекция.
 • Ранно прекратяване на кърменето.
 • Контакти с голям брой връстници и възрастни.
 • Отложени операции.
 • Отложени тежки заболявания, които подкопават имунитета: пневмония, тонзилит, последиците от тежък грип.
 • Наличие на паразити.
 • Съществуващите хронични заболявания често са хроничен тонзилит, аденоиди и синузит.
 • Неспазване на правилния режим на деня - липсата на пълна и навременна почивка, недохранване и произтичащата от него авитаминоза.
 • Дългосрочна лекарствена терапия с употребата на някои лекарства: имуносупресори, антибиотици, стероидни хормони.

Как да помогнем на бебето?

Разбира се, здравето на детето ще зависи от поведението на майката по време на планирането и бременността. Предварителните анализи и prolechivanie съществуващите инфекции, правилна и балансирана диета, добро здраве на бременността и раждането успешно се отрази положително върху здравето на вашето бебе. Важна и ранна детска възраст - например, не всички майки знаят, че дете е опасно не само за майките пушачки, но и летливи вещества от цигарите, подадена от косата и дрехите на други членове на семейството. Одобрена от експерти на СЗО, удобна и ефективна мярка е дългосрочното кърмене. Но тези мерки са идеални за превенция, какво можете да посъветвате с онези майки, чието дете, уви, попада в категорията често болни?

 • Правилното хранене. Необходимо е да свикнеш детето с естествена храна, тъй като това е правилната диета, която помага да се получат необходимите витамини и микроелементи. Културата на храненето също е важна - различни закуски и леки закуски не само са вредни от техния състав, но и удавят естественото чувство на глад, принуждавайки детето да изостави здравословна и здравословна храна.
 • Организация на домашното пространство. Често майките погрешно приемат стерилитета, която съперничи на условията на операционната зала, за да се подходи правилно към хигиената. Но за да се поддържа здравето на бебето, са необходими само най-простите неща: мокро почистване, вентилация, отстраняване на праховите колектори.
 • Хигиена. За да свикнеш детето с навика да миеш ръцете си, идвайки от улицата, след като посетиш тоалетната и преди яденето - важно правило. Колкото по-рано са въведени правилата за хигиена на детето, толкова по-вероятно е той да ги наблюдава, без да е под родителски контрол - в детската градина и в училище.
 • Свеж въздух и активен начин на живот. Често болните деца стават заложници на техния имунитет. Уплашените родители предпочитат да седят вкъщи и лошо време, както и епидемии от детски болести и само лека мръсотия на детето си. Но резултатът е порочен кръг, който е все по-труден за разбиване. Честите, активни разходки на чист въздух няма да навредят, а напротив, да подпомогнат засилването на имунитета.
 • Втвърдяване. Това втвърдяване, което здраво дете получава естествено - малки течения, ходене боси, ледено студен сладолед и напитки направо от хладилника, става табу за често болното дете. Следователно, необходимото за втвърдяването му е невъзможно условие. Независимо от това, е необходимо да се преподава детето на природни условия - морската почивка, лятото, прекарано в къщата, сутрешните измивания с хладка вода не изглеждат толкова плашещи и ще помогнат за започване на работата по оформяне на детето.

Текст: Вера Гюлер

Коментари

Алина 04/17/2016 Ние сме същността на това, което ядем - напълно се съгласява с мъдростта на хората. Имам пред очите ми много примери, когато детето се хранят с всякакви глупости, а след това се оплакват от здравето, не само от стомашно-чревния тракт, но и от настинка и от нервната система. Аз по време на бременност се придържах към правилната доставка и по време на GV и сега се опитвам да храня дъщеря с всички естествени. В продължение на 3 години тя боледувала 1 път - вирусът се вдигал.
Share:
Comments