Първият ден след родилната болница: какво трябва да бъде

Родом бе изоставен и с него и опитни експерти - неонатолози, готови да помагат и да преследват палката във всеки един момент. Вкъщи, разбира се, и стените помагат, но вълнението не оставя млади майки. Какво трябва да се подготви и какво трябва да се знае в момента на освобождаване от отговорност?

Все повече и повече родилни болници следват пътя на бързото освобождаване, като се опитват да не забавят майката и бебето повече от 3 дни при естествено раждане и да намалят престоя до 5 дни с цезарово сечение. И това означава, че една млада майка може да е вкъщи и да не е усвоила уменията да се грижи за новороденото. Особено трудно ще бъде за тези, които са избрали отделен престой. Какво трябва да се научите да правите, когато се върнете от болницата и с какви притеснения ще се сблъскате с майка си в първия ден на къщата?

маскиране
  • Облекло. Новороденото изглежда много крехко, освен това не знае как да държи главата си. Ето защо, за първите дни, подгответе най-удобните дрехи - най-добре е да правите без ключалки без ключалки и памперси, постепенно да тренирате, за да смените дрехите в по-сложни дрехи. Гащеризоните и ботушите са по-удобни, но те изискват познато и здрава ръка.
  • Хигиена. Новороденото разваля пелени често, те трябва да се променят след всяко уриниране или изпражнения. Някои бебета не изразяват признаци на безпокойство, тъй като пелените за еднократна употреба абсорбират влагата перфектно. Въпреки това, контактът с кожата на бебето с урината е много вредно, така че трябва да смените пелената най-малко на всеки 2 часа. Необходимо е бързо да овладеете процеса на измиване с вода - бебето може да се държи с една ръка върху мивката, като мие чатала с топла течаща вода. Използвайте само кърпи за почистване, но не бива да го злоупотребявате. При използване на пелени за еднократна употреба, се препоръчва да се приложи крем против обрив на пелена. Не забравяйте, че малките въздушни вани са необходими, когато сменяте дрехите, не бързайте да поставите нова пелена, която позволява на трохичката да лежи гола в продължение на 5-15 минути.

къпане

За кога можете да се къпете бебето, ще бъдете информирани при освобождаването от болницата. Малки ограничения могат да бъдат наложени, ако бебето е ваксинирано. Но най-вероятно екстрактът също съвпада с първото истинско къпане на новороденото. Направете това във вряла вода, като добавите слаб разтвор на калиев перманганат. Пурпурната рана лекува деца с различни начини, но дори и с видима равна повърхност е по-добре да не поемат рискове. Банята трябва да бъде добре изплакната. Температурата на водата се измерва най-надеждно от термометър, тъй като чувствителността на възрастен човек може да се провали. Водата не трябва да е по-топла и да не е по-студена от 36-37 градуса.

  • Работа с бебето. Непосредствено след къпане е необходимо да се третира тънката кожа на новороденото. Избършете и изтрийте детето не е необходимо, трябва да се накисва с печене мека кърпа. Памучната вата почиства всички бръчки, особено чатала и дланите, обработени лакти и гънки, аксиларни кухини. По време на силна топлина, бръчките трябва да бъдат на прах с бебешки прах.
  • Пурпурна рана. Повърхността му се обработва със стерилен памучен тампон, напоен с водороден прекис.
  • Очите на бебето се третират със стерилен памучен тампон, от вътрешния ъгъл до външния ъгъл, а гърнето се почиства с памучна вата.

хранене

При кърмене е необходимо да се прилага бебето възможно най-често - ако кърменето няма време да се подобри в болницата за майчинство, тогава най-вероятно млякото ще пристигне в първия ден от намирането на дом. Тази вълна често е придружена от силно подуване и нежност на гръдния кош. При правилното хранене бебето може да го разтвори. Някои новородени обаче са твърде слаби и каналите са тесни, затова е по-добре предварително да се подготви ръчна или електрическа помпа за гърди. Първият ден от лактацията може да доведе до много проблеми, повечето от които ще спестят честото хранене при поискване. Гърди преди всяко хранене за измиване не е необходимо, но да се грижи за удобна поза е просто необходимо. Хранете се удобно, докато лежите от едната страна или седите в удобно кресло, поставяйки възглавница под ръка.

Режим дня

За първия месец новороденото ще спи много. Очаквайте, че коприната ще я остави в процеса на хранене, така че всички хигиенни манипулации да се извършват преди него. Ако бебето заспи по време на хранене, не бързайте да го поставите незабавно в яслите. Четкайте детето вертикално в продължение на поне 15-20 минути, така че да може да се повтори случайно поглъщаният въздух или излишното мляко. В първия ден на дома е важно да се започне работа по правилния режим - през нощта, манипулацията и храненето на бебето трябва да се извършват в мътна светлина, в мълчание и веднага след смяната и храненето, тя трябва да бъде легена.

Опитайте се да не планирате домакинска работа в този ден - всъщност за една жена, която ражда, първият ден от дома е толкова важен, колкото и бебето. Посещенията на гостите трябва да бъдат отложени, като се използва време за почивка и сън.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments