Вирусът на папилома при мъжете: причини, симптоми,

Папиломавирусът е заболяване, което засяга кожата на човек и причинява сериозни промени в епитела.

Според статистиката до този момент този вирус засяга около 30% от хората.

Помислете по-подробно за симптомите на вируса на папилома при мъжете и начините за лечение на такова заболяване.

Папиломният вирус при мъжете: причините и начините на предаване

За да зарази вируса на папилома, човекът може по такъв начин:

1. С незащитен сексуален контакт с носителя на вируса. Няма значение какъв е сексът (орален, анален или традиционен). Също така е важно да знаете, че най-опасните вируси се предават точно чрез сексуален контакт.

2. Преливане на кръвта на заразен човек на здрав човек. В този случай пациентът ще стане носител на вируса.

3. Използване на недостатъчно стерилни медицински инструменти при различни манипулации (включително зъболекари).

4. Използване на общи домакински предмети и лична хигиена (баня, тоалетна, дрехи, кърпи и особено бельо).

5. Има фиксирани случаи на инфекция чрез вируса чрез мръсни чинии, целувка и банално измити ръце след посещение на обществени места (плувен басейн, стаи за масаж и др.).

Струва си да се знае, че такъв вирус не се предава от въздуха - само тактилен или сексуален.

Папиломният вирус при мъжете: симптоми и признаци

Често човек е носител на този вирус и дори не знае за него. Често човек може изобщо да живее, без да подозира, че е болен. Това е оправдано от факта, че HPV в продължение на години може да възникне почти без симптоми, особено ако имунната система на пациента има достатъчно сила, за да устои на вируса.

Ако човек е отслабен, тогава HPV ще има очевидни симптоми и прояви, чиито характеристики до голяма степен зависят от специфичния тип вирус.

В повечето случаи вирусът на папилома при мъжете се проявява, както следва:

1. Човек развива брадавици. Местата на тяхното локализиране могат да бъдат различни - както на кожата, така и на лигавиците на гениталните органи. Външно имат плътна структура и диаметър до 1 см. Що се отнася до формата, тя може да бъде различна - кръгла, асиметрична, овална. Характерно е, че на самата брадавица ще има много изпъкнали растежи.

Цветът на тези брадавици е от черно до светло жълто.

2. Образуването на папиломи е ясен знак за HPV при човек. Такива структури навън представляват свободна формация, която има кръгла форма и различни размери.

Цветът на папиломи може да бъде от бледо горчица до кафяво. Характерно е, че те се разпространяват много бързо и се появяват в нови области на човешкия епидермис и лигавиците.

3. Condylomies са формации, които са малко подобни на брадавици, но те имат остра форма и обикновено се намират върху кожата и лигавиците на мъжките полови органи (на главата на пениса или на защитната плът).

4. Папулозата е едно от съпътстващите заболявания, които винаги се срещат заедно с HPV. Също така се придружава от образуването на брадавици на гениталиите, които имат розов цвят. Определете дали те са опасни или не само след извършването на поредица от тестове.

5. Болестта на Боуен също е един от подвидовете заболявания с брадавици по кожата, което показва наличието на HPV в човешкото тяло. В това състояние се образува червена плака върху пениса на мъжкия, с кръгла форма и ясно дефинирани контури.

Важно е да се отбележи, че горепосочените формации са склонни да прогресират и да победят всички нови зони на кожата. Поради тази причина при идентифициране на първите признаци на заболяването трябва да бъде възможно най-скоро да се консултирате с лекар.

Папиломен вирус при мъжете: диагноза, методи на лечение

Когато вирусът първо навлезе в мъжкото тяло, той трае дълго време в инкубационния период (от две седмици до шест месеца).

По това време човек изобщо не усеща никаква проява на болестта, така че може несъзнателно да зарази други. Освен това често се случва човек да улавя няколко генотипа на вируса, някои от които могат да бъдат сравнително безопасни ("спящи"), докато други - напротив, са изключително агресивни.

Постепенно вирусът активира и отслабва човешкия имунитет. Той се умножава и започва да се проявява. Както показват статистическите данни, в девет от всеки десет души самата имунна система потиска вируса, но в 10% от хората тя не се излекува и отива в хронична форма.

Не са установени точни прогнози за VCHP. На първо място, пациентът трябва да идентифицира вида на вируса. От това, рискът от преминаване на формации към онкологична форма до голяма степен зависи.

За идентифициране на HPV човек трябва да се консултира с лекар, който ще изследва неоплазмите му, ще събере анамнеза, оплаквания и ще предпише следните диагностични процедури:

1. Изследване на утайки от уретрата.

2. Провеждане на специални тестове.

3. Поемане на заразени с вируса тъкани и тяхното допълнително тестване.

4. Провеждане на уретероскопия.

5. Диагностирование ДНК пациента.

Според лекарите по-голямата част от раковия риск е формирането, което се намира в самото начало на пениса и има генотип 16 или 18.

Досега не са имали лекарства, които са специално насочени към потискане на активността на папилома вируса, така че общата терапия за пациентите е сложна, в зависимост от типа на открития вирус.

В същото време лекарите обръщат специално внимание на видовете вируси, които имат риск от онкология. На такъв пациент се показва постоянен медицински надзор.

Традиционната терапия осигурява:

1. Пациентът получава силни имуномодулатори за активиране на имунитета и общо укрепване на защитните сили на тялото.

2. Образованите папиломи или брадавици трябва да бъдат отстранени, особено ако са причинени от видовете вируси, които могат да причинят рак. Тази процедура се извършва чрез електрокоагулация или лазерно отстраняване.

3. С активната форма на вируса антивирусните лекарства се предписват на човек. Най-често за тази цел се използват лекарства от групата интерферони.

Общото лечение на вируса на папилома, за съжаление, не е успешно при всички пациенти. Ситуацията става още по-сложна, ако човек има няколко опасни вида вируси.

По време на лечението лекарите препоръчват тестването не само на пациента, но и на неговия сексуален партньор, който също може да бъде заразен.

Папиломен вирус при мъжете: лечение, усложнения, профилактика

Вирусът на папилома е доста коварно и опасно заболяване, което въпреки "тихата изтичане" може да доведе до такива усложнения:

1. Онкологичните формирования са най-опасните и в същото време най-честите усложнения от HPV. Локализираният рак може да бъде върху пениса на човек, ректума (това се случва при мъжете, които практикуват хомосексуални връзки, когато са заразени с вируса на папилома).

Освен това, онкологичните образувания могат да се появят и в уретрата, назофаринкса и други системи.

2. Потискане на имунната система от вируса.

3. Болка и дискомфорт в гениталиите поради наличието на брадавици и папиломи.

4. Риск от инфекция при увредени папиломи.

Освен това, ако не излекувате HPV, човек излага на риск не само сексуалния си партньор, но и близки хора, които случайно могат да се заразят с домашни средства.

Като превантивна мярка за инфекцията на вируса на папилома, мъжете трябва да следват такива съвети:

1. Използвайте презерватив за всеки сексуален контакт. Особено се отнася до момента, в който сменяте сексуалния партньор, в който не сте сигурни. По принцип е желателно да имате един партньор за полов акт, за състоянието на здравето, което всички вие ще знаете. Само по този начин можете да се предпазите от предаването на вируса чрез сексуален контакт.

2. Да се ​​ваксинира срещу HPV. Тази система за ваксиниране е разработена не толкова отдавна, затова не всеки знае за това. Процесът на ваксинация се състои от три инжекции, които трябва да се правят на определени интервали от време. След тях тялото ще развие имунитет към някои (не всички) вируси.

3. Да премине анализи върху HPV за превантивна поддръжка.

4. Внимателно спазвайте интимната хигиена. В същото време не бива да позволявате на други хора да използват личните си вещи (кърпи, остриета, шепи, сапун, бельо и т.н.).

Всичко това се отнася за вируса на папилома при жените.

Share:
Comments