Нарастване на теглото при бременност

Много бъдещи майки са сигурни, че бременността е време, когато най-накрая можеш да се отпуснеш и да спреш да се биеш със заоблени форми, влизайки в неравна битка с пресни сладкиши. И наистина - кой ще оцени плосък корем или талията на аспен, ако тези постижения на фитнес и постоянен самоконтрол се заменят със заоблени страни и хлабави атриуми, които скриват възрастния силует? Но защо хората с бели дрехи смятат теглото, определено толкова тежко? Всъщност скали - едва ли е вероятно първият, който ни среща на прага на кабинета на акушер-гинеколог при консултация с жени.

Нарастването на теглото по време на бременност е обект на специално внимание от Вашия лекуващ лекар, а не случайно. Това е еднородното увеличение в килограми, което показва, че всичко е наред с майката и бебето, а бременността е нормална. За да разберем, според какви параметри оценката на експерта е в тежест, трябва да се знае как се формира теглото на бъдещата майка.

Някои погрешно приписват на самите деца, но това, разбира се, не е така. Самото бебе практически през първата половина на бременността тежи много малко, като започне интензивен набор от грамове едва от втория триместър. Да, и средното тегло на новороденото обикновено варира от 3 до 3, 5 килограма - не толкова, тъй като нормалната бременна жена добавя към момента на раждане около 8-10 килограма.

Теглото на бременната жена се състои от:

  • Общо повишаване на обема на кръвта;
  • Растеж на гърдата;
  • Уголемена матка;
  • Вълни от водите;
  • Тегло на плода.

Това са тези грамове и килограми, които вашият лекуващ лекар мисли, когато сравнява теглото на бременната жена с показателите за специални таблици. Защо контролът на теглото на бременната жена е толкова важен? В ранните дни на лекарите може да сигнализира за загуба на тегло, свързано с тежка токсимия. Ако гаденето и повръщането са толкова силни, че пречат на получаването на необходимите килокалории и витамини, това е тревожен симптом, който изисква медицинска намеса. Силно изтичащата токсикоза не е нормално състояние, така че ако тялото ви отхвърли храната и килограмите се разтопи, не забравяйте да помолите за помощ.

Токсикозата на първия триместър изчезва, оставяйки вместо това буден апетит. От една страна, това е добре, но от друга - перспективата за напускане на болницата за майчинство със същата цифра, както в последните месеци на бременността, не е много привлекателна. Въпреки това, трябва да се има предвид, че лекарят се тревожи за изобщо не за сладки кифли и допълнителни шоколадови бонбони. Острото увеличение на теглото през втората половина на бременността може да се говори за подуване. Поради тази причина контролните измервания се извършват ежеседмично и индикаторите се проверяват внимателно спрямо предишните данни. Вземете предложената диета специалист много сериозно - след като яде някои от продуктите, бременна жена натоварва бъбреците, които вече работят в засилен режим. Следователно, по-добре е да изключите предварително от солена, пикантна, пушена храна и ако има подуване, забравете за тези продукти за определен период от време. Обикновено теглото трябва да се прибавя постепенно през второто и третото тримесечие, съизмеримо с растежа на вашето бебе и по-близо до раждането, стрелките на везните обикновено замръзват. Понякога бъдещата майка дори губи 1-2 килограма. За да не се страхувате от това, не е необходимо - след като всички момчета набират основното тегло вече от 38 седмици, и спазването на диета или приемането на деконгестанти премахват прекомерната течност от организма.

Share:
Comments