Сезонни зеленчуци и плодове

С началото на есента, броячите в магазините и пазарите са пълни със зеленчуци и плодове: дини, пъпеши, младо бяло зеле, тиква. Сезонът на гъби започва, местните ябълки узряват. Как да използваме сезонни продукти със здравни ползи и цифри, казва диетолог център "Палитра на храненето" Елена музика.

диня "Изброените сезонни продукти, както и всички плодове и зеленчуци, съдържат влакна, което е много голямо плюс, тъй като влакното не се абсорбира в червата, но изпълнява някаква пречистваща функция - премахва токсините и канцерогените, както и излишната мазнина и захар , и това помага за намаляване на теглото. Това са сезонни плодове и зеленчуци, а не зимни холандски, които съдържат максимум витамини, които засилват имунитета, подобряват метаболитните процеси, което е много важно в навечерието на есенно-зимния сезон ", казва Елена.

В кое време е по-добре да ги ядат?

"Тиквата, гъбите и зелето могат да бъдат включени в менюто през целия ден, включително през вечерта, за вечеря. Зелето съдържа доста калций, тиква - калий, "- казва диетолог.

Но сладки дини, пъпеши, ябълки Елена съветва да яде през първата половина на деня, тъй като те съдържат много фруктоза, т.е. бързи въглехидрати, които бързо се абсорбират и повишават нивото на захар в кръвта.

Дините съдържат магнезий, който помага за нормализиране на функциите на нервната система и предизвиква диуретичен ефект. Това стимулира екскреторната функция, предотвратява отлагането на соли и образуването на камъни в бъбреците.

Пъпешът има доста голям набор от витамини и има свойството да охлажда жаждата. Но тя може да укрепи процесите на ферментация и да предизвика усещане за "пренаселеност" на червата. Следователно, пъпешът не трябва да се комбинира с други продукти, но отделно от всичко.

Гъбите съдържат много протеини, но се превръщат в пълноценен заместител на месото или осигуряват нуждите от отслабване в протеина не може. Гъбичният протеин е лошо усвоен поради факта, че той е затворен в хитинови мембрани. Можете да обработвате гъби, например, готви, изсушете и след това смилайте, за да получите прах. В тази форма, хитиновата мембрана се унищожава и протеинът става по-лесно достъпен за храносмилане. "

Share:
Comments