Как да изберем диня

Хероините и героите, които са седнали на диетична диета, посвещаваме следващия си материал.

Не искаме да разочароваме, но съществуващото мнение, че динята е зрънце, е абсолютно погрешно. Динята и пъпешът принадлежат към семейството на многоседмична тиква, което само им дава допълнителна полза. Динята е богата на целулоза и напълно успокоява жаждата през горещия сезон, а пъпешът съдържа голямо количество витамин С и помага да се отдели холестерола от тялото. Но няма нищо добро, без тънки - дини и пъпеши трябва да могат да избират. За съвет, се обърнахме към опитни продавачи, които отвориха очите ни за някои потребителски трикове.

Когато дойдете на пазара или в супермаркет, обърнете внимание на следното: - опашката на диня трябва да е суха, пожълтена. Колкото по-изсъхнала опашка, толкова по-зряла е динята; - Изборът на диня, трябва да я стиснете добре в ръцете си. Ако динята се срине, това означава, че тя е напълно пея и е подходяща за храна; - върху дините не трябва да бъдат "легла" - тяхното присъствие предполага, че динята е мека. Жълтите петна от двете страни и не са показателни за зрялост, те означават само, че по време на зреенето на диня лежи на едната си страна и не се получи петно ​​светлина. Въпреки това, дори и при спазването на тези правила, е трудно да се предпазите от различни химикали, които могат да съдържат диня. При някои плодове съдържанието на нитрати е достатъчно високо, което може да причини на купувача сериозно отравяне с храна.

В допълнение, дините, пълнени в целофан, които могат да се намерят в супермаркетите, не винаги са най-добрият избор. Проблемът е, че при контакт с въздуха плътта на диня бързо се влошава и се превръща в място за развъждане на бактерии, и така нататък на незаконно настанили "базари" дини качеството им е много по-висока. Разбира се, когато избирате диня, трябва да обърнете внимание дали продавачът има всички необходими документи - медицинска книга и други подобни. И все пак ще се разстроим - винаги има шанс да се храните с отравяне. Това се казва и от самите продавачи: във всяка страна винаги има такива дини, които са неподходящи за храна.

Що се отнася до избора на пъпеш, ситуацията тук е много по-проста. Преди да купите пъпеш, трябва да го натискате и да го подушете. Тя трябва да бъде мека - по-мек пепел, толкова по-зрял е. Това се дължи на факта, че протопектин се натрупва по време на съзряването, което дава на всички тъкани на пъпеш мекота и нежност. Освен това, узрелият пъпеш със сигурност трябва да мирише на аромата - колкото по-добре и по-апетитно е пъпешът, толкова по-вероятно ще се окаже узрял и приятен на вкуса.

Share:
Comments