Отделна храна - подробно описание и полезни съвети. таблица

Отделна храна - описание и общи принципи

Отделната храна е цялостна философия, а не само диета. За ядене отделно, дори и няколко седмици, можете да усетите разликата. Нито една от съществуващите системи и теории за здравословното хранене не предизвика толкова противоречия и противоречия, както и отделно хранене. Какво е влиянието на отделната храна върху тялото? Какво повече - предимства или недостатъци? Учените не могат недвусмислено да отговорят на този въпрос. Основата за отделно хранене е понятието за съвместимост и несъвместимост на някои продукти, както и вредата от използването на определени комбинации от продукти. Според мнението на поддръжниците на отделно хранене, ако храната, която е несъвместима един с друг, влезе в стомаха едновременно, разлагането му ще бъде доста трудно. Както знаете, по-късно, лошо усвоената храна се съхранява в тялото под формата на мазнини и шлаки. Това е много просто поради факта, че за разцепването на въглехидратите се нуждаете от алкална среда, протеините се нуждаят от кисела среда. Условията за храносмилане на различни видове продукти също са различни. Основателите на настоящите подходи за отделно хранене са U.G. Хей и Дж. Шелтън, но в много отношения техните препоръки не съвпадат.

Отделни ястия според Hay

Еготският подход се основава на несъвместимостта на протеините и въглехидратите, като това се обяснява с факта, че протеините се нуждаят от кисела среда и въглехидратите са алкални. Така Хей подценява универсалните способности на храносмилателната система. Той препоръчва увеличаване на консумацията на храни, които увеличават киселинността в кръвта (мляко, плодове, зеленчуци). Техният брой, според него, трябва да бъде 4 пъти по-голяма от масата на храната, което увеличава киселинността на стомашния сок (животински протеини, цитрусови плодове, ядки, всички въглехидрати). Тези пропорции съответстват на пропорциите на алкалните и киселинните компоненти в течностите, освободени от тялото. Но Хей пренебрегва факта, че тялото има своя собствена регулаторна система.

Основни правила за хранене според теорията на Хей

Въглехидратите не могат да се използват заедно с протеини, както и кисели плодове. Основата на храненето е зеленчуци, плодове и салати. Мазнините, въглехидратите и протеините трябва да се консумират само в малки количества. Рафинираната храна, като колбаси и колбаси, е необходимо да се изключи като цяло. Между приемането на различни видове храна е задължително да има интервал от най-малко 4-5 часа. Храни, богати на протеин - това карантия, яйца, бобови растения, риба, ядки, месо, ниско съдържание на мазнини продукти и други храни, богати на въглехидрати - .. това е зърнени храни, картофи, хляб, захар, брашно, тестени изделия и др Отделна група представляват "неутрална" продукти. Това са всички животински мазнини, заквасена сметана, сирене, извара, зеленчуци, масло, сметана, плодове и зеленчуци, сушени плодове. "Неутралните" продукти се различават по това, че са съвместими както с богати протеини, така и с богати на въглехидрати храни. Препоръчва се повече от половината дневна дажба да се състои от зеленчуци и плодове.

Как да организираме отделни ястия за Шелтън

Да не се яде един прием на въглехидрати и кисели храни, както и концентрирани протеини и концентрирани въглехидрати. Това означава, че ядки, яйца, месо, сирене и други протеинови храни не може да се използва едновременно с зърнени храни, хляб, сладки плодови сладкиши. Освен това е забранено да се ядат два концентрирани протеина по едно и също време. Протеините с различен състав изискват различни храносмилателни сокове, както и техните различни концентрации. Не можете да ядете мазнини с протеини. Заквасена сметана, сметана, растително масло и масло не трябва да се комбинира с яйца, месо, ядки, сирене и други протеини. С такива комбинации мазнините инхибират секрецията на стомашния сок. Не можете да ядете в същото време кисели плодове и протеини. Следва също така да бъдат разделени на различни методи на нишесте и захари и трябва да се използва само един концентрира нишесте в даден момент. В противен случай, един от нишестета няма да може да се извари и остават в тежест в стомаха, която ще се забави абсорбцията на други храни, може да предизвика ферментация, хиперкиселинност. Всеки вид пъпеш винаги трябва да се яде отделно от всяка друга храна. Млякото трябва да се изхвърли изцяло или трябва да се консумира отделно. Мазнината, съдържаща се в млякото, от известно време не се открояват стомашния сок. Мляко смила в дванадесетопръстника, но не и в стомаха, това пречи на абсорбцията на други храни.

Отделна диета - примери за диета

За закуска, трябва да се яде едно нещо, за да изберете от: салата от полу-киселина или кисели плодове, няколко парчета пъпеш, каша във водата, твърдо сварени яйца, бъркани яйца с билки. За обяд: салата (Зелени, домати, краставици) с протеини (пилешки гърди, риба) или въглехидратна храна (картофи, ориз, макаронени изделия). Вместо салата зеленчуци могат да се ядат пържени в масло, след основното ястие трябва да бъде само скорбяла produkty.Na вечеря: изберете обратната опция вечеря. Ако има протеини за вечеря, тогава въглехидрати за вечеря и обратно. Ако целта на отделно хранене е загуба на тегло, тогава трябва да изберете по-малко калорични и по-леки храни.

Плюсове на отделна храна

Отделна диета помага да се отървете от артрит, стомашно-чревни заболявания, не толерира стомашни разстройства, има благоприятен ефект в лечението на алергии и астма. В резултат на това хранене, тялото се почиства, което стимулира загубата на тегло. Това намалява рисковете за здравето, свързани със затлъстяването, помага да се предотврати появата на диабет, коронарна болест на сърцето, камъни в жлъчката. Несъмнено предимството е повишената консумация на плодове и зеленчуци. Голям брой от тези продукти означава, че тялото е наситено с голям брой витамини, фибри, минерали. Прекратяването на захарта и нишестето има положителен ефект върху тялото като цяло и също така помага да се намалят размерите на тазобедрените и талията. В допълнение, съотношението увеличава броя на зърната - източник на жизнено важни витамини, хранителни вещества.

Отделно консумация на енергия

Противниците на тази система за захранване смятат, че са направени много грешки при неговото създаване. На първо място, универсалността на храносмилателната система не беше взета под внимание. По време на приема на храна тялото произвежда както алкални ензими, така и солна киселина. С отделна система за захранване повечето от тези вещества просто изчезват. Последица от това може да са проблеми със стомаха. Хората, които са свикнали да ядат отделно, с течение на времето губят способността си да смилат смесените храни. Теорията за изолираното използване на протеини и въглехидрати на практика е трудна за реализиране, тъй като повечето продукти съдържат и двете. Например, при картофите, които обикновено се считат за чисти въглехидрати, съдържат растителен протеин, а в месото - гликоген, което е животинско нишесте. Така че има някакъв смисъл в отделянето на тези продукти - един спорен въпрос. В допълнение, отделната храна може да предизвика депресия и депресия. Доброто настроение зависи от съдържанието на хормони на допамин и серотонин, така наречените "хормони на щастието". Учените твърдят, че синтезата на тези вещества се получава само при едновременно приемане на протеини и въглехидрати в организма. Това обяснява ниското настроение на поддръжниците на отделни храни. Въпреки това, фактът, че тази система помага да се отървем от наднорменото тегло, дори признават нейните опоненти. Скептиците твърдят, че мастните запаси се намаляват не поради разделянето на храната, а поради увеличаването на броя на пресните зеленчуци в диетата. Зеленчуците са богати на фибри и ниско съдържание на калории, докато те дават чувство на ситост, почистват тялото от токсини, намаляват нивото на холестерола.

Отделете храната - полезни съвети

Ако целта ви е да отслабнете с отделна диета, диетолозите се препоръчват да ядат закуска. Закуската не само за целия ден осигурява енергия, но също така помага да се отървете от нежеланото тегло. Като направите менюто, трябва да разпределите за сутрешното хранене около 30-40% от цялата диета. Желателно е закуската да бъде възможно най-рано, за да се започне по-бързо метаболизма. Ако пропуснете закуската, тялото ще се предпази от глад, натрупвайки част от дневната храна. Сутринта е най-добре да се ядат храни, като пресни, консервирани плодове, витамини салати, мюсли с мед, ядки и сушени плодове, сирене, различни зърнени храни, кисело мляко и други млечни продукти, както и омлети, в които можете да добавите сирене, шунка, зеленчуци, билки.

Графика за съвместимост на продуктите

Коментари

Лена 03/23/2016 С отделна храна трябва да пиете повече вода. И храната не е толкова желателна (пълен стомах на течността), а пречистването е по-бързо. Добър метод за борба с наднорменото тегло и лошото здраве. Сестра ми е яла толкова много толкова дълго, че ме кара да се чувствам зле)) Наталия 03/23/2016 Погледнах тази маса ... така че всичко изглежда трудно ... По принцип вероятно няма да разбера какво е това. Въпреки това, аз също чух много за това добре. Но не винаги можете да ядете така. Семейството ми е голямо и не мисля, че ще ме подкрепят ентусиазирано. И не искам да готвя отделно по някакъв начин. Полина 03/23/2016 Напълно се доверявам на отделната храна. Вярвам, че всеки трябва винаги да яде така. Е, методите и различните теории, разработени от техните лекари, можете да изберете сами. Кой е по-скоро като него. И както и преди, хората не осъзнаваха, че всички блъскания са просто вредни? лилия 03/22/2016 От дълго време вече започна да практикува отделна храна. Бях посъветван от моя треньор, каза, че не е много полезно за обикновените диети. Опитах го и ми хареса. Без чувство за глад, без депресия, всички, теглото е намаляло. И като цяло се чувствам отлично, весело и весело. Мила 03/22/2016 Чух много за отделно хранене. И огромен брой хора се придържат към него. Така че мисля, че е наистина полезно. Като цяло, ако започнете всичко това с отделни ястия, тогава трябва да сте настроени за цял живот. И това е най-добрият начин.
Share:
Comments