Делфиниум - лекарствени свойства и приложение в медицината

Delphinium - общо описание

Родът "Делфиниум" (други имена - стимула и дразнене) на семейството са представени от едногодишни и многогодишни тревисти растения, нарастващи от 50 см до 2 м. Делфиния е с палмово отделни редовни листа и големи цветя, достигащи диаметър 5 см, с бяло, розово, тухла-червено, синьо, синьо, лилаво и виолетово.

Растението цъфти от началото на лятото до есента, а зреенето на плодовете се случва през август-септември. Delphinium се използва за украсяване на градини и парцели, някои видове се отглеждат за рязане. Вероятността от дълго време се използва в народната и традиционната медицина.

Делфиниум - видове и места на растеж

Delphinium расте в цяла Евразия, намира се също в Северна Америка. Това е много ненужно растение, така че често може да се намери по пътищата и горските пояси, в полетата и пустошта. Общо, има около 400 вида от това растение, за медицински цели най-често използваното поле на делфиниите.

Делфиниум - лечебни свойства

Традиционната медицина с помощта на делфинина трева третира зъбите и главоболието, цистит, конюнктивит, пневмония, плеврит, кожни заболявания. Също така, животното има мощен антипаразитен и хемостатичен агент и съдържа алкалоиди, които имат курарично действие. Това прави възможно прилагането му в случаи, изискващи блокиране на завършванията на моторните нерви и отпускане на гладките мускули. В народната медицина тази собственост отдавна позволява да се използва за лосиони и компреси за фрактури на костите.

Делфиниум - лекарствени форми

Като медицинска суровина се използват семена и делфининова трева, които трябва да се събират по време на цъфтежа. За да направите това, отсечете върховете на страничните издънки, избирайки между тях сочни и не много дебели, без да имате време да се груби. Изсушете делфининовата трева на сянка под сенници или в хладни, добре проветриви помещения.

За тези, които се занимават с подготовката на делфинина, трябва да си спомните вирулентността на това растение, особено неговите семена, и внимавайте.

Delphinium - рецепти

За лечение на заболявания на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт се влива инфузията на енергия, за приготвянето на която 2 чаени лъжици билки се изсипват 800 мл вряла вода и се оставя да се влива в продължение на 8 часа под затворен капак в топла стая. Вземете половин чаша три пъти на ден.

За лечение на заболявания на урогениталните органи, уретрит, жълтеница, напарфин, за приготвянето на който 20 грама билки се нагряват с 1 литър вряща вода. Вземете чаша три пъти на ден. За лечение на възпаление на очите от такива napara направете лосиони.

При парализа се използва инфузия на плът, за приготвянето на която 1 супена лъжица. л. суровините се изсипва чаша вряща вода, а след това настояват за около три часа. По време на лечението, три пъти дневно след хранене, половин чаша инфузия се пие.

При злокачествени новообразувания на черния дроб се взима инфузия на делфиниум, приготвена както следва: 20 грама билкови растения, на прах, изсипете 500 мл вряща вода и се вари около 15 минути във водна баня и след това се филтрира. Вземете след ядене 70 ml три пъти дневно.

Delphinium - противопоказания

Противопоказания за употребата на лекарства за делфинина са бременност, хипотония, миастения гравис, както и синдроми и състояния, които се съпровождат от намаляване на мускулния тонус. За да не навредите на здравето си при неконтролируемия прием на делфиниеви препарати, трябва стриктно да спазвате дозата и да се консултирате с вашия лекар, преди да ги използвате.

Ако има нарушение на дозировката на препаратите на това растение, може да възникне отравяне, което може да бъде установено при поява на повръщане, припадъци, депресивно дишане и сърдечно-съдова активност. Когато се появят тези симптоми, засегнатото лице трябва да се изплакне и спешно да получи медицински грижи.

Коментари

Лола 04/20/2016 Моята майка има много многоцветни делфинии в градината. Всъщност те са идеални за дизайн. бонбон 04/20/2016 Обикновено лекарят на билката рядко препоръчва, предписва скъпи лекарства. Затова трябва да отидете на хомеопата, за да отидете. Рито4ка 04/20/2016 Благодаря на автора за статията, има много нови неща за това невероятно растение. Спомням си второто му име: "Забележителност". Мария 04/20/2016 Делфиновите цветове са просто великолепни. Такива големи и ярки цветя наистина харесвам. Колко различни са същите тези орехи, флора :))) Лада 04/20/2016 За да бъда честен, аз не разбирам как едно отровно растение може да бъде лечебно. Вероятно дори в букет не може да се постави.
Share:
Comments