Възможно ли е да се възстанови от сладката сода? отговорът е

Има генетични маркери, които могат да обяснят защо някои хора, които пият газирана вода или други захаросани напитки, са затлъстели, а други, които обичат да пият нещо сладко, не го правят.

Участниците в новото проучване, в което има повече от тези маркери, има по-голяма вероятност да бъдат изложени на риск от затлъстяване - и по-захарните напитки, които консумират, толкова по-голяма е разликата между тях и останалите участници по отношение на затлъстяването.

Ново проучване твърди, че хората с генетично предразположение към затлъстяване са по-податливи на вредните ефекти от захар подсладени напитки.

Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве анализирали информация от повече от 33 000 възрастни, участвали в три проучвания, започнали през 80-те и 90-те години. Веднъж на всеки четири години хората отговаряли на въпросите за това какви храни и напитки са консумирали.

Техните геноми се анализират за наличието на всеки от 32-те генетични маркери, свързани със затлъстяването. Генетичното предразположение към затлъстяване се определя на базата на броя и вида на генетичните маркери и се изразява в точки.

При увеличаване на генетичното предразположение с 10 точки рискът от затлъстяване се увеличава с приблизително 35% при тези, които пият по-малко от една порция сладки напитки на месец, с 59% за тези, които консумират 1 до 4 порции на месец и 235% , които са си позволили една или повече порции на ден.

Сладките напитки допринасят за развитието на затлъстяването, защото те изобилстват от калории, но не се насищат и затова хората, които консумират калории в течна форма, трябва да намалят калориите си в храната, учените съветват.

И ви съветваме да изоставяте сладката сода като цяло - защото нищо не причинява химически отпадъци на тялото, които не носят. Ползата от химически сода има нещо, което да замени. Прекрасна здравословна алтернатива са плодови напитки, сокове, компоти, минерална вода, естествена лимонада (чиста вода с лимон), квас, желе и много други.

Share:
Comments