Как да отглеждаме къпина? всичко за къпина: засаждане и

Малините и къпините са сестри.

Те са подобни в много отношения. Практически същото за тези култури, правилата за засаждане и грижи, размножаване и подрязване.

Подземната част на двете растения е многогодишна, надземната живее две години и след това умира.

Ето защо, едната и другата за зимата премахват камшиците.

Плодовете на тези култури са "едно плодове". Има нещо общо в структурата на листата и храстите. Тези две култури се пресичат.

В областта на агротехниката можете да намерите подобни характеристики. Но добивът и трудовият интензитет на разликата между черните и червените плодове са огромни.

Blackberry Berries

Малина е капризна. Тя се преодолява от вредители и болести. Много проблеми създават растеж. С къпина всичко е много по-лесно: е непретенциозно, лесно се грижи и много по-жизнеспособно от малини.

Blackberry засаждане и грижи

Черните боровинки са устойчиви на суша и обичат слънцето. Корените му лежат на дълбочина един и половина метра, т.е. по-дълбоки от малини. Но все още трябва да я напоявате, особено по време на узряването на плодовете. поливанеането се извършва веднъж седмично 20-30 литра под храсталака.

Черните боровинки са по-топли растения, отколкото малини, така че в централната ивица на Русия тя се нуждае от подслон.

Blackberry засаждане и след засаждане грижи

Засаждането на къпини с последващо засаждане се извършва през пролетта и есента. Не устойчивите зимни сортове се определят за постоянно място само през пролетта. Засаждането на още зима-херпесни къпини прекарват през есента, покривайки с хумус или торф, изливайки слой мулч на двадесет сантиметра.

Боровинки преди подслон

Размери на ямата за засаждане на къпина 40 х 40 х 50 см. Поставя се в:

• 1/2 ведра компоста или перегноя

• Суперфосфата 40 г;

• Пепел -40 гр.

• Когато засаждате къпини в почвата с киселинна реакция, добавете около сто грама вар.

Куманику (клъстера еректна къпина) се поставя в един ред на един метър, оставяйки редица разстояния около два метра.

Черна боровинка с дълги гъвкави клони се нарича Роза. Тя е засадена на два до три метра с разстояние от два до два и половина метра.

След засаждане на къпина напоени, прекарване на кофа с вода на храста, и mulched.

Грижа за къпина

Допълнително торене

На отделен храст годишно се нуждаете от:

• Хумус - до 7 кг;

• 60 грама амониев нитрат през пролетта;

• 100 грама от 100 грама суперфосфат и 30 грама калиев сулфат през есента.

Експертите препоръчват да се измият къпини от къпина или пилешки отпадъци - в разреждането 1: 4-6 и 1: 10-12 във водата.

поливане

Растение с благодарностью откликается на регулярный полив. Лучший вариант — капельное орошение. Наибольшую «жажду» ежевика испытывает во время поспевания ягод. поливане обязателен и во время роста побегов и завязи. Без воды ягоды мельчают и сохнут. Осенью проводят подзимний влагозарядковый полив.

Blackberry shaping и подрязване

В къпина Буш е много мощен и отнема 3.5-4.5 метра. За да се улесни грижата за растенията от черни боровинки и плодовете за събиране на реколтата, се нуждаят от решетка или друга подпора. Гоблени, определени за втората година. Между опорите са изтеглени на три реда жица, към които впоследствие се прикрепят къпините от къпина.

Blackberry, като малини, има цикъл на развитие от две години. През първата година расте само и поставя бъбреците. Плодовете започват през втората година. След като се умножат, издънките умират.

Образуването на кимион (изправена къпина) и кедър (с дълги мигли) е различно.

Подрязване на Blackberry-Coon

В kumanyk клоните се скъсяват през пролетта до 1.6-1.8 m, замразените върхове се отстраняват.

В края на пролетта - началото на лятото растат млади издънки. На един храст те напускат от шест до осем.

Важен момент в образуването на храсти - prishchipka или pinzirovka глави на издънки. Тази процедура причинява разклоняване на издънките. След това страничните пъпки се събуждат, увеличавайки плодородната зона.

Порасналите странични клони се изрязват на 40-50 см.

Подрязване на къпини

С формирането на храста няма проблеми - обикновено в храсталак 2-3 мощни плодови носачки, достигащи до 4 метра и повече, които, подобно на гроздето, са обвързани с пергола. Въпреки силата на издънките, е лесно и приятно да се работи с тях. Те са достатъчно гъвкави и не плюят. Сега има много разновидности без тръни.

За тях е необходима перваза. За да се улесни грижите, издънки от различни възрасти се "развъждат" в пергола в различни посоки.

След зимуването, камшиците, които ще се реколтират тази година, са закрепени настрани от решетката. Те могат просто да "вятърят" жицата. Новородените кълнове се изпращат от другата страна.

Взривяване на зъбно колело

След прибиране на реколтата, старата страна на храста е изрязана. Издънките на бъдещата реколта се отстраняват на земята, защитени за зимата и поръсени със сняг.

Премахване на къпина след прибиране на реколтата - това е премахването на лактиращите мигли. Те са нарязани или нарязани на самата основа, опитвайки се да не напускат пъните.

Нормализирането на яйчниците също е задължително. Първите плодове, които започват да зреят на апикалното съцветие, трябва да бъдат откъснати. След това къпина е добре и зреене зреене и тя може да бъде отстранен за няколко такси.

Много е удобно да се отглеждат къпини в автомобилни гуми и, ако е необходимо, растението лесно може да бъде напоявано и нахранено, а самата гума служи за подпомагане на зърната.

Новосъздадените кълнове кълват във всички посоки. Те са много крехки и лесно се разбиват. Те трябва да бъдат редовно обвързани с пергола, като теглет към жицата, като предварително оформят храста, давайки правилната посока. До септември се узряват леторастите, те стават по-гъвкави и удобни в работата.

Възпроизвеждане на Blackberry

Сортовете от култури от къпина се различават по външен вид и начини на възпроизвеждане. Порода корен потомство, вкореняване на резници и разделяне на храст.

Възпроизвеждане на Blackberry-куманики

Куманика прилича на малини и също така образува кореноплод, с който се възпроизвежда.

Предимството на пъстървата е, че почти не дава основно дърво. И това се размножава по различен начин. Смолисти растения се засаждат чрез вкореняване на върховете на издънките.

Междинното разнообразие е полу-растящо, умножава се и с двата метода.

Възпроизвеждане на Blackberry-росяники

Много проста процедура. Много е удобно да корени апикалните пъпки на пълзящите си издънки. В близост до растението майка е необходимо да се изкопае една яма в половината залив на лопатата, да се огъне горната част на младата стреля в нея, да се напълни с пръст и да се уплътни. След като височината на укрепения изстрел достигне 25 см, младото растение може да бъде отделено от храста на майката и да бъде трансплантирано на правилното място.

Може би възпроизвеждането на отделните разновидности на къпини издънки. Например, Thornfrey, в допълнение към вкореняване короните на издънките, може да бъде засадена по този начин.

Черни боровинки от резници

С добра грижа след засаждане плодове къпини годишно и изобилно. Събирането на реколтата е удоволствие. Плодовете са черни с виолетов оттенък, големи (до 6 грама или повече), четката се развива постепенно, зрели плодове се появяват за един ден или два, което дава на градинаря раздразнение. И колкото по-редовна е колекцията, толкова по-големи са следните плодове. Достойнството на къпина е, че то се узрява след други плодове (ягоди, касис, цариградско грозде и малини), което позволява да се разпространи времето на труд за събиране и преработка на плодове.

Blackberry Berries не просто полезны, но и целебны, во многом превосходя даже малину. Их используют как противопростудное, потогонное, общеукрепляющее и успокаивающее средство. Интересно, что перезрелые ягоды обладают слабительным, а недозрелые — закрепляющим свойством. И все же ежевика — не лекарство, а лакомство, деликатес. Из ее ягод можно приготовить варенье и компот, перетереть их с сахаром. Из них получается прекрасное вино.

Share:
Comments