Отглеждане на градината tradescantia: засаждане, грижи,

Градината Tradescantia е непретенциозно тревисто растение, което принадлежи на семейство Commeline. Този род съдържа повече от 60 растителни вида, но само 10 от тях могат да се отглеждат в умерен климат.

Тънките издънки формират буйна храст, която може да достигне височина от 20 до 1 метър. Листата на Tradescantia са зелени, някои видове имат жълти или лилави листа. В съцветието се събират деликатни растителни цветя. Разнообразни на цвят, те цъфтят сутрин, а довечера изсъхват. Новите съцветия постоянно цъфтят, създавайки впечатление за непрекъснато цъфтящ храст. Разцъфтяла Tradescantia от юни, нови цветя продължават да се появяват до септември. Блестящите венчелистчета привличат градината на насекоми опрашители.

Сортове и видове градина Tradescantia (снимка)

Днес любителите на градината Tradescantia могат да отглеждат растения с двойни цветя, двуцветни или с усукани листа. Хибридните сортове образуват по-големи цветя, листата на растението имат сивкаво-зелен цвят с лента в средата.

Градинарите отглеждат няколко от най-популярните видове Tradescantia, които се развиват добре в умерен климат.

1. Трудова нация.

У дома може да се намери в горите, по ливадите или близо до пътища. Той расте добре на насипни хранителни почви, предпочита умерена почвена влага.

Бушът Tradescantia Virginia достига височина около 80 см. Листата на растението са боядисани в зелено. Буш цветя с розово-лилави цветя, понякога бели. Има сортове със сини и червени цветни венчелистчета.

Този вид Tradescantia може да се отглежда на едно място достатъчно дълго, не се разширява по ширина. В ландшафтния дизайн, растението се използва за създаване на миксове и различни флорални композиции.

2. Търговците Andersson.

Този хибрид на Tradescantia е получен от сорта Virginia. Бушът има вертикални стъбла, които растат до 80 см. Листата са виолетово-зелени, цветята са бели, сини, розови и виолетови.

3. Tradescantia Blue.

Растете като годишен. В края на есента, образуваните грудки са изкопани и положени за зимуване. През пролетта ризомите отново се засаждат в градината. Храстът е с височина до 50 см. Благодарение на такива компактни размери и мощни вертикални стъбла, Tradescantia може да се отглежда в контейнери. Бушът цъфти през август-септември, образувайки яркосини съцветия.

Засаждане на градината в градината: грижа за растението

Градина Традескантиа Това е доста непретенциозно растение, което може да се отглежда на едно място достатъчно дълго. За да направите това, трябва да обърнете достатъчно внимание на почвата и избора на място.

За да се избере сайт за отглеждане на градината Tradescantia е необходимо, така че слънцето да осветява храста сутрин и вечер. В полунощ топлината трябва да бъде засенчена. С тази подредба Tradescantia расте добре и се радва на цъфтеж дори в горещи дни. Но засаждането храсти в пълен сянка не се препоръчва, тъй като цъфтежа не може да се случи.

Почва за Традескантиа

Почвата за засаждане се подготвя предварително. Растението предпочита добре навлажнена почва, захранвана с органични торове. За да направите това, преди кацането на Tradescantia почвата е изкопана, изчистена от плевели, добре нахранени органични. В засаждане канали изложени компост, хумус или торф, добре поливане. Пресаждане на храсти с развити стъбла, кореновата шийка е погребана 1-2 см. След засаждането Tradescantia се напоява изобилно и почвата около храста е мулчирана. За да направите това, използвайте хумус или торф.

Топ превръзка на растение

Първият топъл дресинг се извършва през пролетта, когато градината се отстранява от растителните останки. През този период се използват минерални гранули, които са вградени в почвата до дълбочина до 8 см.

Вторият път можете да нахраните Tradescantia през май, като използвате течни азотни торове. Повторното торене трябва да се извършва на всеки две седмици, като се използват сложни торове. През август-септември, за Tradescantia се прилагат калиеви торове.

Поливане Tradescantia

Tradescantia предпочита влажни почви. Поливането трябва да е рядко, но изобилно. В сухия период растението се нуждае от често пръскане на листа, за предпочитане вечер. За да запазите цветовете на Tradescantia ярки за пръскане, трябва да използвате дъждовна вода или дестилирана вода.

Липсата на влага през горещия сезон забавя растежа на растението, цъфтяват спирания. При такива условия, Tradescantia може да загине.

Подготовка за зимуване

След края на вегетационния период Tradescantia трябва да бъде подготвен за зимуване. За това, с настъпването на октомври, въздушната част на растението е отрязана. Почвата е мулчирана с хумус или торф, което ще помогне на растението да оцелее през зимата.

Отглеждане на Tradescantia в градината: Как да умножите растението

Градината Tradescantia се размножава вегетативно. Размножаването на семена се използва само при размножаване на нови сортове и видове.

Опитните градинари често използват следните методи за възпроизвеждане:

• Разделяне на храсталака;

• Стволови резници.

Най-лесният начин да се умножите е да разделите храста. Процедурата се провежда през пролетта или есента. От възрастни растения отделете малки парцели, които са непосредствено засадени на постоянно място в градината. Най-благоприятният момент за този метод на възпроизводство е първата половина на юли.

За разделянето чрез стъбла се използват зелените части на растението с 2-3 пролуки. Нарязани резници се поставят в оранжерия и се задълбочават с няколко сантиметра. По време на вкореняване, поливането трябва да бъде редовно. Разпространението на Tradescantia по този начин е възможно през цялото лято, като се използват като растителни растения на две години растения.

Болести и вредители на градината Традескантиа

Градинарите обичат Tradescantia за своята устойчивост към болести. Но незначителната вреда на храстите се дължи на нематоди и охлюви, а в горещите летни пъпки се консумират от бръмбари - бронзови.

Когато поникването на Tradescantium нематоди трябва да отреже всички листа и да ги изгори. Като превантивна мярка растенията се засаждат в близост до храстите, които очистват почвата на вредителите. Като "съседи" използвайте горчица, крем, невен.

Как да използвате Tradescantia в ландшафтния дизайн

Поради разнообразието на видовете и сортовете, Tradescantia може да се използва широко при засаждането на парцел. С помощта на храсти е възможно да се създадат естествени гъсталаци на място.

Tradescantia може да се отглежда в композиции с ириси, папрати, дневни лилии. Високите сортове растения се комбинират добре с жилани, които се засаждат на преден план.

С помощта на Tradescantia можете да съживите резервоарите. Изглежда добро засаждане на едно растение сред моравата.

Отглеждане на Tradescantia: полезни свойства на растението

В допълнение към декоративните качества Tradescantia често се използва в народната медицина. Растенията почистват въздуха добре, лекува рани и разфасовки, хрема.

За обработката на разфасовки се използват пресни листа от Tradescantia, които се смилат до появата на сок и се нанасят върху увреденото място. Tradescantia спира да кърви.

Share:
Comments