Сайънс у дома (снимка) - важни точки и нюанси на грижите за

Hyacinth - божествено и светло цвете на Средиземно море, се превърна в любима и истинска гордост на много цветари, а просто на хората - ценителите на красотата и всичко красиво.

Зюмбюл, израстващ от дългосрочно цветно градинско цвете, има огромно разнообразие от сортове, се различава от много от близките си в разнообразни цветове и с лекота, благодарение на непретенциозната си грижа, се отглежда върху первазите на жилищни сгради и апартаменти.

Хиацинт, има вид "капачка", под формата на близки монтажни малки цветя, които се разпадат за един месец и донасят радост на своето домакинство, дори през зимата.

За да може това цвете да узрее и да цъфти у дома, трябва да положите малко усилие, търпение и да научите някои от характеристиките на неговото култивиране.

Hyacinth - характеристики на отглеждането у дома

• Необходимо е да се изберат луковиците на растението - здрави без недостатъци и здрави, с диаметър не по-малък от 5 см. От такъв материал за семената ще се получи смисълът и растението ще расте силно с добър крачол.

• Преди засаждането на крушката в земята се препоръчва да я третирате със специален разтвор за дезинфекция.

• След това трябва да изберете правилната отвара за засаждане на крушката, която не трябва да бъде много дълбока, но широка. В самата саксия или по-скоро, на дъното й трябва да има дренажни отвори.

• Основната характеристика в процеса на отглеждане на зюмбюл е подготовката на необходимата почва за растежа и успешното цъфтене на растението. Освен това почвата може да бъде закупена както в специализирани магазини, така и подготвена самостоятелно.

• За да подготвите почвата със собствените си ръце, е необходимо - да смесите торфът, хумусът на компост, листната маса с малко пясък и торф в равни пропорции.

• Също така, за да се подобрят условията за растеж на растението, специални торфени саксии могат да бъдат закупени в магазините.

• В дома си хиацинт може да се отглежда не един по един в саксия, но веднага с 2-3 растения. Защо крушките трябва да бъдат засадени в саксия един от друг на разстояние от 2-3 сантиметра.

Сахин: у дома - възпроизвеждане

Възпроизвеждане на зюмбюли става лук и семена.

Метод на семена.

През есенния период семената се засаждат в специално приготвени за разсад кутии, които са пълни с листни почви, хумус и пясък в пропорции 1/2/1. За първи път семената се отглеждат в горещи лехи без нагряване, а след това на открито. Млади зюмбюли започват да цъфтят в продължение на 5-6 години.

Бурния начин.

Най-популярен сред цветарите е методът на възпроизвеждане на хиацинт - това е луковичен. Единственият недостатък на този процес е, че възпроизводството, или по-скоро, образуването на деца е много дълго и бавно. Една възрастна крушка за една година образува бебе средно от 1 до 9 парчета. Ако новопоявилите се деца от майчината крушка се отделят с лекота, те растат отделно от екземпляра за възрастни. И условията, които създават за грижата за младите растения, не се различават от тези, които се предоставят за възрастни издънки.

Ако децата са зле отделени от майчината крушка, те остават и се отглеждат заедно с възрастен екземпляр.

Декоративното възпроизвеждане позволява за кратко време да получите прилично количество посадъчен материал. Лампата трябва да бъде 100 грама, здрава и здрава.

Има два начина на разпространение по декоративен начин:

• Метод надрезания донца.

• Метод на рязане на дъното.

И двата метода травматизират крушката до точката, в която тя умира с течение на времето. За да се разпространява чрез такива методи, цветарите продължават в края на периода на почивка. Избраните крушки трябва да бъдат дезинфекцирани с 1% разтвор на манган. След това се изсушава в продължение на два дни, при температура от 20-25 градуса.

Когато разкъсаш Дон, той е напълно отстранен, а останалата част от крушката остава недокоснат. За да не нараните ядрото на крушката, е необходимо да използвате специално устройство за рязане на дъното, като например лъжица, която трябва да има необходимия диаметър, остри ръбове или нож, но с много внимание.

След отстраняване на поничката, лукът трябва да се третира с фунгицид, за да се предотврати евентуално разпространение на болести. След третирането крушката се навива нагоре, поставя се върху палет с пясък и се съхранява в тази форма при температура от 20 градуса.

След период от няколко месеца на лука се появяват малки крушки до 40 парчета на едно растение.

След това, възрастен лук с деца в същата форма се засажда в саксия, поръсена с почва, така че младите луковици да са само леко покрити с пръст. След това луковиците се закаляват и се почистват в студена оранжерия.

След пристигането на пролетта, първите издънки се появяват от децата - лук, а майката крушка постепенно умира.

След вегетационния период луковиците се отстраняват от почвата и продължават да растат, но поотделно.

Оценяване на Дон, не толкова времеемкият процес, какъвто е описаният по-горе метод, но и по-малкото количество на децата. Но качеството - крушките са по-големи и започват да оцветяват за няколко години.

Донецът се нарязва с остър нож на дълбочина до 0,5 см. На големи образци, две вдлъбнатини трябва да се правят под прав ъгъл една спрямо друга и чифт наклон. На малки крушки можете да бъдете доволни от две разфасовки. След това крушките трябва да се почистват на топло и сухо място в продължение на 24 часа, за да се отварят по-добре разрезът.

След отваряне разрезът трябва да бъде дезинфекциран, след това засаден и повдигнат, както е описано по-горе.

Hyacinth: у дома - почва, осветление и създаване на условия за цъфтеж

Почви и осветление, необходими за правилното отглеждане на хиацинт

В дома си хиацинт трябва да създаде такива условия, които да му напомнят за естественото му местообитание. По-специално, това се отнася до почвата, в която това великолепно цвете ще расте и ще цъфти.

Дъното на съда трябва да бъде поставено с дренажен слой, състоящ се например от експандирана глина. На върха на дренаж лежи малък слой почва, и вече е покрит с тънък слой пясък.

След това директно върху пясъка трябва да поставите 1 лук или дори 2-3, най-важното е, че те не влизат в контакт със стените на саксията и са разположени на известно разстояние един от друг.

Тогава крушките трябва да бъдат притиснати в почвата и поръсени с останалата земя. И за да се гарантира, че луковиците не са изгнили отгоре, препоръчва се да бъдат леко поръсени с пясък.

Важно! Луковиците трябва да изплуват малко от земята и така да останат във въздуха. Почвата е необходима колкото е възможно по-често, за да се разхлаби, но много внимателно, за да се избегне повреда на крушките.

Хиацинт е светлолюбив цвят, затова се нуждае от дневна светлина, която е достатъчна през пролетта и лятото. Но през зимата и вечерта това цвете трябва да създава допълнително осветление с изкуствени лампи.

Хиацинт през деня трябва да се обърне към слънцето от различни страни за равномерното му развитие и нормално развитие.

Ако растението не достигне достатъчно светлина, може да избледнее, отхвърлете листовете и пъпките.

Създаване на необходимите условия за разцвет на зюмбюл

Времето на цъфтежа на зюмбюлите зависи от един или друг вид растение. Ето защо, ако знаете времето на цъфтежа на всеки вид, можете да получите ярък килим от цветя за цялата година. Но най-вече месеците на цъфтеж на това цвете се променят от януари до края на май.

Хиацинт не толерира течения, ниски температури или прекомерна топлина, затова трябва да бъде защитен от такива проблеми.

За да цъфтят зюмбюн и красиво цъфтят, трябва редовно да се напояват и да не позволяват изсушаването на земята в саксията.

Също така за по-добро цъфтеж на хиацинт е необходимо да се осигури торене и напояване с определени формулировки на торове.

Хиацинт: Вкъщи - горната превръзка и поливането

поливане

Важна част от грижата за зюмбюл у дома е правилното поливане с познание. Заводът е важно за водата често и изобилно, особено по време на цъфтежа. Но също така е необходимо да се гарантира, че водата не се натрупва и застарява в саксии с цветя, тъй като това може да доведе до появата на гъбични заболявания. Ето защо излишната вода, която се образува в палетите, трябва да бъде източена във времето, което показва загриженост за вашия домашен любимец.

поливанеать цветок нужно так, чтобы вода не попала на бутончики, луковицу и внутрь листочков. В связи, с чем воду целесообразнее наливать в поддоны или в краешек горшка.

Допълнително торене

Захранвайте зюмбюлите най-малко 2-3 пъти месечно. За по-добро стимулиране на дръжките, се препоръчват азотни, фосфорни торове.

След всяко хранене цветът трябва да бъде напоен, за да може торът да премине през всички слоеве на почвата.

След горната превръзка и поливането е важно да не се забравя за разхлабването на почвата, трябва да се направи внимателно, за да се избегне увреждането на уязвимите и крехки растения.

Хиацинт: у дома - защо той умре

Хиацинт може да умре от различни причини - болести, различни вредители, това е типично за много растения, но често основната причина за неговата смърт е неправилна и небрежна грижа, създадена у дома.

Какви фактори и причини може да убие зюмбюл:

• Поради прекомерното навлажняване на почвата, хиацинт може да започне да гние, както цветя, така и крушки.

• Хиацинт може да засегне такова неприятно заболяване като жълто бактериално разпадане. Това заболяване се проявява под формата на черни петна, засягащи листата на цветята, както и гъста слуз, която заразява луковиците на растението. Всички части на болното растение, а вероятно и цялото цвете, са унищожени. Пота се дезинфекцира и замърсената земя се изхвърля.

• Hyacinth може също да зарази вредители като листни въшки, корен на кърлежи, нематод стволови. В борбата срещу тези опасни вредители се използват различни химикали с насочено действие. Но за използване на тези ефективни съединения се препоръчва преди цъфтежа, за да се избегне нарушаване на естетическата красота на цветето.

• Неподходящото поливане или лошото осветление често води до пожълтяване на листата, както и до изсъхване на самото растение.

• За да не възникнат никакви заболявания на зърната от зюмбюл, те трябва да се държат най-добре в чанти от хартия и да се поддържа необходимата влажност върху покрива с влажна кърпа.

• Изкопаването на крушки е от голяма полза за растението, тъй като това действие позволява да се инспектират съществуващите екземпляри и да се обработват с тях, за да се избегнат проявите на възможни заболявания в зюмбюла.

Share:
Comments