Какви ваксинации трябва да се дават на децата - пълен график

Всеки ден милиони майки от различни държави и континенти спорят с лекарите за възможността за ваксинация при деца.

Тази тема е толкова жизненоважна, че само мързелива майка няма да я обсъди. По принцип по-голямата част от родителите са разделени на два класически лагера: хора, които категорично се противопоставят на ваксинацията и тези, които са поддръжници на този метод.

Лекарите на свой ред обединяват едно просто и разбираемо мнение: ваксинацията е! Защитата на малък човек от много ужасни инфекциозни болести започва точно с превенцията на ваксините и пренебрегва факта, че много бебета са ваксинирани с животоспасяващи, просто невъзможни. За сигурни пламенни противници на ваксинациите, прочитайки тези редове, ще се усмихнат. Няма да спорим. Днес няма да говорим дали да ваксинираме дете или не. Тази статия е предназначена за разумни родители, които са решили да дадат своя превенция на ваксината срещу деца. Представяме Ви стандартна схема за ваксинации и обсъждаме индикациите за медицински пилот срещу ваксинацията и вероятните реакции на ваксинация.

Защо е необходимо ваксинирането на деца

Така че, вие се готвите да станете родители. Разбира се, вече е подготвен "тревожен куфар" за родилното отделение, са проучени нещата за новороденото бебе и огромен брой книги и статии за това как да се лекува детето. Вероятно сте се сблъскали с статии относно факта, че бебето вече през първите 24 часа от живота си е длъжно да направи стандартно инокулиране. Това е ваксина срещу вирусен хепатит В.

Защо е необходимо? Изключително да се предотврати развитието на болестта, както и всички други ваксини в света. Значението на фразата "превантивна ваксинация" е да се защити имунитета на детето от най-опасните заболявания, които често оставят зад себе си огромен брой последствия, които застрашават живота и здравето на децата и понякога дори водят до смърт.

Например, хепатит В може да бъде предаван на бебето дори по време на раждане, ако майката е носител на този вирус. И от първите минути от живота си бебето може да бъде заразено. Последиците от хепатит В са плачевни: поне това е хронична форма на болестта, както и цироза или рак на черния дроб. Но по време на въвеждането на ваксината, хепатит В вече няма да представлява заплаха за живота на малък пациент.

Обикновено ваксината се провежда в отделението за новородени с ваксини, наречени Infanriks Hex, Regevak B или Angery V. Инжектирането се поставя в страничната част на бедрото. Максималните странични ефекти след имунопрофилактика са зачервяване или малко запечатване на мястото на инжектиране, което изчезва напълно след кратко време.

За да оцените всички плюсове и минуси на ваксината, трябва да осъзнаете, че броят на предразсъдъците и мненията по този понякога попада в мащаб. Отвсякъде можете да чуете изявления, че децата са придобили нелечими болести, патологични състояния и необратими усложнения след ваксинации. Въпреки това лекарите по целия свят вярват, че е по-лесно да се предотврати заболяването с ваксина, отколкото да се лекува по-късно, особено при децата от първата година от живота.

Появата на магарешка кашлица, рубеола, морбили, коклюш, дифтерия, туберкулоза и други заболявания сред неваксинирани деца е изключително опасно, тъй като те са в състояние да тече в сложни форми на менингит, пневмония и други заболявания, които застрашават живота и провокира хората с увреждания в ранна детска възраст , Помислете колко последици под формата на повишена температура, или местна алергична реакция и са съизмерими тежки заболявания, които понякога могат да се окажат фатални. Това ще ви помогне да решите: да ваксинирате или да не ваксинирате детето си.

Програмата за ваксинация за деца под една година

Както вече разбрахте, една от първите ваксини за бебе е ваксинация срещу хепатит В. Тя се извършва на първия ден след раждането. Следната имунопрофилактика настъпва на възраст от 1 месец, а третата - на 6 месеца. В редки случаи, ако има противопоказания, ваксинацията срещу хепатит В се извършва на 3-месечна и 6-месечна възраст или съгласно схемата: 1 ден от живота - 1 месец - 2 месеца - 1 година. Тази схема е подходяща само ако майката е носител на вируса и този носител е открит по време на бременност.

Създаването на изкуствен имунитет към дете от заболяване като туберкулоза обикновено се случва не по-рано от 4 дни след раждането, но със сигурност през първата седмица от живота. При BCG ваксината рискът от инфекция с туберкулоза е сведен до минимум. Обикновено реакцията след ваксинацията е стандартна: лекарството се прилага в горната част на лявата ръка, по-близо до рамото, в този момент се образува папула, която лекува около 2-3 месеца. След изцеление на предмишницата има белег.

Представени са противопоказания за ваксинална профилактика на BCG:

• Лезии на централната нервна система с тежки неврологични симптоми,

• Тегло при раждане по-малко от 2 кг,

• ХИВ инфекция,

• злокачествени тумори,

• Тежка вътрематочна инфекция,

• Имунодефицитност на детето,

• Хемолитична болест.

В повечето случаи няма значително влошаване след прилагане на лекарството, само от време на време има реакции под формата на силно увеличение на папулата с преминаване на течност или гной, както и на груби келоидни белези. За всички усложнения майките трябва да покажат детето на лекаря.

На 3-годишна възраст детето получава за първи път комбинирана ваксина срещу магарешка кашлица, дифтерия и тетанус, т.нар. DTP. В допълнение се извършва имунопрофилактика на хемофилна инфекция и полиомиелит. Обикновено ваксините се ваксинират:

• Infarrix,

• DTP,

• Пентаксим

• Тетрахим,

• Infanrix Hexa.

Всички заболявания, срещу които се показва ваксината, се считат за изключително опасни за здравето на кърмачета и деца от първата година от живота. Например, магарешка кашлица може да причини тежки пристъпи на кашлица, апнея, т.е. спиране на дишането, задушаване, конвулсивен синдром и свързване на неврологични симптоми. По време на пристъпите бебето просто не може да диша, така че често се нуждае от помощта на екип за интензивно лечение и връзка с вентилатора. Дифтерията често засяга сърдечния мускул, бъбреците, черния дроб и други органи, предизвиква блокиране на дихателните пътища.

Ваксинирането от полиомиелит се провежда перорално под формата на капчици, наречено OPV (ваксина за перорална полиомиелит), и ваксинация срещу хемофилна инфекция може да се извърши с Act-Hib или Hibericks заедно с ваксинации срещу хепатит В и DTP. Тази инфекция се смята за една от най-страшните, тъй като причинява парализа на крайниците, а рехабилитацията след заболяването може да отнеме години.

Обикновено реакцията след ваксиниране показва зачервяване и зачервяване на мястото на инжектиране, повишена телесна температура или обриви. При деца, които са алергични и са склонни към усложнения, се препоръчва да дадат антихистамини и антипиретици. Окръжният педиатър ще Ви предпише необходимите медикаменти, ако са необходими.

Втората ваксина срещу DTP, хемофилия и полиомиелит трябва да се проведе на възраст 4-4.5 месеца. Понякога, според свидетелството на лекаря, вторият етап се отлага до шест месечна възраст. Третият етап от имунизацията с тези ваксини възниква, като правило, на 6-месечна възраст.

И само на едногодишна възраст бебето получава превантивна ваксина срещу морбили, рубеола и заушка (заушка). Всички тези заболявания са придружени от тежък ход: треска, вероятни фебрилни конвулсии, лезии на лимфната и нервната система. Ваксинирането на CPC се извършва с лекарство, наречено Priori, след което се наблюдават малки обриви между 4 и 15 дни след ваксинацията, както и повишаване на телесната температура и лек дискомфорт.

Ваксинации за деца 1, 2, 3 години

В по-напреднала възраст детето става по-силно както обикновено, придобива постоянен имунитет към определени заболявания, тялото му успешно се бори и завладява много заболявания.

След година и половина детето трябва да получи няколко инокулации: срещу DTP, полиомиелит и хемофилия. Това се прави с цел продължаване и натрупване на трайни имунитет срещу тежки инфекциозни заболявания. В същото време реваксинацията срещу полиомиелит е важна и на два етапа, като втората от тях ще отнеме около 2 години. И едва след като детето навърши шестгодишна възраст, отново се извършва реваксинация срещу рубеола, морбили и паротит.

Ако детето посещава предучилищна група, ще бъдете помолени да направите годишна ваксинация, наречена Mantoux. Всъщност това не е наистина ваксинирано. Тя се изисква единствено за целите на ранното откриване на болестта, но не и за нейното предотвратяване. Обикновено се прилага подкожно, последвано от реакция в продължение на няколко дни. Ако пробата Mantoux значително надвишава нормите за размера, това се счита за индикация за посещение на фтизиатрик.

В зависимост от мястото на пребиваване на детето е възможно да получите оферта от местни лекари с молба за ваксиниране на бебето срещу посочените по-долу болести:

• Вирусен хепатит А,

• Менингококковой инфекции,

• Холера,

• Тормонална треска,

• Бяс,

• Енцефалит,

• Shigelles (стоматология),

• Грип.

Ако се случи, че дадено лице е изложено на риск, живеейки в ендемични региони с чести избухвания на такива заболявания, тогава искането за такава ваксинация е абсолютно подходящо и дори жизненоважно.

Какво трябва да направя, ако детето ми покаже усложнения след ваксинацията?

Много често родителите задават този въпрос, когато едно бебе изведнъж има треска, обрив, подуване и други проблеми на първия или втория ден след прилагането на лекарства. Разбира се, когато ваксинацията беше направена за първи път, би било абсолютно излишно да се показва бебето на педиатър. Повечето лекари обаче преглеждат децата преди ваксинацията и задължително предупреждават родителите за възможни пост-цикални отговори на тялото.

Появата на най-често срещаната реакция към присаждането - топлина - казва, че организмът на бебето е прехвърлил "мини версия" на определена болест, след което ще има отличен имунитет и майката вече няма да се тревожи за това, че детето й ще се зарази с тази конкретна инфекция. Не е необходимо да се борите с треска, ако стойностите на термометъра не се покачват над 38 градуса. В противен случай е разрешено да даде на бебето антипиретично лекарство в зависимост от възрастта.

Точно ситуацията е също така и с оток, сърбеж и зачервяване на мястото на приложение на ваксината. Консултирайте се с вашия педиатър, може би той ще предпише специални мехлеми и антиалергични лекарства, които ще изгладят реакцията на свръхчувствителност.

Когато инокулацията на дете не работи (това е нежелателно)

Има редица противопоказания и реакции, след което бебето не може при никакви обстоятелства да извършва допълнителни ваксинации. Така че медицинското оттегляне от ваксинации се дава на деца със следните симптоми:

1. Ако е имало необичайна или прекалено силна реакция след стандартна ваксинация с определена ваксина, която води до тежки усложнения (анафилактичен шок, енцефалит, хронични форми на артрит, оток на Quincke и други)

2. Ако бебето е с диагноза конвулсивен синдром и бързо развиващи се неврологични състояния,

3. Ако детето е родено със симптоми на първичен имунен дефицит,

4. Ако има най-силна алергична реакция към пилешки протеин или хлебарска мая,

5. Ако детето е болно с вирусна инфекция или е болно наскоро.

В някои случаи имунопрофилактиката просто се отлага за по-късна дата. Въпреки това, графикът на ваксинациите трябва да се спазва стриктно, тъй като колкото по-рано бебето ще бъде ваксинирано, толкова по-малко шанс той ще получи от опасна инфекция. Помнете една важна точка: според стандарта имунизацията на дадена ваксина трябва да се извърши на три етапа, като интервалът между тях е от 30 до 45 дни и реваксинацията трябва да се извърши една година след последното приложение на лекарството.

Слушайте опитни лекари, консултирайте се с педиатър и разумно се насочете към проблема с имунологичната профилактика на детето. Само по този начин можете да го предпазите от сериозни и много сериозни заболявания, защото никой няма да го направи, освен вас.

Share:
Comments