27 ноември: какви са днешните празници, събития, рождени

Празници на 27 ноември

Ден на морския корпус в Русия

Създаването на флота доведе до създаването на първия полк от военноморски войници. Първите единици на морската пехота са образувани на кораба "Орел". През 1705 г. Петър 1 издава постановление по този въпрос. Почти веднага го е създал цял полк, който трябваше да вземе първия изпит в конфронтация с шведите. Морски пехотинци с морски единици се бори самостоятелно или в екип с други войници, които защитават брега или военноморските бази. Днешните морски пехотинци имат сериозни оръжия. Това са противовъздушни инсталации, артилерия, танкове, малки оръжия.

Ден на оценителя в Русия

Тази напълно нова позиция е въведена в регистъра на професиите едва през 1996 г. Експерти по оценка на собствеността се появиха в началото на приватизацията. В продължение на 10 години броят на оценителите в Русия е достигнал 20 хиляди души. Основната дейност на оценителите е анализът на активите, т.е. обектите на собственост върху рентабилната собственост на инвеститора или общата собственост на предприемачеството. Оценителите определят стойността на обектите в момента и прогнозират промените за бъдещето.

Също в този ден

Мемориален ден за студенти от Хавана, заснети по заповед на правителството през 1871 г.

Медицинските студенти изпаднаха в неблагоприятно положение от правителството, че оскверниха гроба на високопоставен служител. Обвинението е било погрешно, но доказателства за това са получени само 10 години след екзекуцията. Всеки жител на острова на свободата си спомня сърдечно имената на учениците, те са почитани като национални бойци за идеалите на революцията.

Паметта на Свети Григорий Палама, архиепископ на Солун

Григорий е живял в Мала Азия през 13 век, рано осирован и отгледан от владетеля Андроник II Палеолог. Григорий обаче реши да стане монах и да постигне високо духовно съвършенство. Той прекарва 8 години в молитва, след което се занимава с духовна концентрация в манастира на отшелниците. Исихазмът (мир, мълчание) или с други думи, интелигентно правене, беше научен по онова време от много монаси-пастири. Григорий е бил ръкоположен като свещеник, изпълнил задълженията си и в свободното си време от проповядването си водил херметичен живот.

Национален календар 27 ноември

(14 ноября по старому стилю) - Филипповка, Заговенье

В памет на св. Филип, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, се празнува празника на Филиповска. След този ден ще започне строг коледен пост, който също се нарича Филиповски. Проповедникът на Евангелието Филип е в състояние да извърши чудеса, той е приписван на възкресението на бебе в ръцете на една неутешима майка, той върна живота на човека, който трябваше да бъде погребан. Той завърши живота си със светец на кръста - той беше екзекутиран от невярващите.

Постът на Филип е посветен на работа. Но вечерта момичетата могат да отгатнат на Филиповска, опитвайки се да се обадят и да гадаят сгодените. За да направи това, парче месо беше поставено под възглавницата и призова младите хора да "светнат". Основната дейност по време на пост беше окупацията с бродерия: "Sokha храни, дрехи от шпиндел". Филип се извежда в двора за храна, за да нахрани духовете. Признаци на този ден: дъжд-прохлада предвижда реколта от овес, ако вали, може да се очаква реколта от пшеница. Вятърът на каузата може да предвиди размразяване и сняг - може да има студ.

Забележителни исторически събития на 27 ноември

27 ноември 1730 г. -началото на уличното осветление в Москва с постановление на Сената

Появата на Москва се променя значително през 1730 г. Факт е, че в районите на Кремъл, Китай-град, Бяла Земя и в германското селище бяха инсталирани първите светлини. Поддържайте светлините в добро състояние и ежедневно ги освещавайте на самите жители. Където те все още не са били инсталирани, жителите трябвало да показват 2 или 4 запалени свещи. Отне им две години, за да подготвят напълно уличните лампи с тези улици. По това време в страната имаше 600 ежедневно осветени фенери, почти 10 пъти повече от броя им се увеличиха до края на века. В деня на коронацията на Александър 3 около Катедралата Христос Спасителят през 1880 г. вече е изгоряла електрическото осветление. След 30 години стартира първата електроцентрала в Москва на брега Raushskaya.

27 ноември 1895 г. - Алфред Нобел подписа последната си воля

Изобретателят на взривните вещества Алфред Нобел реши да учреди годишни награди за изобретатели. За това, той остави голяма част от богатството си с организацията на специален фонд на Алфред Нобел. Най-забележителните открития в полза на мира в областта на физиологията, физика, химия, медицина и литература награди бяха отбелязани от този фонд. Швеция и Норвегия бяха избрани за церемонията по награждаването. Наградите започнаха след отказа на роднините на Нобелова да отправят искания. Кралският крал подписва основните разпоредби за присъждане на наградата, разработени от правителството на Швеция. Това е най-престижната награда за мир, която за пръв път е присъдена през 1901 година. През 200-и век тя е била дадена на 600 души.

27 ноември 1922 г. - получаване на руски кервонети в обращение

Укрепването на валутата на Русия започна през 1922-24. Банковата карта бе подкрепена със златен фонд и активи на Държавната банка на Русия. След две деноминации, кервонца влиза в кръвообращението, на което се записва съдържанието: 1 плъзгащ клапан 78.24 акции (8.6 грама) злато. Монети - златни кервонти са произведени с 900 разбивки, те са били използвани предимно за външнотърговски операции. Метални кервонтици с герба на СССР не издържаха дълго - след укрепването на валутата на световния пазар, нуждата от метални пари изчезна.

27 ноември са родени

Андерс Целзий (1701 - 1744) - велик учен, физик, изследовател, астроном

За свою непродолжительную жизнь Андерс Целзий сделал множество открытий в изучении северного сияния, колебаний магнитного поля. Он доказал эллипсоидную форму Земли, измерял меридиан в Лапландии. Организовав в своем институте обсерваторию, он измеряет яркость звезд. Наиболее известное его достижение — температурная 100-градусная шкала Цельсия. Его именем назван также минерал «цельзиан».

Борис Гребеншичков (1953 г.), певец, текстописец, ръководител на аквариумната група

Албумът "Аквариум" донесе първата слава на младия Гребеншиков: "Всички братя са сестри". След скандално участие в рок фестивала в Тбилиси той беше експулсиран от Комсомола и "Аквариумът" беше забранен. Преди перестройката групата работи в тайна. Гребеншиков написва музика на няколко филма, издава няколко самостоятелни компактдиска и получава няколко награди: FUZZ, PoboRoll, Triumph и др.

Александър Егорович Варламов (1801-1848), руски камерен певец

Руски домашен романс, изпълняван от Александър Варламов, се изкачи до върха. Неговото изкуство е повлияно от фолклорни източници и градска песенна култура. Широката гама от образи в романите на Варламов не оставя безразлична публиката в много градове. Той основава вокално училище и музикално списание, разработи техника за преподаване на песни и написа над 200 песни. Не всеки знае, че Александър Варламов е автор на народната песен "По улицата летят снежна буря". Благодарение на своите романи, се появи нова посока в изкуството - lubok, илюстриращи народни песни.

Владимир Машков (1963 г.), руски актьор и режисьор

След като завършва студиото на Московското театрално изкуство от Олег Табаков, Машков работи в "Табакерка". Първите роли в киното му носят зашеметяващ успех и няколко награди - "Ника", "Киносхок". Тя се нарича руски секс символ. По-късно той изстрелва няколко филма като режисьор, който не остава невидим за обществеността. Той се връща в Америка и е застрелян в няколко филма. Блестяща работа: "Идиот", "Американска рапсодия", "Зад вражеските линии" и др.

Коносуке Мацусита (1894 - 1989), основател на японските корпорации Panasonic, Phillips

Основателят на Matsushita Electric Industrial, на базата на който са създадени Panasonic и Philips, е култова фигура на световния бизнес. Той използва собствените си развития в развитието на бизнеса в своите компании. От малка компания компанията му се превърна в световна марка с 50 клона по света, произвеждащи всички видове потребителска електроника.

Хаим Ацриэл Вейцман (1874-1952), президент на Световната ционистка организация, първи президент на Израел

Хайм Уизман е известен израелски политик, който е допринесъл много за формирането на границите на еврейската държава с разделянето й на арабски и еврейски части. Той заемаше няколко важни правителствени длъжности и след разделянето на страната на две части, за което се бори от 10 години, стана първият президент на Израел. Институтът, където е работил, е преименуван в Института Weizmann, той е погребан според завещанието в градината на къщата в института.

Галина Полша (1939 г.), руска и съветска актриса

Любимая народная актриса в своем дебюте в фильме «Дикая собака Динго», будучи еще подростком, привлекла внимание многих режиссеров. Фильм был отмечен на Венецианском фестивале, там же ее игру высоко оценил знаменитый Феллини. Галина Полша работала во многих жанрах, наиболее заметные роли: «Журналист», «Жили-были старик со старухой», «Тени исчезают в полдень», «Верность», «По семейным обстоятельствам» и многие другие. Роли в театре она стала играть гораздо позже. Сегодня она — народная артистка России, Кавалер ордена «За заслуги перед Отечеством»

Брюс Ли (1940 - 1973), майстор на бойните изкуства, актьор

Брус Лий (Li Zhenfan) се интересува от бойните изкуства още в зряла възраст. Един способен ученик научи основните движения само за три дни, а не след няколко седмици. Той разработил свой собствен стил на кунг-фу: Jeet Kung-Do, който също се нарича водещ юмрук. В телевизионния сериал той демонстрира бойни изкуства и откри собственото си спортно училище. Първият филм "Големия шеф" беше огромен успех. Следва многобройни филми, филмография има над 30 картини. Брус Лий умира да работи по филма. Съвсем случайно хапче от главоболие предизвика церебрален оток. Погребението събра огромно количество почитатели на своя талант и се превърна в национален и пан-азиатски траур. За живота и работата на великия актьор бяха заснети няколко филма.

Име на деня 27 ноември

На този ден празнувайте имената на собствениците на такива имена: Александър, Алексей, Анна, Аристокар, Григорий, Сергей, Филип, Василий, Габриел, Дмитрий, Константин, Майкъл, Николай, Петър, Федор.

Share:
Comments