18 ноември: какви са днешните празници, събития, рожден ден,

Празници 18 ноември:

Рожден ден на отец Фрост

Дата на раждане на Мороз е изобретен много преди нас, но кога точно се е случило - никой не знае. По-рано се смяташе, че 18 ноември е преходен ден между есента и зимата. Учудващо е, че Велики Устюг е официално признат за отечество на Отец Фрост, затова се подготвят за настъплението на "зимния магьосник" особено внимателно. На този ден се отваря специална пощенска кутия, където всеки може да постави рожден ден или писмо с поздравления и най-добри пожелания.

Ден на независимостта (Латвия)

Денят на независимостта на Латвия е традиционен годишен празник, създаден в чест на подписването на акта за независимост на държавата. Дългоочакваното събитие настъпи на 18 ноември 1918 г. Съветският съюз беше един от първите, който подкрепи инициативата на Латвия, но скоро страната загуби суверенния си статут, повлияна от СССР, но през 1991 г. отново го върна. Символът на независимостта на държавата е Паметникът на свободата, издигнат в столицата на доброволни дарения на хора.

Мемориален ден за събитията във Вуковар

Vukovar е малък град в Хърватия. Всяка година на този ден страната припомня събитията, които се състояха във Вуковар през 1991 г. Когато Хърватия се обяви за независима държава (1991 г.), югославската армия, състояща се предимно от сърби, започна обсадата на града. Хърватите останаха около три месеца, но Вуковар беше обречен. 18 ноември 1991 г. градът, напълно унищожен, пада, след като е загубил хиляди жители. Седем години сърбите държат Вуковар под контрол, но след мирни преговори градът се завръща в Хърватия. Реставрацията във Вуковар продължава и до днес.

Ден на града на 18 ноември:

Miass

Город Miass расположен в сотне километров к юго-западу от Челябинска, на восточном Южно-Уральском склоне. Город был основан в 1773 году благодаря построенному в 1750-х годах в этих местах медеплавильному заводу. Однако официально Miass именовался только в начале 20 века. С тех пор небольшой уральский населенный пункт ежегодно отмечает день города, который сопровождается выступлением местных властей, концертами, молодежными развлекательными мероприятиями и вечерним фейерверком.

18 ноември, според народния календар:

Ден на Йона

На този ден църквата почита паметта на св. Йона, който носи ранг арховски архиепископ Псков и Новогород егумен. Йона загубил родителите си много рано и бил възпитан от една жена на име Наталия. Жената приведе момчето в строгост, в съответствие с Божиите закони, и след като узря, младежът започнал да помага на сираците, като организирал убежища за тях. Освен това Йона стана известен със своите чудеса. Като даде, може да спре цяла епидемия, която убила половин милион души с молитви.

В деня на Йона младите хора се молеха на Бога да им изпратят добър съпруг. Неомъжените момичета проведоха специална церемония, която според тях спомогна за привличането на младоженци и успешно да се ожени. Вечер те правеха разнообразни нотки, а в зората ги разпръснаха по къщата, като по този начин привлечеха ранен брак. Алтернатива на малките неща бяха монетите. Смятало се, че до деня на Йона, последната култура трябва да бъде събрана, ден преди да съберат репички. Традиционно ястие, използвано в този ден, е кисело зеле с черна ряпа.

Значими исторически събития на 18 ноември:

18 ноември 1775 г. - разделяне на руската империя в 50 провинции

Гуверния е единица административно-териториално разделение в държавата. Първите провинции (на първо място имаше осем) бяха създадени според постановлението на Петър I, по-късно се появиха още няколко териториални единици. През 1775 г. Катрин II издаде указ, според който Империята е разделена на 50 провинции. Начело на всеки постави генерал-губернатора. До такова важно решение Катрин дойде, разчитайки на някои от трудностите, които възникват с властите - просто не можеха да се справят с управлението на огромни територии.

18 ноември 1868 г. - Менделеев основа руското физико-химическо дружество

RFHO е научна организация, която съществува до средата на 20-ти век. Многобройни химико-физически кръгове, обединяващи малки групи учени, подтикват създаването на организацията на учения. Менделеев помисли защо не би могло да се обединят всички учени, специализирани в областта на физиката и химията. По този начин според него науката ще започне да се развива по-интензивно, защото всеки учен е връзка в една единствена верига и е просто неприемливо да го разкъсаме.

18 ноември 1917 г. - избирането на митрополит Тихон като патриарх на Москва и на цялата Русия

Патриарх Тихон (Базил Белавин в света) е роден в църква в семейството на наследствен жрец. Базил загуби родителите си рано, а тримата му братя не останаха стари. Богословската академия завършва през 1888 г. и веднага се идентифицира като учител по теология в теологичната семинария. Три години по-късно Василий взе тон с името Тихон и получи ранг на Йеромона. През 1898 г. е назначен за епископ, а след февруарската революция - на поста патриарх на Москва и на цялата Русия.

18 ноември 1870 г. - пощенска поща, свързана с Турс и Париж

Гълъбите имат уникална способност да пътуват на дълги разстояния, да се движат в космоса и да се приберат вкъщи дори след много години. Хората отдавна са забелязали тези способности и са започнали да ги използват за собствените си цели. Първите хора, които започнаха да предават писма чрез гълъби, били гърците, египтяните и римляните. Скоро полезни птици започнаха да преподават целия свят. За първи път Европа официално пое портокал през 1870 г. по време на обсадата на Париж от германците. Пощата се подготвяше в Турс. Парижката администрация отвори пощенска поща на гълъби, където дешифрира получените съобщения.

Други събития 18 ноември:

18 ноември 1477 г. - публикуването в Англия на първата печатна книга, която има дата.

18 ноември 1812 г. - битката с Червената руска войска победи френската армия на маршал Ней.

18 ноември 1905 г. - подписването на японско-корейския договор, според който Корея загуби правото да провежда собствена външна политика.

18 ноември 1961 г. - стартирането на американската станция "Ranger-2", за да се тества нов апарат в близка орбита.

18 ноември 1965 г. - Америка пусна изкуствен спътник на Земята за проучване на слънчевата активност и радиацията.

Роден на 18 ноември:

Карл Мария фон Вебер (1786-1826) - основател на романтичната опера, композитор. Вебер е роден в семейство музиканти. Родителите от детството внесоха в него любов към музиката, той учи с най-добрите специалисти. Като тийнейджър, Карл пише около двадесет пиано парчета и песни, както и няколко пирамида. Скоро получава поста на диригент в операта.

Елдар Рязанов (Роден през 1927 г.) е съветски сценарист и режисьор. Елдар завършва с отличие от VGIK през 1950 г. Около пет години участва в документални филми, а след това се установява в "Mosfilm", където се показва добре в комедийния жанр.

Луи Дагер (1787-1851) - художник и един от откривателите на фотографията. От детството си обича рисуването, а родителите му го пращаха в училището за рисуване, където Дагер получи основното си образование. Пейзажът беше просто великолепен, художникът лесно пресъздаваше на платното панорамите на най-красивите места, които някога бе виждал. Няколко години по-късно художникът се впуска в идеята за създаване на снимки и през 1937 г. намира начин да фиксира изображението върху филма.

Константин Бесков (1920-2006) - известен футболист и треньор. Малкият Коста бил само на пет години, когато чичо му го завел във футбола. Както се оказа по-късно, играта на момчето направи незаличимо впечатление. Желанието да посвети живота си на футбола бе подкрепено от надарена майка с истински футбол. От този момент започва своята "кариера" с момчетата в двора. Скоро аматьорският отбор провъзгласил капитанът на Белков. Няколко години по-късно Константин е поканен в екипа от професионалисти "Металург". Светли и продуктивни игри Бескова му позволи да бъде сред най-добрите футболисти на синдикални отбори.

Име на 18 ноември:

Денят на Ангела в този ден ще може да отпразнува представители на такива редки имена като Галактион, Габриел, Тимотей и Памфилус.

Share:
Comments