Ечемик в детето

Какво е ечемикът?

ечемик е остра стафилококова инфекция на космения фоликул и съседните жлези. Той има същата природа като пъпка на всяка друга част на тялото и се причинява от обикновени пиогенни бактерии. Обикновено, достигайки определен размер, ечемикът се разпада.

ечемик у ребенка - причины

Най-често причината за развитието на тази инфекция е въздействието върху тялото на детето на Staphylococcus aureus и най-често засяга децата с отслабена имунна система. Също така възпаление може да се появи при детето в присъствието на каквито и да е заболявания на стомашно-чревния тракт, червеите или диабета.

ечемик у ребенка - симптомы

Това заболяване може да се разпознае чрез подуване в края на клепача, което постепенно става по-голямо по размер и почервенява. Клепачът на детето набъбва, поради което очната хлабина много се стеснява и при липса на лечение пациентът изобщо не може да отвори окото. По правило, по време на такова възпаление детето страда от главоболие, клепачите му кървят.

Тежкият ход на заболяването или многобройните абсцеси могат да бъдат придружени от повишаване на телесната температура. Ако болестта протича без усложнения, след 3-4 дни след появата на подуване на върха й, се появява жълта точка, след което се отваря ечемикът и се освобождава гной от него. След това благосъстоянието на детето започва да се подобрява. Недопустимо е изстискването на абсцеса, тъй като това е изпълнено със сериозни усложнения до гнойно възпаление на целия век или дори гноен менингит (възпаление на менингите).

ечемик у ребенка - лечение

Веднага след като детето има първите симптоми на заболяването, незабавно трябва да започнете лечението. Разбира се, по-добре е той да бъде назначен от лекаря след изпита. Лечението на наркотици е приемът на сулфаниламиди във възрастта на детето, подходящи за дозировката, които при действието си са подобни на антибиотиците. Локално, възпалението може да бъде повлияно от вливане на капки за очи (напр. Албуцид) или поставяне под клепачите на клепачите със сулфонамиди или антибиотици (лекарят трябва да го предпише на детето).

При лечението физиотерапията е много ефективна. Можете да използвате горещ лосион на клепача, те да узреят абсцеса и да предотвратят инфекциите. Въпреки това, поради факта, че ечемикът е сериозно гнойно възпаление, всички процедури с него могат да се извършват само в съгласие с лекаря, не е нужно да рискувате здравето на детето, като използвате сами лични лекарства.

За да се гарантира, че инфекцията не се разпространява в съседни фоликули при отваряне на абсцеса, трябва да се уверите, че детето не търка очите с ръцете си и не ги докосва с пръсти при узряване на абсцеса.

В допълнение към външната страна има и вътрешен ечемик, чието лечение е по-сложно и най-често включва хирургическа интервенция. Такова лечение се използва и когато формата на външния очен ечемик е пренебрегната.

Най-доброто предотвратяване на това заболяване е да се укрепи имунитетът на детето. Ето защо, трябва да се справите с втвърдяването, да му дадете витамини, да осигурите адекватно хранене и хигиена и режим. Ако има възпаление, тогава е необходимо да се направи кръвен тест, не само често, но и за захар.

Share:
Comments