17 август: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 17 август

Световен ден на бездомните животни

Всяка година този празник се дава на третата събота на август, а решението е взето от Международното дружество за защита на животните през 1992 г. Целта на датата е да обърне специално внимание на проблемите на бездомните животни, да провежда благотворителни събития, концерти, състезания, търгове. Събраните средства се изпращат, за да помагат на животните. На този ден бездомните животни имат добри шансове да станат нечии домашни любимци. Някои клиники извършват стерилизация на животни, за да предотвратят неконтролирано увеличение на бездомните животни. Интересни факти:- Първият развъдник развъдник в света е построен в Япония. Имаше 50 хиляди животни. - За първи път законно започнаха да защитават животните в Обединеното кралство. През 1882 г. е приет Законът за защита на животните срещу жестокостта - най-добрите условия за живот на животните - в Австрия. Там е забранено да отрежат ушите и опашките си, да тренират диви животни, да излагат малките на витрините.

Ден на служителя на Органа за контрол на наркотиците в Киргизстан

Законодателното създаване на органи за контрол на наркотиците в Киргизстан се случи през 2006 г. Това е част от изпълнителната власт на страната. През 2012 г., през февруари, имаше добавка, която отбеляза 17 февруари като професионален празник за служители за контрол над наркотиците. На този ден почитайте най-добрите служители, които са постигнали значителен успех.

Рожден ден на религиозната фигура на Харанаравинда Прабхупада - Вайшнава

Свами Прабхупада е организатор на популярното религиозно движение, което се е разпространило по целия свят. Авторът и преводачът на хиндуистките писания, блестяща личност, основава международното общество на Кришна съзнание. Ведическата култура стана много популярна напоследък и следователно в стотици хиляди храмове целият свят на индуизма празнува днес рождения ден на основателя му.

Мемориален ден на боеца за независимостта на Аржентина, генерал Хосе де Сан Мартин

Борбата срещу испанските колониалисти се състояла през 1810-1826 г., Сан Мартин генерали, командир на бунтовниците. Преди Аржентина той обявява с бунтовниците независимостта на Перу в столицата Лима, ръководител на правителството на страната, след това създава Гренадиерската армия в Аржентина и развива подробностите за своята военна униформа. Той станал почти светец на аржентинците, смятан за национален герой-освободител. На пост близо до гробницата на Жозе де Сан Мартин в главната катедрала в Буенос Айрес днес има честна охрана на гранадиторите.

Страхотна седмица на Билбао

Ежегодно в течение 9 дней августа проводится большой городской праздник в Бильбао. Начиная с 1978 года на площадях города проводятся мероприятия - ярмарки, представления цирковых артистов, танцевальные и песенные шоу. Интересна и история этого праздника — в результате конкурса, объявленного правительством, победу одержала маскарадная группа Тксомина Барульо. Праздники проходят настолько весело и интересно, что с 2009 года Страхотна седмица на Билбао считается одним из 10 чудес наследия культуры Испании. Начинается праздник запуском ракеты, затем известным городским деятелем произносится торжественная речь на площади Театра Аррьяга. Праздник открывает человек в специальной форме.

Фестивал на раци в Скандинавия

Във втората сряда на август в Малмьо е време да празнуваме: уловите на раци в шведските язовири се отварят и започва най-интересното действие и спектакъл - фестивалът на раците. Празникът е забавен и оживен, с фойерверки, готвене на екзотични ястия, спортни събития, концерти и паради. "Рак под светлината на пълнолунието" - през цялата седмица можете да се насладите на ястия от раци, особено след като е разрешено в Швеция само два месеца в годината. В супермаркетите можете да купите внесени раци, във вестниците да отпечатате всички прогнози, рецензии със сравнения на предложенията от сезона.

17 август в националния календар

Авдоя Малиновска, Краставица

Света Евдокия (лилия на руски, Avdotya) е живяла през 2 в. Сл. Хр. Във Финикия. Необичайно красиво момиче беше блудница, имаше много пари и живееше в просперитет. След като се запознава с монаха Херман, тя се замисли за моралния си живот и се обърна към християнската вяра. Тя даде всичките си пари на епископ Федот и стана монахиня в манастир, след като се издигна до храма. Те говореха за нея като за добродетелна и аскетична монахиня.

Легендата разказва, че манастирът се опитва да атакува местния управител, след като чул, че там се крие огромно съкровище. Въпреки това, устройството е в състояние да влезе на територията на няколко дни - да кажем, че защитата на манастира божествена сила. В същото време един отряд атакуван гигантски змии и уби почти целия отбор. Но Евдокия иззети и изправен пред областния управител, който се опита да я убеди да грешим, а когато той не работи - той наредил изпълнението й, по-рано подлаган на изтезания. Малиновка, Огурешница, Ценогня - псевдонимът на Евдокия говори за себе си. Децата по това време се събират малини, жените кисели краставички, а мъжете се занимават със сено. След Avdotia краставици растат по-дълги, така че е важно да прекара последната колекция и туршия, колкото е възможно с чесън и лук. Senognoykoy извика тя, защото по време на влажния сеното да изгният и да се намокри, така че това е скрито под покрива. На този ден можете да определите какво ще бъде ноември - дъждовно или сухо.

Исторически събития 17 август

17 август 1896 г. - събития на Клондайк, наречени "златна треска". В Северна Калифорния са открити златни находища и слухове за това са стигнали до Сан Франциско. От всички страни златните миньори се втурнаха в Калифорния, а през 1860 г. техният брой беше 380 хил. Души. На 17 август има второ избухване на "треска". Мечтата да забогатееш бързо стана още повече. Не само златните миньори дойдоха на Запад, но и фермери, търговци, строители на пътища и пътища. Има случаи, когато след получаване на новините за откриването на нов депозит, близките градове можеха да бъдат изпразнени за броени минути - всички искаха да отнемат парче златен късмет. 17 август 1928 г. - откриването на московския стадион "Динамо". На този ден в Ленинград проспект в Москва беше първият мач - белоруският отбор игра с шведския отбор. Изграждането на стадиона беше национална задача - спортните площадки бяха спешно необходими за първата "Спартак". Само две години след началото на строителството, стадионът можеше да бъде домакин на първите отбори. Стадионът продължи 80 години, а днес той е затворен за реконструкция на капитал. 17 август 1977 г. - пресичането на Северния полюс от съветския ядрен ледоразбивач Арктика. Едновременно с тази задача бяха доставени и други - нов ледоразбивач трябваше да бъде тестван в дълбок лед. В полярния регион "Арктика" влезе на 15 август, а един ден по-късно в 4 часа сутринта той успя да преодолее триметровия лед на океана и да достигне Северния полюс. На 10-метровата стоманена мачта се издига знамето на СССР. За 15 часа, прекарани на върха, бяха проведени проучвания и наблюдения. Мемориалната табелка с изображението на държавните оръжия на СССР е поставена във водата.

17 август са родени

Елизавета Водовозова (1844 -1923) - писателят и публицистката Елизабет Николаевна написа няколко книги, които могат да се нарекат психологически изследвания. Като жена, за да стане независима, изследване на умственото развитие на децата, детски песни в образуването на психиката на децата, истории за децата за природата и живота - тези теми тя описа в нейните работи.Олег Павлович Табаков (1935 г.) - руски актьор и режисьор. Известният художник е създал много талантливи роли в националното кино, 15 години ръководи Московската театрална школа, организира повече от 40 спектакли в чужбина и организира театралното студио "Табакерка". Той има много заглавия и регалии, все още е обичан и търсен сред обществеността, той играе във филми и поставя пиеси, съчетавайки го с производствени дейности.Мюсюлманин Магомаев (1942 - 2008 г.) - оперен и сортов певец (Азербайджан и Рус). Заедно с творческото семейство Баку, мюсюлманинът Мамометович става певец на две републики - Азербайджан и Руска. Участвал е в различни фестивали за поп песни, например, получил първата награда в Сопот. На 31-годишна възраст става народен художник на СССР.

На 17 август

Дария, Кузма, Максимилиан, Андрю, Евдокия, Денис, Дмитрий, Ирина, Ия, Константин, Иван, Майкъл.

Share:
Comments