При костна фрактура

 • 1 Диета за пациенти с фрактура на костите
  • 1.1 Принципи на правилното хранене
  • 1.2 Диета за фрактури на краката
  • 1.3 Хранене за фрактури на тазовите кости
  • 1.4 Диета за фрактури при деца
  • 1.5 Хранене за фрактури в напреднала възраст

Никой от нас не е имунизиран от фрактури на крайниците. Според статистиката най-често тези наранявания се дават на деца, но също и на възрастните хора, чиито кости стават твърде крехки с възрастта.

През зимата броят на подобни инциденти значително се увеличава поради лед. През лятото крайниците са счупени, главно от деца, юноши и млади хора, които водят активен начин на живот. Ако внезапно се случи такова неудобство, следващите две или три седмици ще трябва да се справят с гипса, което много усложнява всекидневния живот.

Добрата новина обаче е, че за да се ускори синтеза на тъкани в местата на увреждане, без използването на скъпи лекарства е съвсем реалистично - просто трябва да ядете повече от правилните храни.

Интересно е да знаете:
 • Къде се съдържа витамин D?
 • Какви храни съдържат калций?
 • Какви храни съдържат витамини A, B, C, D, E?
 • Какви храни съдържат витамин В12?
 • Кои храни съдържат най-магнезий?
 • Индекс на телесна маса

Диета за пациенти с костни фрактури

Лекарите разработиха специална диета за счупване на костите при фрактури, благодарение на което рехабилитационният период след нараняването е по-бърз. Има естествени продукти, които имат най-благоприятен ефект върху костните тъкани, поради което те непременно са включени в диетата си, когато получават наранявания с различна сложност.

Специална диета се прави за пациенти от всички възрасти: за деца, възрастни хора и млади хора и хора на средна възраст. Много хора, които са ранени по време на рехабилитацията и възстановяването, често ядат по същия начин, както преди раните, а не слушат препоръките на лекарите.

Междувременно много природни продукти съдържат специални вещества, които са необходими на тялото ни да се присъедини по-ефективно към тъканите на ръцете, краката, таза, стъпалото, радиуса и тазобедрената става, раменната кост и пищяла.

Най-общо, продукти, съдържащи високи дози калций, са полезни. Те осигуряват бързо сливане на увредена костна тъкан, ускорявайки възстановяването на човек след увреждането, което е получил.

Диета Стол номер 4

Принципи на правилното хранене

Хората, които са получили наранявания с различна тежест, се интересуват от въпроса какъв вид диета в случай на фрактура на радиуса на костта с отклонение е показана за синтез на тъкани при деца и възрастни и какво хранене трябва да се предписва на пациенти от всички възрасти в счупвания на костите на ръцете.

Най-често хората с разбити ръце се лекуват у дома. По тази причина цялата отговорност за най-бързото възстановяване се носи от тях. За да се освободите от задържането на гипса възможно най-бързо и да възстановите мобилността си, трябва да разреждате обичайната диета с натурални продукти с витамини C, D, K, B, фолиева киселина, с високо съдържание на фосфор, калций и цинк.

За образуването и сливането на костна тъкан с наранявания на ръцете е отговорен за калций, действащ заедно с магнезий и флуорид. Ако тези микронутриенти не са достатъчни за редовно консумирани продукти, тогава растежът на костния калус на мястото на фрактурата ще се забави значително.

За да се избегне такъв проблем, е необходима специална диета за синтез на тъкани в случай на нараняване на ръцете, включително:

 • Нискомаслени млечни продукти;
 • Пресни и осолени морски риби, всякакви морски дарове;
 • Елда, пшенични зародиши, ядки, зелени зеленчуци;
 • Всички бобови растения, яйца, пресен черен дроб (по-добро говеждо месо).

За да може лечебната диета за наранявания на ръцете да работи по-ефективно и е насочена специално към снаждане на костите, е необходимо да се включат в нея масло от черен дроб на треска, Този тип храна е подходяща за пациенти от всички възрасти - деца, възрастни и хора в напреднала възраст.

Диета при фрактури на костите на краката

Как да изградим правилна и ефективна хранителна диета за фрактури на костите на краката с изместване и какви продукти трябва да дават предпочитания на хората по време на рехабилитация и възстановяване? Как да изберем хранене с фрактура на бедрената кост и как да организираме правилното хранене в фрактурата на костите на краката при деца и възрастни.

За пациентите в този период, диета, която включва:

 • Продуктите с калций са зеле от всякакъв вид, ядки, прясна морска риба, млечни продукти (нискомаслени), зелени, сусамени;
 • Продукти с магнезий - това е морска бяла риба, узрели банани, пресни морски дарове, ядки, трици, листни зеленчуци;
 • Продукти, които съдържат цинк са миди, морска риба, леща, скариди, соя, калмари, грах, боб, елда, овесена каша, гъби, тиква и самата тиква, орехи;
 • Храни, съдържащи фосфор, са черен дроб, сирена от всякакъв вид, хайвер, сурови жълтъци от яйца.
Лечение на бъбречни заболявания по метода на Певснер - диета 7b

Такава диета, предписана на пациенти с увреждания на краката, ще помогне да се възстанови по-бързо, е изключително полезно за снаждане на увредена костна тъкан при деца и възрастни, при възрастните хора.

Примерно меню:

1 ден

 • закуска: 150 грама елда, 1 яйце в мек, млечен бананов коктейл;
 • лека закуска: шепа ядки, от които да избирате;
 • супа от леща, 100 грама пъстърва, купа спанак, зелена ябълка;
 • тыквенное пюре;
 • 150 г извара, с тиквени семки и сусам, 1 банан, зелен чай.

2 дни

 • 150 овесена каша овесена каша със семена от лен, тиква и сусам;
 • банан;
 • 150 грама пилешки черен дроб, зелен низ боб, пара, кафе;
 • естествено кисело мляко и шепа орехи;
 • скариди на скара, спанак и домати.

Хранене за фрактури на тазовите кости

Терапевтичната диета за фрактури на тазовите кости (независимо от тежестта на травмата, със или без дислокация) е еднаква за пациентите, както при фрактури на краката или ръцете.

За най-бързо синтез на тъкани в диетата трябва да присъстват продукти с достатъчно съдържание Цинк, магнезий, калций, фосфор, Когато фрактури на тазовите кости също са повредени сухожилия и мускули? Следователно е необходимо да се увеличи консумацията на протеинови продукти - има бяло варено месо, всички сортове риба, яйца, пресни млечни продукти, всички видове ядки, Ако в фрактурите на тазовите кости протеините не се хранят достатъчно храна, тялото ще трябва да ги извлече от кръвта, което може да предизвика хипопротеинемия.

При пациенти с фрактури на тазовите кости е полезна обща студена, която съдържа всички вещества, необходими на тялото бързо да се присъедини към костната тъкан със или без пристрастия.

Диета за фрактури при деца

За да се гарантира, че костите на децата се слепват по-бързо, специални терапевтични диети с калций, витамин D и други микроелементи са разработени за млади пациенти.

Диета за кандидоза (млечница)

Много е важно да се спазва режимът по време на рехабилитацията и да се ограничите до мазни храни, което не позволява калцийът да се абсорбира правилно от организма. Затварянето на калций може да бъде насърчавано и от шоколад и сода, така че те трябва да бъдат напълно изоставени по време на лечението, в противен случай ще се наложи много време ръцете или краката да бъдат съединени.

Придържането към правилната диета за травма (със или без пристрастие), черепа, таза, радиуса и други части на скелета увеличава шансовете за бързо възстановяване при пациенти в напреднала възраст.

Примерно меню за деца с костни фрактури:

 1. закуска: мляно овесено брашно с кашкавал, банан, какао;
 2. закуска: естествено кисело мляко с орехи;
 3. обяд: сирене на скара със зеленчуци (аспержи, домати, шампанско);
 4. следобедна закуска: домашно приготвено сирене с зелен чай;
 5. вечеря: варена пилешка гърда, спанак и доматена салата, ябълков компот.

Хранене за фрактури в напреднала възраст

Как да разработим лечебна диета за фрактури в напреднала възраст, как да ускорим възстановяването при пациенти в напреднала възраст? Организмът за тъканно снаждане в напреднала възраст изисква много повече ресурси, така че правилното хранене за такива пациенти е много важно.

Първото нещо, което трябва да се направи, за да се елиминират последиците от нараняванията при пациенти в напреднала възраст, е да се осигури приема на витамин D и калций, поради синтезата, при която увредената костна тъкан се възстановява.

Тези полезни вещества могат да се получат с такива продукти:

 • Плодове, зелени, сезонни зеленчуци и плодове - те имат специални микроелементи, които помагат за по-ефективно усвояване на калций;
 • Нискомаслено извара - този продукт е признат от шампиона в съдържание в състава на калций;
 • Морски дарове, червена и бяла риба;
 • Ядки, боб и семена.

Для пациентов пожилого возраста при травмах ног, рук, стопы или таза, также будет полезно регулярно принимать масло от черен дроб на треска, чаще находится на открытом воздухе, под прямыми лучами солнца – такая мера поспособствует синтезу витамина D.

Благоприятният ефект върху увредената костна тъкан за снаждане е осигурен и от витамин С, чиито твърди дози се съдържат във всички цитрусови плодове, ягоди и ягоди и български пипер.

Share:
Comments