Бебешки витамини - дали детето се нуждае от "магическо"

Дали да се дадат на детето допълнителни витаминни комплекси или не? Досега горещите дискусии и спорове между поддръжниците и противниците на аптеките за "детски" витамини не се отслабват по този въпрос.

Как да определите дали детето се нуждае от допълнителен витамин грим под формата на балансиран готов комплекс от аптеката и какви витамини са необходими за децата? Ще разгледаме този въпрос по най-подробния начин.

Какви здравословни проблеми могат да доведат до липса на витамини при дете?

Организмът на едно малко бебе може да реагира много чувствително, дори и при малка промяна в работата на различните системи и органи, или поради недостиг на някаква субстанция в тялото. Повечето от проблемите започват с повишената възбудимост на детето до тежко затлъстяване и се дължат главно на липсата на витамини в организма. Причината за това може да е погрешна и небалансирана диета и много други фактори.

Как да разберете какви витамини са необходими за децата?

За да разберете дали детето е достатъчно витамини може не само в клиниката, след като са преминали разширен кръвен тест, но и въз основа на характерните признаци. Когато тялото няма специфично вещество, се появяват признаци и симптоми, които трудно могат да се объркат с други заболявания. Обмислете най-честите причини за недостига на конкретен витамин в тялото на бебето.

Липсата на специфичен витамин причинява следните нарушения:

Липса на витамин В1 - Апетитът намалява, нарушаването на кръвоснабдяването в крайниците (дръжките и краката на детето постоянно студено), има проблеми с GASTROINTESTINAL TRACT;

Липса на витамин В6 - към обща слабост, тревожност нараства и се появява нервност;

Липса на витамин С - детето често се разболява, венците кърви постоянно и кръвта идва от носа;

Липса на витамин D - апетитът намалява, сънят на бебето - прекъснат. Често има затлъстяване или обратно - детето прекалено малко натрупва тегло.

Признаци на недостиг на витамини и витаминни комплекси за повишаване на имунитета на децата

На имунната система на бебето правилно и гладко работи, тя се нуждае от всички витамини и минерали, а броят им трябва да е пълен. Ако диетата е лоша, тогава детето няма да получи достатъчно от тези вещества и това веднага ще засегне здравето му.

Като се имат предвид всички горепосочени симптоми, дори и при малка липса на витамини в тялото, едно малко дете може сериозно да страда. В това състояние детето често се разболява, за него е по-трудно да се бори с различни инфекции. Ако бебето има авитаминоза, дори и обикновена настинка с хрема може да продължи дълго време и да доведе до усложнения.

Решаваме какви витамини са необходими за децата?

Дори и здраво дете от допълнителни витамини няма да бъде увредено, ако родителите не злоупотребяват, добавяйки различни форми на витаминни комплекси в диетата на детето. Когато е разумно да се "храни" тялото на бебето с допълнителен набор от хранителни вещества и какви витамини да даде на детето?

Когато вземате решение, трябва да разчитате на фактори като:

• Дайте на детето витаминни комплекси през извън сезона, през студения сезон или ранна пролет (поради отслабване на тялото), когато храната вече съдържа недостатъчни хранителни вещества.

• След прехвърлената болест - настинки и възпаления, приемане на антибиотици и мощни лекарства.

• В допълнение към витамин D, на детето могат да се дават витамини, започвайки от 2 години, не по-рано. Ако имате съмнения, трябва да се консултирате с Вашия лекар за съвет.

• Необходимо е да се организира диета и ежедневна работа - пълно сън, въздушни бани и разходки, здрав сън са не по-малко важни за живота на бебето.

Кога трябва да правя точно обратното и да откажа да приемам витамини?

Витамините и минералите, разбира се, са необходими на човек за пълен и активен живот и благополучие, но не трябва да бъдат злоупотребявани. Как да определите кои витамини са необходими за децата?

Какви фактори трябва да се обърне внимание, за да вземете противоположната страна при вземането на витаминни комплекси?

1. Възможна тенденция към алергични реакции, прояви на диатеза;

2. Изясняване на анамнезата не само на детето, но и на неговите родители - дали има тенденция към хронични или генетични заболявания;

3. Родителите трябва да знаят точно колко често бебето реагира на въвеждането на нов продукт в диетата, дали има дразнене на кожата на детергентите.

Трябва обаче да се отбележи, че дори пълноценният сън, дългите разходки и втвърдяване и разнообразието от ястия няма да помогнат в други ситуации, които могат да повлияят значително на състоянието на имунитета на детето. Например, често стресът или липсата на физическо и умствено натоварване за неговата възраст може също да навреди на здравето му. И родителите, които не обръщат внимание на тези фактори, започват да зареждат тялото си със синтетични витамини и само да влошат ситуацията. И така, кога и какви витамини са необходими за децата?

Специалистите по развитието на детето отбелязват, че тежката липса на витамини при здрави деца може да се случи само в период на бързо нарастване от 8 до 15 години, когато детето се превръща в тийнейджър. Като правило, на тази възраст животът му е пълен и активен - проучвания, допълнителни разработки и спортни дейности. И на тази възраст, педиатърът се съгласява, че детето се нуждае от допълнителна витаминизация. Но какви витамини да даде на детето, в крайна сметка има много фирми на производителите, различни форми на прием, дозировка и структура.

Какви витамини трябва да дам?

Ако родителите все още са взели решението, то поне си струва да се консултирате с педиатър, за да изясните необходимостта от тази процедура за бебето. Все пак, не всеки ще отиде с този въпрос до лекар, така че съветите в тази ситуация са само една - да купуват комплекси, които са предназначени специално за деца. Те са специално проектирани по такъв начин, че бебето да може да получи всички необходими еднократни дози от минерали и витамини, от които се нуждае за един ден.

Ако бебето е на възраст под две години, родителите трябва да имат предпочитание при избора на течни витамини.

От две години децата вече предлагат по-широк избор - витамините могат да бъдат "скрити" в пастили или мармалади, дъвчещи сладкиши под формата на смешни животни.

Ако бебето е на повече от 4 години, то вече може да се използва за приемане на хапче или хапчета.

Повечето витамини са проектирани по такъв начин, че приемът се разделя на 2-3 дози през целия ден и много витамини се подобряват с минерали за по-добро храносмилане. Други имат различен състав, добавят се полезни макроелементи или лечебни билки. Всичко това определено си заслужава да се обмисли, като се избере комплекс за бебето.

Няколко съвета, когато родителите знаят точно какви витамини са необходими за децата:

  • Най-важното - ако след получаване на магическо хапче, детето има проблеми с благополучието, например столът се е променил, гаденето или повръщането, обривът, а след това приемането на лекарства трябва незабавно да се спре и да се консултирате с лекар.
  • Даването на комплекси е най-доброто сутрин, веднага след закуска. Но по-точна информация ще бъде в инструкцията.
  • Не забравяйте, че изобилието от витамини е толкова опасно, колкото липсата, поне бебето ще има много силна алергична реакция.
Share:
Comments