Плодовият подсладител е еритритол. полезни и вредни свойства

Голям град, град на ангели или град на демоните, няма значение, изстисква от мъжете и жените си всички сокове, които се хранят с бързо хранене, стрес и болести. Живейки в такава агресивна среда за себе си, жителят трябва внимателно да наблюдава храната си. Разбирането на очевидното, той / тя в определен момент мисли за сладкото. По време на дълга борба се оказва, че захарта трябва да бъде изключена от храната или заменена. Един от съвременните подсладители е еритритолът - за него и ще бъде разгледан в статията.

Еритритолът е ...

Съединение, което изглежда почти като захар, се предлага под формата на прах или гранули, принадлежи към класа захарни алкохоли. Това означава, че молекулата е подобна на въглехидратния и алкохолния хибрид (да не се бърка с етанола). Има много различни захарни алкохоли. Те могат да бъдат намерени в природни продукти, например, в плодове, както и в "без захар" продукти от всякакъв вид. Начинът на структуриране на тези молекули им дава възможност да стимулират рецептори на сладък вкус на езика. Това е общо за всички свойства на подсладителите. Но еритритолът е малко по-различен. На първо място, тя съдържа много по-малко калории:

- захар - 4 калории / грам;

— Ксилит — 2.4 кал/г;

- Еритритол - 0.24 cal / g.

В този случай еритритолът запазва своята сладост, което е около 70-80% от нормалната захар. И благодарение на химическата му структура лекарството практически не се абсорбира от човешкото тяло. Следователно, той не предизвиква вредни метаболитни ефекти, подобни на излишъка от захар или проблеми с храносмилането, свързани с други захарни алкохоли.

На това място трябва да се отбележи, че еритритолът няма качества, полезни за човешкото тяло, и не изпълнява известни функции. Тя е просто по-малко вредна от захар или други подсладители.

Еритриолът се абсорбира в кръвта и след това се екскретира непроменен в урината в количество 80-90%, останалата част се екскретира през червата. Той има нулев гликемичен индекс, не променя нивото на кръвната захар или нивото на инсулина. Той също така не влияе на холестерола, триглицеридите и други биомаркери. Това предполага, че еритритолът е добра алтернатива на нормалната захар за хора, които имат наднормено тегло или имат диабет.

Някои хора добавят еритритол към домашно приготвени сладкиши, тъй като точката на топене е около 120 ° C, а също така го комбинира със стевия. Печенето с еритритол има характерен "охлаждащ" вкус. Този ефект се наблюдава поради високата абсорбция на топлина по време на разтварянето на съединението. Това прави еритрито интересно допълнение към всичко с мента.

Друг "плюс" в кошницата еритритол е нулев ефект върху зъбите. Долната линия е, че вредните бактерии, които живеят в устата на човек, трябва да ядат нещо. Еритритолът, за разлика от захарта, не захранва бактериите в устата, те не могат да го усвояват. И когато тези бактерии нямат достатъчно енергия, те не растат, не се размножават и не отделят киселини, които разрушават зъбния емайл.

Бактериите на дебелото черво също не получават "допълнителна храна" поради причината, че около 75% еритритол бързо се абсорбира в непроменен вид в кръвта дори и в тънките черва. А частта, която достига до повечето бактерии, се оказва твърде трудна за тях. Чревната микрофлора не може да ферментира еритритол, или все още не е научила. Тук е интересно вещество. В този случай то е сравнително добре поносимо от тялото. И за разлика от други заместители на захарта, като сорбитол или ксилитол, в малки количества не предизвиква храносмилателни разстройства и диария.

Отрицателни аспекти и вреди

Голяма единична доза подсладител (50 г = 2 супени лъжици) може да причини гадене и стомашна умора, а при някои хора - диария, болки в корема и главоболие. Трябва да се разбере, че крайното количество, необходимо за появата на симптомите, зависи до голяма степен от индивидуалната толерантност. "За да свикнеш с еритритола е необходимо постепенно.

Също така, въпреки че подсладителят, грубо казано, е некалоричен, той все още може да бъде свързан със затлъстяване или диабет в дългосрочен план. Механизмът на действие в този случай е много проста: когато човек се е нахранил, мозъкът му регистрира това, което той яде, сигнализира на тялото, че е необходимо да се освободи хормони, които намаляват апетита. За причината, че еритритол преминава през тялото несмлени, тогава мозъка не се прилагат същите насищане сигнали, които причиняват нормално "дайджест" захар. Това означава, че човек може да продължи да се чувства гладен и да яде все повече и повече, като по този начин се навреди на себе си. И това не е включено в рамките на здравословна диета или диета с ниско съдържание на калории.

Съвет! По време на покупката се уверете, че еритритолът не е ГМО продукт. Проучванията при животни показват ясна линия между ГМО и безплодие, имунни проблеми, ускорено стареене, нарушено регулиране на инсулина и промени в основните органи и храносмилателната система.

Повечето еритритол, използван днес в храните и напитките, се получава от царевично нишесте от генетично модифицирана царевица.

Еритритолът не е толкова сладък, колкото захарта, така че често се комбинира в храни и напитки с други съмнителни подсладители, обикновено с изкуствени подсладители. В комбинация с изкуствени подсладители, като аспартам, продуктът, наситен с еритролол, става по-вредно за вашето здраве. Страничните ефекти на аспартама включват тревожност, депресия, загуба на краткотрайна памет, фибромиалгия, повишаване на теглото, умора, мозъчни тумори и много други. Тъй като продуктите, съдържащи еритритол, обикновено съдържат изкуствени подсладители, като аспартам, страничните ефекти на този конкретен продукт или напитка стават по-вредни и опасни. Идентифицирайте веществата на етикета на продукта според индексите: E968 - еритритол, E951 - аспартам.

Бъдете внимателни и внимателни.

алтернативи

В естествена форма на еритритол се съдържа в някои плодове и ферментирали храни, като например :. диня, грозде, круши, гъби, сирене, вино, бира и т.н. "пъпеш подсладител" еритритол нарича защото беше очевидно в голямо количество в пъпеши , от които и те получават. Проблемът обаче се крие във факта, че по-голямата част от еритритол използва в продукти днес, както беше казано, е създал човека чрез преработка на глюкоза (често от царевично нишесте ГМО) и неговата ферментацията дрожди или други гъби. Ето защо най-добрата алтернатива на захарта, подсладителите и танците с тамбурина са обичайните пресни плодове, зеленчуци, плодове и суров мед.

Като цяло сам по себе си еритритолът е доста безопасен подсладител, почти безвредни. Няма изразени положителни свойства, както и отрицателни, които са например в захар. В същото време, благодарение на своите предимства, еритритолът може да заеме увереност в рафта в кухнята на сладкия зъб, заменяйки захарта или друг заместител на захарта. Въпреки това, тя все още не е достатъчно добра за човешкото тяло. Освен това съществува риск от попадане в ГМО.

Share:
Comments