Цялата истина за макдоналдс

Интересна статия за Макдоналдс

Двамата братя Ричард и Морис Макдоналд пристигнаха в Калифорния в началото на Голямата депресия, търсейки работа в Холивуд. Първо задайте пейзажа в студиото, след това спестихте пари и отворихте снек-бар. Техният "Макдоналдс Брадърс Бъргър бай-ин" с хот-дог беше много печеливш. Но до края на 40-те години на миналия век братята се уморили да наемат нови сервитьори, които постоянно променяха работата си, търсейки добри готвачи, купувайки плочи, които клиентите непрекъснато биеха. Макдоналд затвори магазина си, но след 3 месеца те отново се отвориха.

В новата вечеря всичко беше различно; инсталирани огромни решетки, изхвърлиха две трети от елементите от менюто, оставяйки само това, което не трябва да ядете с нож и вилица. Заменена хартия за порцеланови съдове. Те са използвали за първи път принципа на конвейера в кухнята: един работник печени котлети, друг ги подреждал в хляб. Поради всичко това, хамбургерите стават два пъти по-евтини, а от купувачите нямало освобождаване.

Скоро вестниците пишеха: "Накрая, работещите семейства могат да хранят децата си в ресторант." Самият аматьор Ричард дойде с дизайна на кафенето. За да се види отдалеч, той постави на покрива два златни арки, подчертани от неон. Така се ражда едно от най-разпознаващите лога на нашето време.

Покрити с мрежа от цяла Америка, братята помогнаха на талантливия бизнесмен Рей Крок. Братя Макдоналд много бързо се съгласиха с предложението на Крок - да продадат франчайзи на всеки, който иска да открие ново кафене. Първоначално правото да се отвори McDonald's е $ 950. Днес е 500 000.

Повече от половината от всички служители на веригата за бързо хранене не са на 20 години. Те работят за много малка такса, изпълнявайки най-простите операции. През 1958 г. в "Мак" първата инструкция се появи на 75 страници, в която подробно се описва редът на всички дейности за готвене и начините за комуникация с клиентите. Днес в тази книга има вече 750 страници и се нарича "Библията на Макдоналдс". Един типичен служител напуска кафенето след 4 месеца. Сред работниците има много тийнейджъри от бедни семейства и имигранти, особено от Латинска Америка, които познават английския само името на ястията в менюто. Малката заплата и липсата на защита на работната сила се заместват от създаването на екипен дух сред младите работници. Мениджърите на "Макдоналдс" се учат как да възхваляват правилно подчинените си и да създават илюзията за тяхната незаменимост. Това е по-евтино от повишаването на заплатите.

На видеозаписи, записани в заведения за бързо хранене в Лос Анджелис, можете да видите как тийнейджърите кихат в храната, облизват пръстите си, вдигат нос, задушават цигари върху храна, пускат ги на пода. През май 2000 г. трима тийнейджъри от "Бъргър Кинг" в Ню Йорк бяха арестувани за плюене и уриниране в продължение на около 8 месеца. В миксерите живеят хлебарки, а мишките се изкачват през нощта в ляво за размразяването на хамбургери. Известно е, че много работници за бързо хранене не ядат в собственото си кафене, докато не приготвят своя собствена порция.

Неформално мото на щат Айдахо: "Имаме добри картофи и нищо повече!". През 20-те години на миналия век, в този регион, с топъл ден, прохладни нощи и леки вулканични почви, имаше огромна картофска промишленост. Американците по това време изядоха варени, печени или пюре картофи, но постепенно любовта на пържените картофи, рецептата, която през 1802 г. донесе от Франция, президент Джеферсън, се разпространи навсякъде. Успешен земеделски производител на картофи JAR Simplot винаги знае къде да ръководи бизнеса си. Скоро химиците му създали технология за бързо замразяване. Simplot започва да продава замразени резени през 1953 година. За неговата изненада, отначало не можеше да намери достатъчно купувачи. В същото време, за Рей Крок от картофите на Макдоналд беше главоболие, отне много време за готвене. След това Крок реши да си купи замразен картоф от Simplot, за да спести време и пари. А рязък спад в цените е добавил популярност: картофите са започнали да консумират почти 8 пъти повече. Simplot с лека ръка стана един от най-богатите хора в Америка и най-големият собственик на земя. Този възрастен мултимилионер се разхожда в каубойска шапка и катерия на "Линкълн" с номер "Mr. Spud »-« Г-н Карикатури ».

Съвременното картофено растение е триумфът на напредъка. Картофите се сортират автоматично, измиват се, изсушават се под пара, така че кожата пада. След това те автоматично се нарязват и камерите от различни страни гледат на дефекти на клубените и изрисуват такива картофи с пара, за да отстранят внимателно засегнатата зона в специално отделение. Нарязаните картофи попадат в огромни резервоари с врящо масло, пържени, докато светлината се разцепи, замразени, сортирани по компютър, в една посока се постави специална центрофуга, опакована и транспортирана до ресторант.

Вкусът на картофите от "Макдоналдс" се харесва от всички. Преди това тя зависи само от мазнината, в която е пържена. Десетки години беше смес от 7% памучно масло и 93% говеждо месо. През 1990 г. хората поемат оръжие срещу холестерола, а в бързо хранене преминават на 100% растително масло. Но вкусът трябваше да бъде запазен! Бързото хранене се роди в епохата на Айзенхауер, очарован от технологията, по време на лозунгите "Ще подобрим живота на химията" и "Атом е наш приятел". Рецептите за картофи и хамбургери не трябва да се намират в кулинарните книги, а в произведенията "Технология на хранителната промишленост" и "Хранително инженерство". Почти всички продукти идват в кафенето, което вече е замразено, консервирано или изсушено, а кухните на тези кафенета стават последните случаи в поредица от сложни промишлени процеси. Това, което ядем там, през последните 40 години се е променило повече от предишните 40 000. И вкусът и миризмата на хамбургери и т.н. се извършва в огромни химически заводи. Около 90% от всички продукти, които купуваме, са били предварително обработени. Но консервирането и замразяването убиват естествения вкус на храната. Тъй като през последните 50 години нито ние, нито бързото хранене можехме да живеем без химически растения. Промишлеността на вкуса е класифицирана. Водещите американски компании никога няма да разкриват точни формули на своя продукт, нито имената на големи клиенти. Че посетителите на кафене на бързо хранене мисълта, че в него отлична кухня и талантливи готвачи.

Ексцентричен японски милиардер Den Фуджита донесе "Макдоналдс" в страната му, казвайки: ". Ако ядем хамбургери и картофи за хиляда години, ние ще бъдем по-висока, кожата ни да стане бял, а защото ние ще се превърне в Брюнетки блондинките" Всъщност, японците, както и всички други клиенти "Макдоналдс" просто се превръщат в мазнини човек в рамките на няколко години. 54 милиона американци са с наднормено тегло, 6 милиона са супер мазнини - тежат над 45 килограма. Никоя нация в историята не е станала толкова дебела. Част от бързото хранене не спира да расте. Консумацията на сода роза 4 пъти. Ако през 50-те типичен обичай Cola е равно на 230 грама, сега е "дете" част - 340 грама, а възрастният - 900 души, пристрастени към петрола и sahar.Ozhirenie - на второ място след тютюнопушенето в САЩ причина за смъртта. Всяка година 28 хиляди души умират от нея. В 2 пъти равнището на затлъстяване в британците, които са повече от всички европейци като бързо хранене, се е увеличило. В Япония, когато тяхната морска и зеленчукова диета е дебела преди, почти не беше - днес те станаха като всички останали. Fastfoods обвинен, че техните продукти не са информативни етикети на заплахата от затлъстяване. Група от дебелите хора на Ню Йорк наскоро заведе дело срещу веригите за бързо хранене, тъй като те "умишлено налагане на хора нездравословна храна."

В най-известната верига за бързо хранене в Русия, работниците могат да работят без да имат medknizhki за до 3 месеца. Бързото хранене изпитва нарастващ недостиг на труд. От 5-те нови "Макдоналдс" всяка година 4 се отварят извън САЩ. В Пекин, първият завой в "Макдоналдс" през 1992 г., имаше хиляди хора. В Кувейт през 1994 г. обратът на колите в колата на Макдоналд се простира на 11 км. Първият московски "Макдоналдс" в началото на работата беше най-печеливш в Източна Европа. През лятото на 2003 г. в Москва се откри първото кафене на Starbucks. Днес в Москва има 71 вериги за бързо хранене. В Ярославъл има два ресторанта на Макдоналд. Във Владимир има "господин Хамбургер". В Новосибирск има мрежи "Ню Йорк пица", "Алегро-храна" и "Живеех". В Уляновск - "Макдоналдс", "Ростик", "руско бистро". В Екатеринбург всяка година се появяват 100 нови заведения за бързо хранене, въпреки че няма нито един McDonald's в "Твър - Ростикс", "Макдоналдс", "Пилешка къща". Светът е потопен в бързо хранене.

Източник: Alfoto.ru www.alfotoru.com

Share:
Comments