Причини за появата на психологическа зависимост от храната и

Зависимостта от храна, според статистиката, засяга една трета от населението на света. В този феномен, жаждата за някои продукти се дължи на мозъчни процеси, които са сходни в механизма с тези, които се появяват при зависими от наркотици и зависими от алкохола хора. Човек поглъща храна не защото е гладен, а защото се чувства удовлетворение и радост само след като го получи.

Причини за появата на психологическа зависимост от храната и начини за преодоляването й

съдържание

 • Фактори за появата на зависимост от "храна"
 • Знаци, които определят зависимостта от храната
 • Какви продукти причиняват пристрастяване?
 • Как да се отървем от пристрастяването към храната?

Фактори за появата на зависимост от "храна"

Зависимостта от храна се среща при жени, мъже и деца с почти същата честота. Причините за това явление се дължат както на психологически, така и на физиологични фактори. Те включват:

 • Дълбоките емоционални преживявания, при които човек се стреми да "увреди" стреса, дори временно се отървава от опита чрез храната.
 • Желанието да отслабнете, което се изразява в тежки ограничения. Подобен метод винаги води до обратното: тялото, което не може да поддържа строга диета, причинява отслабването да се "разбие". В резултат на това човек яде всичко и не може да спре, въпреки появяващия се дискомфорт, болка в стомаха и бързо напълняване.
 • Хормонални нарушения. В този случай човек има недостатъчно производство на хормон, който намалява апетита, така че той непрекъснато се насочва към храната.
 • Нерационално хранене. Ако менюто е доминирано от прости въглехидрати и мазнини и в големи количества, човек започва да изпитва почти една и съща зависимост от храната като наркоман от токсични вещества. Веднага след като нивото на кръвната глюкоза намалява, той усеща необходимостта да яде нещо отново: този сигнал се подава от мозъка.
 • Неправилно отношение към храната, образувано в детето като дете. Много възрастни с пристрастяване към храната в детството са били насърчавани да ядат цялата храна, която дават на чиния. Тази линия на поведение води до формирането на стереотип: да яде много - добре. На тази основа се формира психологическа зависимост от храната.
 • Чувство на неудовлетвореност от себе си, с вашите качества, тяло, външен вид. От една страна, в храната човекът с комплекси вижда единствения източник на комфорт, от друга страна - той мисли, че тялото му няма да бъде наранено от разрушеното тяло, затова той продължава да абсорбира храна в огромни количества.

Пристрастяването към храни е истински проблем за съвременното общество. Преяждането води не само до затлъстяване, но и до множество здравословни проблеми, което значително намалява продължителността на живота.

Знаци, които определят зависимостта от храната

Основните прояви на хранителната зависимост са:

 • Нежелание да споделяте храна с някого. Зависимостта често прави тайно снабдяване с вкусна храна, за да ги изяде тайно от другите, на уединено място.
 • Загриженост за доставките на храни. Ако в хладилника няма продукт, "наркоманът" е готов да потече след него в магазина, по кое време ще бъде необходимо.
 • Смущения на съня през нощта. Един човек става специално, за да има лека закуска дори през нощта.
 • Появата на тревожност и паника, придружени от чувство на глад.
 • Човек се чувства щастлив само след като яде, но не му пука какво яде - основното е, че самото хранене се държи.
 • Приемът на храна е много бърз. Пациентът яде, практически не дъвче, искайки да захапе следващото парче колкото е възможно по-скоро.
 • Здравословната храна не носи задоволство: зависимото само привлича мазнини, брашнести и сладки.
 • Мислите за храна обсебено преследват човек през целия ден, каквото и да прави.

Зависимост от храната

Проблемът е сериозен, защото, за да се отървем от пристрастяването, не е достатъчно човек да признае факта, че страда от храна "страст". За да се справи с това състояние, в повечето случаи е необходима помощта на психоаналитик или психотерапевт.

Какви продукти причиняват пристрастяване?

Патологичното преяждане провокира непродуктивни храни, които причиняват затлъстяване.

 • На първо място - за бързо хранене. Пържените картофки, хамбургерите, пицата, пайките и други разновидности на любимата "бърза храна" на всички съдържат прекомерно количество мазнини, поради което те предизвикват прекомерно привързаност към тях. В допълнение, към тази храна се добавят много вкусови добавки и аромати, което прави своя вкус по-ярък и богат.
 • Продукти, съдържащи захар: сладкиши, сладкиши, бисквити, газирани напитки, бял хляб. Те допринасят за бързото покачване на нивата на кръвната глюкоза. Когато тя намалява, мозъкът изисква приема на това вещество в тялото.
 • Шоколад, чието действие е подобно на това на антидепресантите. Това свойство допринася за формирането на зависимост от този продукт.
 • Сладолед. Този продукт, който децата обичат толкова много, съдържа много наситени мазнини, както и захар - компоненти, които допринасят за привикване към храната. Нейната редовна консумация създава риск от зависимост от храната.

Борбата срещу прекомерната любов към храната е сложен процес, изискващ зависимо радикално преразглеждане на отношението му към храната.

Как да се отървем от пристрастяването към храната?

За да се измъкнем от порочния кръг, който се състои в преяждане, на вина за това и повторно пресичане на преживявания, е необходим интегриран подход. Човек, който иска да преодолее зависимостта от храната, не само трябва да коригира диетата си, но и да промени начина си на живот.

Кетъринг услуги

Зависимите трябва да се запомнят: не можете да ограничите рязко себе си на ядене. Твърдите диети заедно с изтощителните физически упражнения ще доведат само до ново разпадане и неконтролирано хранене на всичко, което е в хладилника. Трябва да използвате тези правила:

 • Дръжте дневника за храна. Честно казано, въвеждайки абсолютно всички данни за това колко и кога е било изядено. Това ще пресъздаде истинската картина на храненето и ще анализира какво може и трябва да бъде изключено от храната. Разбира се, това трябва да са всички нездравословни продукти, които влошават както здравословното състояние, така и външния вид.
 • Систематизиране на храненията. Необходимо е да се придържате към такъв график, в който човек ще яде три пъти на ден (основни приеми), правейки закуски (не повече от три) между закуска, обяд и вечеря.
 • Не правете хранителни продукти, особено - вредни. По-добре е да се отървете от наличните вече запаси, без да съжалявате нито за продуктите, нито за изразходваните за тях средства, защото здравето е по-важно.

Зависимост от храната

 • За да се правят ястия, които са свежи и необичайни, без "вредност", по-приятни, естествени подправки (не концентрати) трябва да се добавят към съдовете.
 • Диетата трябва да бъде разнообразна, но по-голямата част от нея трябва да са продукти, съдържащи голямо количество фибри. Това - сурови зеленчуци, боб, зелени. Фибрите насърчават по-бавното усвояване на глюкозата в кръвта, така че желанието за ядене на нещо забранено намалява.

За да "мами" стомаха, диетолозите препоръчват да пиете повече вода. По този начин можете да намалите чувството на глад.

Преоценка на начина на живот

Често заседналият начин на живот и липсата на хоби, работа, интересуващи се интереси допринасят за формирането на хранителна зависимост, защото няма друг, на когото да се концентрираме. Затова, за да се отървем от психологическата зависимост от храната, е необходимо да преразгледаме начина си на живот, така че храната да престане да заема основното място в нея.

На първо място, е необходимо да се намери бизнес, който да ни позволи да избягаме от постоянните мисли за храната. Тя може да рисува, да танцува, да играе спортове, да усвои някакво умение.

Също така си струва да се мотивирате. Например, ако човек има деца, той трябва да се опита да преодолее зависимостта за тях, така че те да не преминават през подобно страдание в съзнателна възраст.

Всеки, който страда от пристрастяване към храната, трябва да работи корекционен режим, Преяждането през целия ден води до нарушения на съня, тъй като тялото дори през нощта е заета, преработвайки прекомерно количество храна, която е пристигнала. Няколко дни, през които човек ще приеме храна по график, ще помогне "да се присъедини" в нормален ритъм. През първите няколко дни след започване на храненето в нормален режим зависимите се чувстват уморени и лягат по-рано.

Пълният сън, който продължава най-малко 8 часа, намалява риска от преяждане и затлъстяване.

По-добре е да не мислите за храната преди лягане, защото в последния момент все още можете да намерите силата и да отидете в хладилника за част от вкусен продукт.

Човек не трябва да се поддава на изкушението за съвместно пиене на чай, защото в една топла компания човек иска да яде нещо вредно, освен чай или кафе.

Зависимост от храната

Методи за борба с психологическата зависимост от храната

Понякога човек не може самостоятелно да се справи с хранителната зависимост независимо от усилията, които прилага към това. В този случай той се нуждае от помощта на психоаналитичен специалист, който в разговори с зависим установява причините за такава гореща привързаност към храната.

Специалистът предоставя цялата възможна подкрепа на пациента, прибягвайки до такива специфични методи като дискусия на проблема, обучения за съзнанието на емоциите, ролеви игри.

Също така, терапевтът обяснява на семейството и приятелите на зависимите нуждата от подкрепа и участие - това прави надеждата да се отървем от непоносима жажда за храна по-вероятно. Ако не подкрепяте зависимите, той много бързо ще загуби вяра в себе си и това е основният фактор, по силата на който пациентите с всякаква зависимост не могат да преодолеят пристрастяването.

Зависимостта от храната не е преувеличение, а истински проблем. Борбата е необходима, защото преяждането се отразява не само във външния вид, но и в състоянието, функционирането на вътрешните органи. Интегрираният подход за коригиране на състоянието ще позволи на човека да се върне към обичайния начин на живот и да получи радост не от храната, а от това, което се случва наоколо.

Share:
Comments