Отказът от сладки и мастни може да предизвика "оттегляне" и

Дори и преди затлъстяването да се декларира, мастната и сладка храна причинява химически промени в мозъка, което означава, че ако любител на мазнини или скъпа седи на диета, той ще се чувства точно като наркоман, който изпитва "счупване". Така казват изследователи от университета в Монреал.

"Работейки с мишки, чиито мозъци са в много отношения сравними с нашите, установихме, че неврохимичната активност на мозъците на животните, които се държат на мазна и сладка диета, не е същата като тези, които ядат здравословна храна", обясняват учените. "Промените в храненето причиняват симптом на отнемане и по-голяма чувствителност към стресови ситуации, като създават порочен кръг нездравословни хранителни навици".

В продължение на шест седмици една група мишки се хранят с нискомаслени храни и друга с високо съдържание на мазнини. Учените са наблюдавали как различните храни влияят върху поведението на животните.

Мишките, които се хранят с мазна храна, показват признаци на тревожност, по-специално, избягва открит терен. В допълнение, техните мозъци са претърпели промени. CREB е молекула, която контролира гените, участващи във функционирането на нашия мозък, и насърчава образуването на паметта. CREB е много по-активен в мозъка на мишки, хранени с мазни храни. Тези мишки също имат по-високо ниво на кортикостерон, хормон на стреса, което обяснява тяхната депресия и отрицателен поведенчески цикъл.

Тези резултати са мисъл за това как можете да подкрепите хората психологически по време на добрите си опити за промяна на лошите хранителни навици в по-здрави.

Share:
Comments